『薪火post』BNO 續期資訊(16) 維帝即位 蘇州過後

1001 回覆
40 Like 3 Dislike
Kwai Chung
Xiāng gǎng
影黎睇睇比我地豐富下個首頁啦
又一個?
CANTON變GUANGZHOU
Canton 咪係廣州囉
咁又唔可以話佢錯嘅
最近Facebook 好似多左個report fake news 既功能
世柒tone: 五毛扮親英派抹黑,大家知到咩事
文件真係要準備哂全部正本 - the original birth, marriage and death certificates are held by the Hong Kong Immigration Department. All the certificates issued to the public are 'certify copies'.
For option A to work, you will need to cooperation of the HKSAR government - I don't see the puppet master in Peking will agree to that. You just need to look back on Peking's refusal to recognised people from Hong Kong who got British Citizenship via BNSS (居英權計劃) in the 90s as British.

Language shall no longer a barrier for the younger to live abroad, i guess. - If that is the case, I would suggest BN(O) passport holders looking for a way to move to the UK to join the British Armed Forces. BN(O) passport holders can get British Citizenship after 5 years' service in the British Armed Forces.

東網透視:憑一支單簧管 香港仔入選御林軍

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170812/bkn-20170812093047180-0812_00822_001.html

以香港第一人身份成爲英國御林軍樂手,David憶述,源於幾年前一次聚餐時偶遇英國陸軍音樂總監,對方提起英國御林軍樂隊招募新隊員,他持有英國國民(海外)護照(BNO)身份也可參與招聘考試,故決定一試。軍樂隊考試分兩部分,體能為先,音樂第二。對於當年33歲的他來說,體能測試是極大的挑戰,要10分半鐘內跑完2.4公里,亦要做掌上壓及仰臥起坐,首輪面試因跑步不達標而失敗。但他並沒有放棄,返港苦操3、4個月後再接受挑戰,2013年過關斬將通過所有測試,成功取錄。

身為英皇室的御林軍,薪酬福利令人關注,David則不予透露,僅指薪金水平較香港警察低一些,除普通的醫療和交通福利外,最優厚是住房福利,他與同事在倫敦市中心合住一間800至900平方呎單位,月租只需30英鎊,僅相當於300港元,相信令不少香港青年人羨慕。他現長居英國,還有一年便可入籍,目標是繼續在軍隊攀升,成爲終身職業。

終於自己試咗,卡塔爾BNO免簽
nice
+1 included child
不過我全部野都係比copy
唯一係出世紙彈返轉頭要我交正本
(可能係因為正本太霉菜影出嚟太核突)
之後去生死註冊處申請咗張官方副本再寄多次去就ok
條友咁厚面皮,只會當冇事發生,唔會改或刪文,又唔會回應質疑。
需唔需要坐卡塔爾航空入卡塔爾先有免簽?
佢個印打直cup
唔駛,我坐英航入多哈都唔駛簽。唔知係咪同巴林、沙地、埃及、阿聯酋斷交有關,機場又無乜人,酒店又無乜人...
佢幫我慳位,其實我本係48頁,起碼仲有30+吉頁,但佢鍾意stamp係土耳其印隔離
大家好,我同我屋企人都打算續領過左期嘅BNO,甘我地打算搵一個識晒我地嘅朋友幫我地副署,問題我交申請時會一齊交,用同一張信用卡交錢,甘可以同一份件寄去?另,副署人護照副本只要交一份?
BNO Post算小圈子post嗎?
印多張死得你咩
就算一份件去,申請既資料最好清楚分返每個人一個folder,唔同人去處理機會好高
你諗下班職員一日收咁多份,你越分清楚佢心情都更好
都算算地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞