容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾 )

1001 回覆
254 Like 2 Dislike
屌,呀叔拍你jj果到真係睇到我個心離一離

真係完全feel到果種恐懼,我自己都試過呢d情況,兩次都係深水埗發生,試過兩次自己出深水埗買野,行行下忽然俾人一野批掙批落個胸到,痴尻線,痛撚到
推一推
屌,呀叔拍你jj果到真係睇到我個心離一離

真係完全feel到果種恐懼,我自己都試過呢d情況,兩次都係深水埗發生,試過兩次自己出深水埗買野,行行下忽然俾人一野批掙批落個胸到,痴尻線,痛撚到

批咗去嗰個有冇撞親手踭?
連番四日岩岩收工終於得閒黎推post

我好認真 好多次出親深水埗買野都遇到呢d事,所以我好驚自己去,但無奈好多野都要出深水埗先有得買or有得食
文呢 聽日係咪返大陸
逃離G叔魔掌之後,我上咗兩個應該三十歲左右嘅男人車,見今次可以坐後面,我非常之放心咁瞓覺。而呢個司機揸得都幾快,我瞄一瞄個咪錶,嘩,成百四。

左面係司機

土耳其人真係好鍾意飲茶,喺Highway揸到咁上下,見到有餐廳,都要停低過去飲杯茶,休息一下。大概坐咗百五公里,佢哋喺另一個城放低我,然後我又邊行邊截,行鬼咗我半個鐘,先有架農夫車停低,頓時諗起喺巴基斯坦同伊朗畀軍人護送嗰段日子。一問之下,屌你,正呀喂!直插成四百五十公里去Istanbul!

左面係司機

呢架車似係啲送貨嘅車,司機同佢拍擋又係好人嚟,喺下一間餐廳飲茶嗰陣,知我成日未食過嘢,即刻嗌咗個湯同麵包畀我食,見我食到狼吞虎嚥咁,佢哋擔住口煙笑晒口咁,好似睇緊表演。

唯一唔好係要食二手煙

中途佢哋為咗我坐得舒服啲,叫我將個背囊放去後面擺滿晒貨嘅卡(唔知係咪咁叫,總之係pick-up後面個位)度,我嚟手一掉,「嘭」一聲,立即後悔,我唔記得自己帶咗部Laptop出嚟,背囊入面仲有Halis送畀我隻杯!

之後全程我都係坐立不安,好驚部電腦就咁畀我了結咗佢生命,又怕隻杯會碎。

九點半,我哋終於到達Istanbul,喺十點嘅時候,經過歐亞大橋時,本來想叫佢哋就咁放低我,但佢哋又想搵個位畀我搭巴士,車吓車吓,車到我去冇雷公咁遠,縱然我心存感激,嗰吓我都係不如一槍打死我.jpg咁款。

喺站頭等咗陣都唔見有巴士,最慘係咁啱今日我張電話卡就到期,部機畀人鎖咗,上唔到網同打唔到電話,check唔到巴士班次,於是我決定離開呢條Highway先,但只能夠靠定位去搵路走。行咗好耐,又畀我截到架貨車,司機話可以車我去搵車搭,但佢入到市內,佢竟然去咗一間超級市場,話要落貨,叫我等陣先。

等咗成粒鐘,司機終於搞掂,嗰陣已經過咗十二點,點知個撚樣揸咗幾百米,就話唔知邊度有車坐!我屌你咩!我都無謂糾纏,唯有多謝佢一句,話自己可以行路返屋企。

靠住我天生嘅方向感,我求其上咗架相同方向嘅巴士,搭咗一段路就落車,行路上山返去輝輝屋企。大佬,夜媽媽,孭住個裝住電腦嘅背囊,行上行落咁,其實都幾係嘢,途中又成日畀狗吠,幾驚佢哋會衝出嚟咬鳩我。

你話依家有單車幾好

行到一點半,終於返到輝輝屋企,好彩屋主未瞓,聽到我敲門就出嚟開門畀我,幾唔好意思。入到屋,略爺話停咗水,屌,咁順利Hitchhiking返到Istanbul,之後就一路黑到尾返屋企,係咪痴撚線?

未夠黑?睇過。

夠黑未?搞兩搞,之後仲乜柒都睇唔到

好彩有買保險,不過之後喺歐洲部電腦都係白白孭住,孭到我返香港先搞得掂同claim錢。
連番四日岩岩收工終於得閒黎推post

有呢個心,我好多謝你
去旅遊真係好怕遇到呢d濕鳩,
開頭以為佢哋係熱情,
然後開始feel到唔對路,
鬧人又驚搞到氣氛尷尬,
最慘已經上咗賊車,
除咗no, thanks 都唔知講咩好,
(毒撚唔敢鬧人 )

我好認真 好多次出親深水埗買野都遇到呢d事,所以我好驚自己去,但無奈好多野都要出深水埗先有得買or有得食

買嘢就未必嘅,係可能平啲,食嘢就真
下次有人咁做,你問佢識唔識邊個深水埗彭宇晏,然後咩問題都解決到
文呢 聽日係咪返大陸

係呀,但我想呢個post完咗土耳其佢,所以今晚漏夜出
去旅遊真係好怕遇到呢d濕鳩,
開頭以為佢哋係熱情,
然後開始feel到唔對路,
鬧人又驚搞到氣氛尷尬,
最慘已經上咗賊車,
除咗no, thanks 都唔知講咩好,
(毒撚唔敢鬧人 )

唯有戴條貞操帶保護自己
文呢 聽日係咪返大陸

然後我喺Istanbul再留咗四日先走。

靚仔晒,原來有幫隻杯影相!左邊嗰隻!

呢四日做咗乜呢?搞吓架車、見證住猁略爺着住件利物浦波衫入去比錫達斯主場睇佢哋場歐霸(仲要係買主場球迷飛)、同輝輝踩單車去黑海,仲有同Seval出吓街、返屋企煮飯仔咁。

細個讀西史成日聽到黑海艦隊,所以嚟到Istanbul,一直都好想去北邊嘅黑海兜個圈。於是返嚟之後,就趁輝輝唔使上堂,一齊踩咗去黑海沿岸一帶睇睇。

輝輝咁樣放小明架車,有晒證據㗎

上吓山,落吓山,Hea踩兩粒鐘我哋就到黑海,岸邊有一座廢棄嘅城堡,地上面掉滿垃圾,除咗感嘆人類嘅愚昧,我就只有可惜。喺城堡逛咗個圈,喺啲窿窿罅罅穿出去下面個石灘,望住呢個某啲位真係特別黑嘅黑海,我第一次有種「讀萬卷書不如行萬里路」嘅感覺。

我一直覺得,學歷係呢個社會嘅入場券,當然,要搵錢嘅位其實唔需要讀書,但如果冇讀過書,冇接觸過知識,尤其係歷史,人生總係會少咁啲嘢,嗰啲嘢係一種形而上、唔係靠物質可以填補嘅氣質,唔係錢可以買到。但喺呢一刻,我又覺得,如果我唔走出自己嘅固有框框,走入呢個花花世界,親身去到喺歷史書中見到嘅地方,無論我點讀,我讀嘅都只會係書本上嘅文字,而唔係呢段文字所組成嘅意義。

係,你都可以話如果唔讀過書,你行幾多路都未必有呢種感悟嘅,我諗「讀萬卷書不如行萬里路」呢句說話都係一個讀過書嘅人諗出嚟,咁究竟邊樣係因?邊樣係果?

是但啦!

然後,我裝咗幾滴黑海嘅水喺掌心,懶係有詩意咁Lam咗一吓,不過可能個樣好似吉川卓咁衰

個頭真係好柒

輝輝偷影我

當晚我應之前嘅host Deniz之約,出咗去同佢飲酒。原來Deniz女朋友屋企係伊斯蘭教徒,成日逼佢入教,搞到Deniz覺得好煩,佢根本唔想信,冇可能為咗女朋友而背棄自己嘅宗教觀,不過佢又好愛佢女朋友,唔想因為咁而分手,搞到要搵我呢個嚟自外國,唔算熟但又應該會明佢諗乜嘅人借酒消愁。

聽完之後,我第一時間係諗起香港某啲教會會叫佢哋嘅教友拉埋另一半嚟信,如果唔信嘅話就落重藥教人分手。原來呢個世界度度都發生緊類似嘅事。頂你個肺,兩個人相愛,牽涉到雙方家人已經好撚煩,嗰啲結婚擺酒煩到嘔泡比比皆是,依家仲話拉多個宗教入嚟,仆你個街你拍埋我嗰份。

望住呢個痴男,我又冇理由講埋啲咁不負責任嘅嘢,唯有都係chok個懇樣,叫佢畀心機去感動佢女朋友,同時順住自己個心而行,唔好勉強自己。

講吓錢銀,講吓女人,兩條友飲到啤啤夫,我就跟咗Deniz返屋企,喺佢張梳化借宿一宵。
喺去Pamukkale之前,同Seval有約過吓話上佢屋企煮飯仔,我自己返嚟Istanbul之後,終於約實。同Deniz酒醒之後,返輝輝屋企沖個涼,我就出去搵Seval,陪佢買衫。

嗯,咁啱輝輝又係去同一個商場,不過我唔想條撚屌阻住晒,直接推咗佢走。

Seval唔係嗰種成日shopping嘅女人,只係有需要先買,好似今次咁,其實佢主要都係想買衫着去美國搵男朋友,知道我得閒,又唔介意陪佢行街,佢就約我喺買餸煮飯之後,去揀吓衫先。

嘩屌,同做兵有咩分別?

一睇就知呢條女瞓醒趕住出門冇梳頭

紅色花紋件衫咁似我個杯

食甜品

我同兵嘅分別就係,Seval包起咗我,飲飲食食都唔畀我出錢,我付出嘅只係時間。諗諗吓,其實自己都有potential做PTBF。

買餸

Seval會同我呻佢公司啲嘢,又會話呢排同男朋友成日嗌交,當正我係樹窿咁。喂姐姐,咁你又有咩窿借返我用先?

講吓啫,毒撚出名規矩。

Seval講到自己成日煮飯,我以為一定有返咁上下啦,嘩我一食,屌,係咪土耳其啲住家菜都係咁?真係唔係好啱我口味,可能冇明火真係爭啲。

知道我鍾意食Rice pudding,Seval特登睇食譜學整,雖然整出嚟唔算好成功,但佢呢份心意我係非常之欣賞。

最難得嘅係,佢家姐好撚識做,全程都冇出過房咁滯,係食完飯出咗嚟沖咗杯Turkish coffee我飲。吖屌,原來跣鳩我嘅。本身話同Seval出去睇戲,不過見有啲夜,最後決定都係喺屋企上網搵套戲睇啦,喂屌,毒撚FF拍拖,煮吓飯仔睇吓戲係咪好基本先?仆街,飲完杯咖啡我肚痛喎!

喺Seval屋企痾咗兩次,認真霸氣盡失,之後都冇時間睇戲,然後我好落泊咁自己搭車返屋企,嗚嗚……

諗諗吓,其實係咪個Rice pudding?
返嚟Istanbul嘅第四日,本身想同輝輝坐船去一個島踩單車,但因為回程船太夜,我又決定咗聽日走,所以最後都係冇去。

出咗去中國餐廳拎饅頭,同老闆道別之後,我本身想搵Deniz講拜拜,但佢又唔喺屋企,最後等Seval行完山,沖乾淨涼瓊乾水,我就去咗佢屋企接佢,一齊周圍行吓,享受同囡囡共處嘅最後時光。

饅頭

喺書店買咗幾張明信片,Seval話想送畀我做禮物,但因為我係寄畀人,又唔係自己keep,所以都係婉拒咗。吖頭先唔記得講,喺Seval屋企煮飯仔嗰陣,我送咗條尼泊爾圍巾畀佢,不過個款我諗返係麻麻哋,唔知佢係咪真心鍾意,又唔知佢仲有冇戴呢?

行吓海邊,坐低飲杯茶,傾咗好多無關痛癢嘅瑣碎事,然後我就送咗佢返屋企,臨別嘅時候,我講咗一句「See you soon」。

其實我嗰陣覺得Seval有啲似漿……

就係呢句「See you soon」,令到今次並唔係我哋最後一次見面……

第二日一早,食過輝輝炮製嘅重量級早餐,我就告別呢個畀我滾搞咗好耐嘅撚屌,向住保加利亞進發。朝早嘅Istanbul交通極度繁忙,好幾次我都差啲收掣不及,撞落嗰啲時開時停嘅車尾。

響晒朵嘅Rainbow Steps,但同Hehe冇關,一切都係表達自由嘅訴求

終於離開繁忙地區

但少年實在太年輕,尚未離開Istanbul,我突然feel到個屎忽浪吓浪吓,心知不妙,停低一睇,屌你老母臭化西,祖宗十八代做雞,竟然係後呔爆!呢條Yusuf送贈嘅外呔照計好穩陣,冇理由喺呢個時候爆,喺安全地方落車一睇,仆街,指甲咁撚大塊玻璃!

亦因為呢條呔實在太堅固,我用我條爛鳩撬呔棍撬極都撬唔撚到條呔落嚟,想換都換唔到,點算?

電單車佬都停低幫拖

搞咗超過一個鐘,最後出動埋六角匙先撬到條呔落嚟,好啦,咁就補呔,補完裝返上去,咦!做乜泵唔脹嘅?以為裝得唔好,拆返出嚟再裝,再泵,又唔得嘅?唔到我唔信邪,似乎真係出師不利,手頭上啲士啤呔又係未補好嘅,我唯有忍痛落一個決定。

我決定返轉頭。

本來想截順風車返去,但當時已經遠離市中心,大路上冇位過返對面線,天橋又淨係得樓梯,我唔夠力抬裝滿行李嘅忍者龜上去,唯有推住架後呔冇氣嘅忍者龜,一直回頭,行咗半個鐘,終於見到一條有斜路嘅天橋。

喺橋上問人得知,原來路中心嗰條線有啲電動巴士Metrobus可以返去Besiktas區。得到途人幫忙,搬車落橋,等咗幾班車,終於有位上車。

慘撚過擔泥

喺車上面,有個光頭伊朗哥哥教我可以早少少落車,唔使去到Besiktas,嗰個站有條單車街,應該會幫到我。轉車嗰陣,又多得途人幫手搬上橋,行去橋嘅另一邊,今次靠自己搬落去,先去到另一條線轉車。

喺呢架車度忍受住乘客嘅白眼同埋怨,度日如年,坐咗好耐,先到單車街個站。喺其中一間單車舖嘅職員測試之下,原來係我條內呔氣嘴壞咗,唯有買條新嘅裝落去,再買多條士啤,臨走仲整個set撬呔棍,代替我本身嗰碌無能嘅棍。

搞咗大半日,我又係返咗去輝輝屋企……
文呢 聽日係咪返大陸

打打吓好眼瞓
都係開始歐洲篇之前就完
新post就係歐洲篇
Istanbul歐洲區過保加利亞只係兩日多啲,所以唔係爭好多啫,咁分好似正啲
休息一下先再打啦,我哋有耐性嘅

Seval 手指好短,估計做過體力勞動工作
休息一下先再打啦,我哋有耐性嘅

Seval 手指好短,估計做過體力勞動工作

唔知,佢返office
或者佢hometown屋企係啩
「喂今晚食飯咯?」

「咦?你唔係走咗咩?」

「See you soon嘛,咪返咗嚟。」

等Seval放工之後,約咗喺Besiktas會合,然後求其食啲嘢,鳩up咗一陣,喺送佢返屋企嘅時候,佢話一切好似Déjà vu。

「其實我哋應該今日睇戲。」Seval話。

「哦,咁聽日睇囉!」

第二日,又再見Seval,佢話肚餓,於是諗住食埋嘢先睇戲,點知返到嚟戲院話已經冇晒場,隔離商場嗰間又話要搞首映禮而暫停開放。本身仲有間戲院,但因為Seval話有嘢做,同佢同事講要準時收工,而依家佢同事就喺嗰個商場度食緊飯,為怕畀人撞破,最後我哋都係冇睇到戲。

可能個天都唔想畀我哋睇戲啩?

求其行咗陣,送佢返到屋企樓下嗰陣,大家都知道今次真係最後一次見面,我冇可能再繼續留喺度磨蝕心智,始終各人有各人嘅路要行。

「喺香港,你哋道別嗰陣會唔會kiss?」

雖然知道只係錫面,但我第一個反應都係誠實地答佢唔會。輕輕咁攬咗一吓,我就頭也不回咁離開。

喺旅程中有陣時有呢啲經驗,其實都幾開心嘅。
喂,瞓覺喇
各位可以不留情面咁狠狠地蹂躪呢個post直至推爆佢為止
喺大陸返嚟之後我就會開新post
到時見
丹爺一晚出咗咁多文 抵錫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞