『薪火post』BNO 續期資訊(16) 維帝即位 蘇州過後

1001 回覆
40 Like 3 Dislike
講血統真係同支那一樣咁 on9
排隊打架為BNO
我有FD 佢大中華老母冇幫佢登記BNO
非常好
咁我冇你辦法,我代片中嗰兩姐妹啲仔女多謝你個咁on9嘅建議

https://www.youtube.com/watch?v=Jp5gXFazvGg
有咩慘得過我老豆當時冇申請居英權計劃
我角度就不嬲都自私嘅
冇咩大愛嘅心
我真係覺得佢地冇得因平權而得益合情合理
如果依啲人有依個要求
我又覺得冇必要阻止
但就一定唔會想幫佢地手
利申:我全家都有得細佬冇,覺得細佬冇係生不逢時,註定同英國冇關連
唔好要個孫承受自己公公婆婆on9帶嚟嘅後果,尤其佢父母係俾中國奪走佢哋嘅英國籍。保住國籍要靠政府播廣告提醒換護照呢種事本身就唔係啲咩合情合理嘅事。
唔好因為自己父母都有bno而夾硬加啲唔會影響自己嘅要求。

我個人覺得跟返BC嘅繼承原則(父母其中一方)點都公道過加啲新要求。
所以97後出世,父母都有BNO既,係最慘,不過始終唔係英國領土上出世,冇都冇辦法,我就係其中一份子

父母用BNO....自己用廁板
97前夠大把廢中幫大陸老婆搞單程證落嚟生仔啦?佢哋嘅仔女,甚至可能連個大陸老婆都有BNO。
再講遠啲,97前香港出世嘅人如果出世時父母當中有人住夠七年,就可以申請BNO。BNO人嘅父母可以兩個都係大陸移民,甚至父母兩個都可以一直冇歸化過英籍。

你嘅做法無助保持香港人嘅所謂血統(因為97前已經有大陸老婆、移民後代,衹係而家連單程證都未必需要),而且又同現有繼承做法唔同,更導致所謂嘅眞香港人嘅可繼承人數少咗,我好質疑咁樣衹會帶嚟更多爭詏。

都係嗰句,同97過渡有關嘅嘢講血統根本就講唔清。
父母其中一方係BNO已經係上一代連繫。BC人出國生仔,個細路嘅出生地同英國無關,都衹要父母中其中一個係英國人就有足夠連繫攞到BC(CUKC就另一回事,不過舊制唔係討論範圍)。你冇理由為第二代BNO加一個BC冇嘅新規則,呢點我講過好多次。如果有特別規則嘅話,仲講啲咩平權?所以我先話啲平權撚會俾你激死。
以為出咗公海
不如聽下歌算喇
https://www.youtube.com/watch?v=Sx2l5fgPm20
希望大家都可以續到自己本BNO啦
搞緊台灣護照 唔拎得BNO 要等我拿左本台灣護照先可以再續BNO
我都好想用火車頭
希望大家都可以續到自己本BNO啦
搞緊台灣護照 唔拎得BNO 要等我拿左本台灣護照先可以再續BNO
我都好想用火車頭

咁未要去當兵?
打漏個字 我好唔想用火車頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞