『薪火post』BNO 續期資訊(16) 維帝即位 蘇州過後

1001 回覆
40 Like 3 Dislike
brexit 個時最平

我記得個期好似都有人問
好睇你平權定義係乜
bc可以傳一代畀海外出世嘅子女但bno唔可以,本身都係唔平等。

假如平權係指bno同bc擁有同樣權利嘅話,繼承權本身就係平權嘅一部份。所以唔會多咗班繼承嘅人而令平權難咗,因為衹係先後次序問題。

所以我一向唔明反對繼承權嘅人諗乜,bno變bc嘅話點都係acquired by registration,除非佢專登改國籍法改到用bno登記嘅人冇海外繼承權,否則現有做法係應該套用入去平權,咁樣亦先至算眞正嘅平權。

不過實際執行上,香港出世嘅人就冇事,但係唔喺香港出世、攞過ci嘅人要傳畀仔女就麻煩啲,因為要出示歸化證書證明自己唔係by descent,但係張證書仲存唔存在就好難講。
而家升返上11蚊
好彩brexit個時去仲有剩
遲d再去真係唔知點算
屌 遲下去德國exchange要整visa, 好似要擺底本特區護照係領事館果邊,去唔到旅行
睇黎要續番本bno 好貴
點解唔用BNO整VISA
其實就 你係可以拎返本護照走
你同佢講你去旅行應該ok
我之前都係搞緊visa嘅時候要去旅行 所以冇留低
你去拎嘅時候比返本passport佢貼個visa同吸印就得
利申兩年前去德國exchange
Btw咪撚因為貴就唔續BNO
真心去歐洲好有用
Thx
其實應該都會續,差在有冇咁急住要去續姐
同埋想問下ching果陣整個visa攪左幾耐左右
你幾時去德國先 仲有時間就續左先啦
因為DHL 其實係德國郵政屬下
個base 係德國

你當佢航空公司幾個大HUB咁 做轉機
所以係會經一經德國先
一個月咋
超諷刺!英國脫歐新護照 由法國公司得標 BTW 真係變深藍

真係咁既樣?
人地要做支那人呀,咪阻住人啦
深藍色護照將於2019年10月重新面世。
好似用呢隻色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞