容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾 )

1001 回覆
254 Like 2 Dislike

除咁隊友,都有啲當地認識嘅人分開時會有少少想喊,講過嘅有伊朗Mohammad屋企,主要我死穴係家的感覺

親情呢樣野真係走唔甩,尤其是離鄉別井之後,當係異地都感受到親情既時候就會好容易令人軟弱落黎...
不過咁講,係異地都體驗到親情呢下真係又愛又恨,體會到果下甜到入心,分離果下痛到入心

除咁隊友,都有啲當地認識嘅人分開時會有少少想喊,講過嘅有伊朗Mohammad屋企,主要我死穴係家的感覺

親情呢樣野真係走唔甩,尤其是離鄉別井之後,當係異地都感受到親情既時候就會好容易令人軟弱落黎...
不過咁講,係異地都體驗到親情呢下真係又愛又恨,體會到果下甜到入心,分離果下痛到入心

You know that feel, bro.

我唔想催你 不過文呢
睇你d文變到好似生活習慣咁

我唔想催你 不過文呢

就收工,返到屋企沖個涼先

我唔想催你 不過文呢

唔好講笑,你d文有d毒癮既感覺,一日唔睇唔安落

我唔想催你 不過文呢

你真名係咪叫Susan

我唔想催你 不過文呢

你真名係咪叫Susan

再唔出文就推爆你個菊花
Mus既host叫Kursat,係一個軍人,同佢臨盆在即既老婆住係當地既軍隊宿舍入面。跟住佢登記入去宿舍,將車鎖係佢屋企單位隔離個公家儲物室(咁係呢d地方我又真係唔驚俾人偷既),行李拎晒入屋之後,Kursat斟左杯茶過我同小明,講左個令我地有少少不知所措既消息。

我地唔可以係度留宿。

我先係呆一呆,但轉念一諗,梗係啦,軍人宿舍喎!話住就住呀?

但令我地不知所措既,並唔係呢一下,你老子我身經百戰,臨時俾host放飛機都試過啦,依家話晒見到面我又點會俾你拋窒?個消息係……Kursat會車我地去Mus市中心既酒店,並負責一切開支。

每當牽涉到特登破費去offer我一d野既時候,我就會感到非常之尷尬,即係咁呀,我住係你屋企,你叫做俾我借宿,除左水電,當計埋你請埋我食飯,果度都係有限錢,而我亦心安理得;但依家係你拎一舊錢出黎,俾我住酒店,我會有少少覺得自己又食又拎囉……

Kursat同佢仲有廿五日就生得既老婆

基於呢種感覺,我同小明諗都冇諗過,第一反應係拒絕既。之但係Kursat十分堅持,仲講到佢好似呃左我地過黎咁,係佢既錯,所以想補償。再諗深一層,其實咁樣都係幫助既一種,只要唔係金錢上資助我,我亦大可接受。

於是我地都係答應Kursat,做一個無恥之徒。

酒店reception

拎左d必需品,坐Kursat車去酒店,然後佢兩公婆就帶我地食左一餐對我地黎講可以話係旅途上最豐富既一餐,仲要係傳統土耳其菜添!果下我同小明都有少少受寵若驚,同Kursat講我地好耐未食過咁好既野,佢竟然有少少尷尬,或者佢諗緊:「睇黎你兩條磨碌真係冇啖好食喎!」

當時d野食係未上齊既

講真,我地係伊朗開始差唔多晚晚都係自己煮意粉食,淨係撈d茄汁當一餐,係呀一個人食成500gram好撚多呀,但你估我見到好野食狗唔狗衝?我差d搶埋Kursat老婆肚裡面果個d野黎食呀陰功!

捧住個肚咁走,我地去左一間Café,試下傳說中既土耳其咖啡。我自己本身唔太好咖啡,所以都唔識分好定唔好,但係傾偈果陣發覺,雖然Kursat係一個軍人,平時不苟言笑,頭先係酒店check in又咩都好一絲不苟咁幫我地睇晒,但原來佢都係一個會講笑既人。話說Turkish coffee出名在佢d渣會沉晒底,飲晒d咖啡就可以睇下d渣係底既分佈黎占卜,Kursat塊面郁都唔郁,然後鳩up左d我頭先同佢講過既私人野。

丫屌你,原來呢條友係土耳其9upper黎。

唔扶實真係隨時跌低小產

飲埋咖啡,Kursat車我同小明去城外一條堤壩,話係十三世紀建成,但夜媽媽都睇唔到d乜。最後返酒店之前,Kursat係一間超級市場出面停低,話要入去買d野,點知係買左一大堆零食俾我地上路食。

喂,你有老婆架!

明知自己屋企唔host得都要接待我地,寧願出錢請我地住酒店,又帶我地食餐勁,夜媽媽都車我地出城睇Mus唯一景點,仲要咁細心買定d零食俾我地,第二朝仲要過黎接我地返宿舍拎返d行李同單車,你兩公婆唔好對我地咁好得唔得呀?
繼續推

你真名係咪叫Susan

唔係 有d慚愧,我係你個page同舊登無留過言,所以你唔會知我邊個....簡單d講我係新讀者
Kursat佢地好好人
Btw其實我好撚眼訓,但都要睇埋先訓,好似其他巴打話齋,真係中左你降頭
留名,巴打
朝早係酒店食埋個靚早餐,就落樓下會合Kursat,返宿舍拎返行裝。

同尋日唔同既係,係大閘登記完之後,有一個軍人跟埋我地上去Kursat屋企,監視住我地執野。我就理佢都生毛,你有你望,我有我執。搞左一輪,我同小明終於告別Kursat,離開Mus。

因為小明換左一條粗呔,速度下降,所以我地比預期中慢左少少。翻過一座座小山,去到下晝終於可以落返條長少少既斜,天亦落起細雪。好死唔死,呢個時候又到我爆呔。拆開一睇,屌那星,依家玻璃碎都穿得過我條呔!

提醒司機換條雪呔

唔知乜鳩黎

渣渣淋換條士啤呔,補呔呢家野留返夜晚安頓好先做,我地繼續上路。雪慢慢變大,加上落斜,我似送對眼撞d雪多過d雪打入我對眼度,痛到我撕心裂肺,睇唔清路之餘,路況又唔好,真乃險象環生呀屌!

本身目的地係Bingol,可惜天開始黑,而落山後係Bingol前五公里見到一堆餐廳同油站,似係d大車休息區,於是我同小明就過去油站睇下有冇地方借宿。

同上次唔同,今次既都係大型油站,職員似乎唔係好歡迎我地。而其中一間一個伯伯指我地去前面一間細車房碰下運氣,呢個時候當然咩都要試。過到去,入面一個阿叔同兩個唔係太年輕既少年睇黎都唔係咁想,不過依然請我地入去飲杯茶。隔左一陣,少年既爸爸返黎,見到我地,就即刻答應左我地既要求,俾我地係呢間屋仔車房過夜。

仲即場炒蛋我地食添

睇到上面張圖,我又諗起各地既飲茶習慣。西藏有甜茶,至尼泊爾有少少唔同,但飲落都好似,再去到印度既香料奶茶、巴基斯坦東部奶茶、西部再冇奶,然後伊朗係含住粒方糖飲茶,到左土耳其,又變返落方糖落d茶度攪勻。

冇,純粹講一講。

天黑之後,車房一家人返屋企,交帶落我地只要朝早走果陣鎖門就得,呢d咁簡單既野我當然唔會令你失望。但佢地走左之後,暖爐再冇人加柴,唔使好耐,間屋已經開始凍,丫屌!

不過有四幅牆擋到風,加埋睡袋,總算訓得著,雖然都有凍醒過。

老套d講,天氣凍,但人情暖呀施主。

你真名係咪叫Susan

唔係 有d慚愧,我係你個page同舊登無留過言,所以你唔會知我邊個....簡單d講我係新讀者

吸引到新讀者我都老懷安慰,含笑九泉
Kursat佢地好好人
Btw其實我好撚眼訓,但都要睇埋先訓,好似其他巴打話齋,真係中左你降頭

訓啦柒頭
留名,巴打

hello巴打
今晚就咁,又係時間up相,如果唔係聽日冇文
早抖咁多位
喺度揀相,發現以前真係唔知影乜鳩

吸引到新讀者我都老懷安慰,含笑九泉

等左幾日 一炮過上電 爽
新人留名
你搞到我有個衝動想出去闖一闖
有冇食土耳其糖
含住粒方糖飲茶
好高難度喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞