『薪火post』BNO 續期資訊(16) 維帝即位 蘇州過後

1001 回覆
40 Like 3 Dislike
用特區護照果班唔係中國人呀?
留名
你哋又會咁好心機同佢嘈都有
"覺得自己英屬香港出生香港長大, 中國無經公投佔領香港, 要走嘅應該係中國." 已經係一個"唔覺得自己係中國人但唔移民"嘅合理理由嚟

仲有, 法律唔係得"中國角度". 澳洲之前有單案例, 有人自己無主動做過任何嘢而有BOC, 亦無行駛過任何BOC 國籍嘅權利. 當地法院判唔當佢有雙重國籍.

無拎過特衰嘅, 出到去, 普通法唔一定會視為有效國籍
咁特區護照嘅中國人用護照又入唔到大陸
即係用唔到特衰入中國啦. 用本國國籍護照入唔到本國, 仲好意思講BNO

台灣護照入唔到中國境? 因為de facto 係兩個國家嚟囉. 連機碼都唔同. 中國自己打飛機老屈台灣人係中國籍之嘛.
禮拜六無節目
意大利郵輪協和號在地中海擱淺翻側,一對夫婦與親友經歷驚險場面逃難,他們形容事發時一片混亂,船長更一度聲稱只是機件故障。一行六人幾經辛苦抵達羅馬後向意大利大使館求助,郤換來冷待:「我哋冇錢、冇食物,大使館職員竟然惡言相向,又要我哋自己畀錢辦證件,連影相都要收兩歐元,真係仆街到無倫。意大利政府、船公司已經夠衰,估唔到大使館仲衰!」

真係慘豬豬,點解可以咁對國民架
又老屈人"圍爐打飛機". 有理有據反駁你講錯嘅嘢就叫"圍爐打飛機"
因為taiwan is not chia囉
97前唔係. 97前南洋華僑都申請到. 唔洗用歡樂卡去講
外國直飛去中國大陸城市的話都一樣用唔到特衰入啦. spin 乜撚去國內?
但南洋華僑都申請到, 歡樂卡已經唔可以被視為一個國籍證明

唔該你睇睇中國同南洋諸國簽過乜國籍協定先
中國大陸國內旅行都可以用護照啦,你邊個國內唔用得passport呀
https://udn.com/news/story/7331/2479973
LA 飛上海可唔可以用特衰入境呀柒頭, 仲死撐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞