『薪火post』BNO 續期資訊(16) 維帝即位 蘇州過後

1001 回覆
40 Like 3 Dislike
這些機會...

記得幾年前高登有個巴打續BNO,最後寄左本BC俾佢
關唔關Brexit settled status事 - Don't think so - 'settled status' only applies to EEA nationals, not BN(O) holders.

條仔續BNO變了BC 佢係英國讀書大 - how long your bf been in the UK for? He could get Indefinite Leave to Remain [永久居留] after 10 years' legal residence in the UK.
就算係,唔主動 apply 都唔應該會自動變咗
今日搵個fd副簽 先發現副簽個工作地址唔夠位填 拎左張A4 寫白紙個statement 寫返地址 簽名 有冇問題
你交帶清楚佢受咪得
唔過10年
冇主動apply
The other possibility is that he always been a British Citizen rather than a British National (Overseas). He may got his British Citizenship via his parent under the British Nationality Selection Scheme (居英權計劃) in the 1990s.
我覺得十成
邊有咁多jackpot
佢續咗好幾本
今次先變咗
lm
話說同fd 去完台北返黎,佢用開特區今次首次用BNO,過immd 時入境官叫埋掃把黎,提醒佢以後永遠都只能用BNO,雖然我有幫口話2本其實都代表係香港人,但佢地死口話2本係完全不同既身份證明文件,仲用camera 影住要佢清楚明白了解先入得境 ,中台港澳呢種關係其實真係好亂好複雜
無咩大問題既
以後都用bno咪ok
我都係咁話
未去過歐洲想問吓
如果我由香港去聖彼得堡用hksar
由聖彼得堡去到Helsinki可唔可以用返bno
係嗰幾位 IO 唔清楚啲例啫

除非係台灣政府對香港嘅政策有變 (唔好 ff)
如果夠薑真係建議搏屌噉梅花間竹入
先唔理係咪港中台關係定咩
講到io權力幾大,最後大多數影響都係嗰個公務員嘅辦事方法(啫係唔清楚自己做緊咩)
有幾可真係外交原因,大粒佬拒絕你入境?如果你冇犯罪又冇嚴重隱瞞嘅話,你俾拒入境都好大件事,搏下上報要佢地澄清都要啦
再者港中台關係下,bno同特衰都係「香港居民」,依個係白紙黑字,誰對誰錯真係好清楚
但都係發噏風啫,玩嘢俾io搞幾個鐘唔係咁好玩
唔關BNO事,但想問下哩度有冇巴打知回歸前出世嘅話,Nationality at birth係咪淨係British?定係dual nationality?
係,只有BDTC
97前個中國籍係唔實際存在,只係中共單方聲明
唔關BNO事,但想問下哩度有冇巴打知回歸前出世嘅話,Nationality at birth係咪淨係British?定係dual nationality?
係,只有BDTC
97前個中國籍係唔實際存在,只係中共單方聲明

太好了,感謝
今日收工去順豐寄
話要post code 同電話 份form冇寫 應該要點填
跟出世紙寫啦
50年代前 出世紙寫
colony of Hong Kong
無話唔得,但陸路關口嚴D就一定
我估就算陸路入芬蘭io 見你有bno都唔會搞你
相反,芬蘭落俄羅斯bno出申根sar入俄國
就都幾大機會比俄佬問點解無芬蘭出境印要解釋一大輪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞