『薪火post』BNO 續期資訊(16) 維帝即位 蘇州過後

1001 回覆
40 Like 3 Dislike
用呢隻色
passport依啲咁正式嘅官方嘢唔好expect佢有幾創新嘅嘢
依個係英國
何況叫換色嗰堆人係想「返去以前輝煌年代」嗰堆人
應該點都會用返嗰個design,叫滿足返佢地
訓咗冇睇,搞 second brexit referendum 未
可以扮支那護照
遲下下年3月後全部passport都用BNO啲紅色冇EU倉底貨
依啲三不像將會變咗做孤兒仔
共享BNO榮耀
黎緊9月去 我上網睇啲人話要成3個月整
邊使咁耐
但你筆錢要擺係戶口3個月就真既
除此之外準備好曬文件基本上4-6個禮拜就有
多口一問,如果97後放棄中國藉
可唔可以用BOC身份申請passport?
多口一問,如果97後放棄中國藉
可唔可以用BOC身份申請passport?
No - you cannot give up your Chinese nationality and register as a British Citizen under section 4B of the British Nationality Act 1981.

4B Acquisition by registration: certain persons without other citizenship

(1)This section applies to a person who has the status of—
(a)British Overseas citizen,
(b)British subject under this Act,
(c)British protected person or
(d)British National (Overseas)

(2)A person to whom this section applies shall be entitled to be registered as a British citizen if -

(a)he applies for registration under this section,

(b)the Secretary of State is satisfied that the person does not have, apart from the status mentioned in subsection (1), any citizenship or nationality, and

(c)the Secretary of State is satisfied that the person has not after the relevant day renounced, voluntarily relinquished or lost through action or inaction any citizenship or nationality

(3) For the purposes of subsection (2)(c), the “ relevant day ” means—

(a)in the case of a person to whom this section applies by virtue of subsection (1)(d) only, 19th March 2009, and

(b)in any other case, 4th July 2002.
多口問。如果真係放棄咗。到時咪變無國籍人士?
技術上,你唔會放棄到
假設題,如果你放棄咗,你唔會係無國籍人士,因為你係英國國民。但如果實際上你冇任何地方居留權,係人道理由+你係英國國民國籍,你去大多數西方國家做難民都應該唔難
(但你要離開香港7年,搞到連香港居留權都冇咗,基本上係冇可能)

最後,都係嗰句,你唔會放棄到,依個case唔會發生
轉返深藍色
人數唔會好多?你眞係當八、九十後香港人唔生仔?

英國一日唔認中英聯合聲明俾中方毀約,一日都冇可能。因為97後出生人士不得取得bno係中英聯合聲明備忘錄嘅一部份。
你睇英方嘅態度就知佢唔想認中方毀約。

居英權計劃本身可以當技術移民有灰色地帶,而bno繼承就係白紙黑字寫明唔得,冇咁簡單。更何況連97前出世、97時未成年,而父母冇幫佢申請bno嘅人都一大班,呢班人做過bdtc都冇份(呢樣又係備忘錄寫明唔得),你就唔好諗太多。
英國國籍繼承本身係衹需要父母其中一方要有英籍。如果bno要父母雙方嘅話,其實只會引發另一波平權。

不過無論如何,英方態度點睇都似係唔想承認孭鑊上身。

佢唔想認我哋都做唔到啲乜。不過由於就算佢認咗都唔代表人人派英籍,所以估下英方會點做其實都好有趣。

特別係bno嘅孫唔係英國出世嘅話無論如何都唔會繼承到bno,就算英國卽刻畀繼承都好,班98年先至生仔嘅6、70後啲已經出世嘅孫仔孫女都仍然乜都冇(現行國籍法下,英國以外出世得繼承一代)

當然,如果英國直接認中方毀約嘅話,英方大可以當過去呢20年中方非法管治,香港一直都係英國海外領土嘅。不過呢啲嘢變數好多。
係有得傳兩代,不過條件係傳咗第一代嘅要喺本土曾經住過三年
因為支那人只用「順豐」!
如果要傳嘅話 一定要父母都有bno 唔可以俾啲單非

個bno娶咗個97前出世但冇攞bno嘅就陰公囉,明明唔係單非

而且,你都傻嘅,96年成堆ci歸化bdtc攞咗bno喇,你估眞係香港出世先有bno咩。唔記得球場一個打三個嗱?

所有涉及97過渡嘅嘢唔好行血統論,因為永遠都唔會work。
一早咁多野睇
你on9?大把人香港出世又當自己本bdtc護照係bno冇攞到啦?大把人香港出世又唔旅行所以唔申請護照啦?你估bno喺香港一出世自動有咩?

本身bdtc唔係自動有bno(又係聯合聲明備忘錄有寫)已經令大量8、90後錯過咗bno,你仲要加深個問題。班平權撚眞係隨時俾你激死。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞