『薪火post』BNO 續期資訊(16) 維帝即位 蘇州過後

1001 回覆
40 Like 3 Dislike
係阿 不過現在當兵都係替代役 唔洗點樣操
受夠香港既生活 將居留證轉做身份證算
想問下如果今日填完form俾埋錢,有冇話幾時要寄過去uk

半年前已經諗住續,想趁加價前整
無論如何,如果終有一日BNO平權有得變BC嘅話,所有繼承權做法都會同BC一樣。所以對於最終目標係平權嘅人嚟講,呢一條限制根本就多餘。

至於你話香港人唔會同意單非攞bno,但係香港人魚蛋論喎,恐怕會變成「佢父母香港出世有得繼承,我父母喺香港出世但冇得繼承,如果你唔畀我,就兩個都唔好繼啦」,恐怕係製造麻煩。
張FORM有講
唔期望可以平權
淨係可以用到英領事服務 或者受英國保護
已經極之有用
當初中國係要求英國唔可以保護bno持有人
HK01訪問過佢嘅報道,連埋其他關於bno嘅報道都刪晒,要去web archive先睇得返

https://web.archive.org/web/20170802015046/http://www.hk01.com/sns/article/108261
「我現在一定寫中國『香港』㗎!」
「完全封鎖」會員後,將會隱藏所有該會員的主題、回覆、被引用回覆,並隱藏 Show Blocked User 字句
依啲人係依家咪就係咩都話人收美國佬錢同黃屍乜乜乜嗰啲人囉
計返年齡,嗰代人根本冇變過
但係咁喎,開咗嘅話啲公海 post 咪冇嘢睇
為左食花生 你有幾忍到手唔完全block曬班on9
原來咁快架咋
我知要留筆錢所以呢掛都入定左先等夠3個月就去整
唔該哂
跟首頁份word 去做,寄埋舊bno 同副簽, 11號寄出, 26就收到 好感動
想問下寄到果邊簽收左要幾耐先會update status(e.g. being considered?)
無理到其實,因為睇你地講要幾星期先搞掂
點知早兩日收到DHL sms話有兩份件返緊黎先知原來已經搞掂
都係果句護照多幾本係好事
可以搵嘉x嘉入去回應
入咗啦,係咪完全封鎖咗搵唔到花生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞