『薪火post』BNO 續期資訊(16) 維帝即位 蘇州過後

1001 回覆
40 Like 3 Dislike
其實如果有舊果本bno根本唔洗副簽

副簽我都係搵個唔同姓既親戚副簽算,反正幫你副簽果個都知副簽係咩一回事唔係擔保d咩,都好樂意幫你簽
打到黎屎都冇得你食啦 死o左喇

我睇既角度唔係出國旅遊 係走難
比較起問財仔借錢搵人幫 呢個副簽 冇難度

真心想RENEW寄去英國先 佢真係問先寄出世紙 小學中學大學強姦金咩都好啦
最後都唔得再諗副簽
之前有人真心回信冇副簽咪又成功
其實無想像中咁難
好多人都合資格做副簽
我搵副簽果時搵左幾個同事and朋友
個個都好樂意幫我簽
都係睇下你有幾想申請啫
咁多國家都可以countersign仲搵唔到?定係身邊全部都係真心愛支那嘅人無外國國籍
你地一搵就搵到,緊係覺得易

但係有d 人講就講樂意,到交份野俾佢簽時就拖足勁耐,如果唔係佢話幫,我真係未必科水續bno,無謂博吖嘛

另一個個加拿大既同事原本都話肯幫,一聽到要影印護照資料頁就即刻耍手擰頭添

大學同學熟個d 又無一個係bc ,中學老師又唔肯幫,成鳩日話忙,唔得閒搵本bc出黎,有d 直情話過左期唔肯幫

當年,都係搵唔到人幫手簽咁寄,雖則批左俾我,但個過程真係好似求人借錢咁囉
屌我又係副簽個邊企左係到
If you’re applying outside the UK

Your countersignatory must have a current British, Irish or other EU, US or Commonwealth passport.

If they have a US, Commonwealth, or non-British or non-Irish EU passport, you must include with your application a colour photocopy of the page with their photograph on it.
要人地比埋佢護照最多個人資料個頁嘅copy比你喎...
佢地真係連護照copy都肯比埋你?定根本唔洗淨係簽個名
仲有係如果我寄正本特衰護照去我仲洗唔洗比護照嘅copy佢?
當年個個fd 都未續,得我第一個屎忽痕走去續,所以特別難搵
寄正本去,就唔洗寄影印本
護照copy都比埋我
諗住做下孝子幫老母續返本bno
錢都唔使佢比
點知問佢攞本舊野果時佢話唔續
話因為我老豆無bno
有咩事都唔會掉低佢一個
丫屌你都唔會諗下真係有起事上嚟你自己係英國人(假設可以平權) 攬住個淪陷特衰嘅伴侶點都好過兩條友渣住本特衰on99
你話其他人"一搵就搵到"
咁無乜好討論
一定係我地特別好彩
有無諗過係你人緣唔好 我搵個同事簽, 佢勁爽手咁就簽完印埋野比我
[quote][quote][quote]唔得閒搵本bc出黎

呢句我認同呀
有d人真係臨出門口上機先發現自己passport 過左期
不如試下準備好哂d紙 你寫好哂副簽果陣要寫嘅野比佢照抄
就咁印佢passport copy
前後都唔洗2分鐘

如果咁都唔得嘅 就檢討下自己人緣啦
睇哂啲q&a
搵唔到人做副署
可以點搞
即刻又有
搵唔到咪照寄過去攞千零蚊博下

其實你問過身邊既朋友未架?
睇完Q&A。

咁有冇睇埋上面巴絲留言?

唔好咁懶,呢個post開左16個Thread。你是但搵一個,都有你想要嘅答案。

唔好一句「冇副簽,可以點做?」

呢度係好憎伸手黨!
若果搵個人簽名都難,咁真係好宅...

歐盟廿八國、美加澳紐星馬汶印巴,點都有一個半個係附近掛?就算真係無親友,寫封信解釋都唔太難啦。 都唔知講咗幾多次,護照咁重要嘅身份證明應該一到期就去續,就唔會多樣煩惱要搵人副簽。

若果係因為副簽搵唔到人而唔續,我覺得真係不可思議。
聽落你識嘅人好似唔係好信任你喎~ 個個都托你手㬹

Touchwood,你唔見咗護照,一定要搵人副署,咁點算?
申請資訊參考

95年第一次拎,2000年續,2010年過期,而家特區護照

被當係第一次申請

搵教書朋友副簽(BNO過期者,但我無填佢舊passport number, 又無影印佢任何文件)

2000年續果本寄埋去,特衰就成本彩影比佢

23/2寄,今日check status係dispatched

多謝整理教學絲打同巴打🙏🏻
First passport 12/2 寄,15/2到,今日仲係 being processed,每日去check check到上晒癮

(Btw 咁長時間係咪正常?)
係,其實一話要副簽,心裡面已經知有邊啲朋友可以幫忙。

小學同學、老死其實係最易,大家識咗咁多年。
我都同過兩老講我畀錢佢地續
唔駛佢地畀錢都話唔制
點解?嫌貴,覺得嘥錢
說我妹去續,佢又唔睬我
佢地本特衰又續咗冇耐,覺得繼續用特衰都冇問題
明明全家都有BNO,但到依家都係得我續咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞