『薪火post』BNO 續期資訊(16) 維帝即位 蘇州過後

1001 回覆
40 Like 3 Dislike
平時啲人續到收埋本passport就唔見影
除咗sam哥個case之外
係得返啲好心人會幫下人
留個靚名,的起心肝續BNO,安心又放心
巴打一開始逐d 文件開始影印左先咁會減少印少左野既機會

感謝巴打提醒
因為我要幫父母續證同拆返兩個細路既BNO出黎(included child),文件準備過程比較複雜,依家整左個list出黎逐樣影印
真係要坐言起行喇,唔可以再拖
included child 過來人
申請過程勁亂係因為自己問題

由開始apply 總共寄左3次speedpost,收過2次email。11月尾搞,2月中先收到,就係因為見其他人easy pass所以自己乜都無準備好。

文件真係要準備哂全部正本,全彩影印都唔得,如果無就學我搞定核證副本。(我自己出世紙+ 父母出世紙+父母結婚證書 全部都要搞翻查紀錄+ 整核證副本,哂錢又哂時間,就係因為屋企人唔肯比正本文件我搞

副簽一定要,因為本身自己從來一本都未有過,相都無張,開頭寫左信解釋揾唔到,第2次send email 黎講到明一定要 不過其實有心認真揾唔係好難
+1 included child
不過我全部野都係比copy
唯一係出世紙彈返轉頭要我交正本
(可能係因為正本太霉菜影出嚟太核突)
之後去生死註冊處申請咗張官方副本再寄多次去就ok

感謝巴打們提點
因為要一次過處理四份申請,父母出世紙點都會有兩份係要用彩色影印本,唯有聽天由命

不過都要諗定最壞情況係等父母續完再寄返返去拆細路個兩本出黎
Dispatched! 多謝各位巴打

唔好意思要打側睇
我想問下呢個statement 岩唔岩
Print 左交完網上表格,
先見到佢寫 British passport / renew blue passport 而唔係BNO
所以有d驚我自己填錯
求救
睇 doc
Sorry 問多條
想問持有bno既可唔可以副簽
Thanks
可以,甚至好過歐美護照
BNO 係英國護照嘅一種
你隔咗幾耐冇續
都17 18年
Thanks bro
咁應該正常
我係收到舊果本先
樓上甘你老母
世柒係柒,但個澳門人在英國都好典型嘅「五毛」喎
請問下你地正常寄到去要幾耐先做好,我2月23寄郵局,2月28成功派遞,3月1日顯示"Declaration form received, being processed"但係到今日都冇收過e-mail話差D咩。
仲打算月尾去日本,趕唔切啦
有冇舊果本先
過期BNO同過期特區都寄左過去
寄埋張出世紙輔本、
早排選舉事務處果張信做住址證明、
兩張相、同第5頁表格
出發之前一兩個工作天都未收到,打電話去領事館,佢地應該會出到ETD俾你

你舊護照有無留底?
我2月26寄,3月2成功派遞,3月7轉左Dispatched呀
你寄DHL定去郵局寄
郵局呀,空郵掛號
我細個本bno係2000年4月issued, 睇完一次教學想confirm係咪要當First British passport咁整?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞