容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾 )

1001 回覆
254 Like 2 Dislike
我仲等緊架

Write me to sleep
和波

越位呀

我仲等緊架

因為間房唔夠暖,朝早七點我就頂唔順起左身,同小明準備出發。

食尋日食剩既麵包做早餐,我地就同叔叔道別。一出村口,後面一架警車爬我地頭,尋日撩我地玩果兩個警察其中一個伸左個得鬼佬出黎同我地打招呼,諗真真,其實佢地真係冇惡意,只係同你玩既時候表演到似玩鳩你多d咁姐,呢個都係大家文化有所不同。

今日既天氣變化可以話係旅程中既經典,朝早太陽出來了,曬到我上斜上到要除衫,汗都出埋,但一過左個山呢,又開始凍返d,嚇到我好似係條女屋企扑野但突然佢老豆返屋企咁衫都著唔切。

熱架

但明明仲有積雪

但臨近中午,開始變天,竟然落起微雪上黎,雖然唔係第一次見,但依然覺得幾好玩,繼續若無其事咁踩,直到搵到間餐廳食飯,雪都係微微咁落。

留意返個對比,準備好未?

點知係我地食緊飯既時候,雪逐漸變大,當時都不以為意,直到我出返去門口拎返車上面個水樽既時候,我真係呆撚左,係名副其實既呆若木雞。

有冇咁快?

雪好似豆咁大粒,再唔係飄落身上遇熱即化,而係好似落雨咁係feel到佢打落個身度。我又再一次不以為意,既然食飽,都冇理由戇鳩鳩花三十分鐘企係度欣賞比平時形態更美既雪景,拉埋小明,我地就埋單走人。

但只係上路冇耐,本來雨點咁既雪竟然再黎個三國志十威力加強版,進化成暴雪喇!屌你老母係咪有得玩魔獸世界?狂風將雪粒打落我地身上,下下好似鞭打我一樣,爭在未嗌我叫佢做主人。太陽眼鏡已經冇晒用處,一戴就濕到睇唔到路,但唔戴又俾d雪一拳拳咁打撚到我嗌晒救命,每一下都好似冬天掂到靜電咁痛一痛,仆街,我諗到個更加貼切既形容!係電蚊拍!我塊面係撚咁俾人用電蚊拍拍!

傻的嗎?

我從來未置身於咁勁既雪度,莫講話踩車。不過唔知點解,我一d都唔覺得辛苦,反而覺得好好玩,有種「屌你!黎喇咩?咁先係冒險架嘛」既感覺,我feel到自己體內熱血沸騰,成個人處於亢奮狀態。

冇錯喇,成日俾人叫痴線佬,痴線佬梗係要咁先似樣架嘛!

然後促成左呢張相既誕生
我仲等緊架

仲有咩歌推介?
我仲等緊架

仲有咩歌推介?

出左文先
呢一刻我深深感受到人類係大自然底下係幾咁渺小。屌你荒山野嶺,一個濕鳩人類踩住架人力車係暴雪下掙扎,四周圍冇地方可以避,除左頂硬上,真係冇其他方法。

但又其實,人類既意志又唔講得笑。期間有不下五個貨車司機停低問我同小明上唔上車,我正係度享受緊俾大自然SM,死佬咪鬼阻住我啦!況且我唔覺得呢一個moment係絕路,未去到除左搭車就行唔郁既地步,所以撇除惰性,係冇上車既需要。而相信小明都係同樣既諗法,佢自然亦係冇搭車,仲由得我係後面影相,自己默默耕耘。

不過都能夠感受到土耳其人既友善。

你陳永仁定陳奐仁呀?

雪並冇停過,只係係我地臨近目的地城市Tatvan果陣先稍為收細,天公造美,係呢d咁惡劣既環境,個天梗係要再玩多兩錢重架啦,於是我就爆呔喇!

其實係伊朗後期開始,我都有爆下呔,知道負重較多既後呔磨蝕得比較快,係時候要換,亦暗暗決定係Tatvan個host屋企安頓之後,就換返條呔。而係呢個天氣下,我都唔想停低補呔換呔,橫掂就快到,我求其隔一陣就泵氣,頂住檔先。

小明踩得幾撚快

Tatvan街頭

入到Tatvan,反而係城入面有d路面結冰,跣左我幾勻,仲危險過城外。Host Fikret住既地方比較隔涉,我地都花左唔少時間,先搵到佢講果個油站,然後再會合佢,跟住佢車尾踩去佢屋企。入到去佢屋企,見佢原來住係一棟別墅入面,三層高,有埋家庭影院,聽佢講佢成棟起都係使左二百萬港紙,一女三仔,一家六口真係樂也融融爽歪歪。

孖仔

細仔好得意

而係Fikret屋企,仲有另一個surfer,係黎自俄羅斯既backpacker,戰鬥民族Yana……
我仲等緊架

仲有咩歌推介?

出左文先

丫丫丫我出左喇
好喇,訓先
應承大家聽晚出多d,聽晚見

仲有咩歌推介?

出左文先

丫丫丫我出左喇

係英國就係睇你d文過日子
好喇,訓先
應承大家聽晚出多d,聽晚見

算你啦 兩篇都出咁長
比雪鞭打真係好撚痛
https://youtu.be/p3-1H8XyHqE
上個POST 爆咗所以呢個POST 留言

我用咗4日時間睇晒你打啲文~ 係真係一個好正既經歷

同埋你都真係好撚醒目嘻嘻

有人話你最好睇係初頭我就真係不敢苟同, 我覺得你去到唔同地方FOCUS既都不盡相同, 冇話去到邊特別好睇囉

中國篇講TEAM WORK
TERRENCE 篇講初到陌生地方
巴基斯坦篇講臨機應變
伊朗篇講嗰度既人

幾篇都好好睇, 但講真可惜既係你喺巴基爛坦真係冇點踩過
同埋可能係平路啦, 以前中國篇成日講一日踩幾多幾多, 去到伊朗變成好似踩單車=搭車咁

而你又真係搭多咗車

多謝巴打支持先
搭車真係遺憾嚟
我都好想喺巴基斯坦踩多啲,但局勢唔容許,好撚sad
不過搭咗就係搭咗,冇得講
算你啦 兩篇都出咁長
比雪鞭打真係好撚痛
https://youtu.be/p3-1H8XyHqE

因為依家web版有提示可以出幾多字,之前keep住350-600係因為舊登會出唔晒,依家出到700都得,所以可以一篇多啲
留名
幾點放工#
大雪到咁都踩到 好癲
幾點放工#

11點
大雪到咁都踩到 好癲

視乎想唔想踩嘅啫
睇到上哂癮
過咗成日都冇人留psn俾我
個個嫌我打機廢

你psn係咩 我加你
但冇買FIFA
睇到上哂癮

屌誇鳩張
過咗成日都冇人留psn俾我
個個嫌我打機廢

你psn係咩 我加你
但冇買FIFA

屌我暫時得FIFA,最近有咩game好玩?
文呢?
睇到上哂癮

屌誇鳩張

暗鳩爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞