『薪火post』BNO 續期資訊(16) 維帝即位 蘇州過後

1001 回覆
40 Like 3 Dislike
睇到個post都半年有多
終於的起心肝
小學樣,成本特衰寄,正本出世紙,冇搵人副簽

26號寄
3號轉dispatched
比想像中快好多
漏左句最重要
多謝巴打

唔係睇到個post都唔醒起自己有BNO
當年娘親都係話當買個保障又好機會又好
先幫我申請
不過佢自己冇申請到
我都係寫HongKong
香港人
果條友真係笑死,你理得人用咩護照姐
國藉:香港
屋企人有無話嘥錢?
謝巴打資料!
點解會有人覺得嘥錢
有多樣野揸手點都好過冇得選擇
用唔用係另一件事
成千蚊用得10年真係好撚貴架
其實真係應使則使嘅嘢嚟
打啲電話game課成千蚊又覺得值
一千蚊用十年又覺得貴
可能嗰啲人根本就唔會用,係思想上已經係抗拒
留個靚名,的起心肝續BNO,安心又放心
兩千蚊同三四百蚊真係差得遠咩?
十年先一次喎?攤分都唔覺眼啦

一般香港人唔係個班窮酸港蝗
而家好多非一般
依家多左好多啦~~

成千幾蚊噃。少左一次去旅行。又少左幾次食Buffet。

續證?不了。
bno 網上check in 國籍同簽發國家係咪填英國
國際可以寫hong kong
次次去日本都係寫hk
國籍
國籍填香港 簽發國家填英國 跟住話兩者不符
最後填晒英國算
就算窮,都係咁計法
2000蚊同6000蚊既電話
如果2000果部既功能滿足到我
我都會揀平果部

但BNO個功能好似冇更平既選擇取代到
HKG3 bro

i understand the stance of hmg in the uk, but i mean if british national (overseas) also with chinese nationality (i mean majority bn(o)) were given the following option
a. grant full british citizenship, but they will (under amendment of law in hong knog) lost or no longer have the right to remain in Hong Kong as resident
b remain a BN(O), but they will as if british overseas citizen(boc) / british protected person(bpp), considered a dual national and the only way for full british cittizenship
(i.e. you can't have your cake and eat it/魚與熊掌不可兼得)
i wonder how many of them will choose option A

Language shall no longer a barrier for the younger to live abroad, i guess.
其實係支那唔當香港係國家
拎bno話我地唔係英國人
但我地拎cno又話我地係中國人
所以我而家去邊都好,拎bno定cno都寫國籍係香港算
佢要改佢自己嘅事
HongKong
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞