結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
CLS pic from prs fans club fb page
如果係黑色就正
執完舊野只會升值
#GearReview #105

1952 Gibson Les Paul:
* Gibson Les Paul由1952年開始推出, 當時係Gibson歷史上第一支solid body guitar, 用黎對抗Fender既Telecaster. 話說50年代前既結他係興用hollow/semi hollow設計, 由Fender開始先轉去solid body design.
* Les Paul由1952年開始, 經歷左好多轉變, 先變成而家會見到既2 humbuckers Les Paul. 1952年仲未有Humbucker呢樣野, 所以pickup就自然係兩個Gibson P90. 另外最易分既就係trapeze bridge, 去到53年已經會變左stopbar.
#GearReview #106

https://youtu.be/iyRmdTgZ_bM

https://youtu.be/_MYYyXQV-WE

PRS John Mayer Silver Sky:
* Neck Shape同Pickup都係參考1963同1964兩支John Mayer既Vintage Strat而成. 加上steel bridge tremolo, 特別為John Mayer改左既PRS headstock shape, 修改過既neck joint方便係高格仔彈, vintage fretboard radius, $2299, 貼近Fender American Original既價錢.
入返枝應該會
妙蘭兄有咩評價
John Mayer實保值既
好似之前支Fender Strat停產左都有得炒
明明係production model
不過而家好多人不停屌緊PRS出Strat
但相信好多人都會屌著比錢
7.25 fretboard radius + vintage neck shape
應該都會比人話唔好彈
不過我自己彈慣左7.25都冇乜問題
睇下用咩心態買
想買vintage Strat reissue咪買翻fender
好多人係Fender用家角度屌
但買得呢支都肯定係追開PRS/John Mayer
我覺得個3隻single coil都做得幾好
聽左premier guitar個first look
覺得佢比一般fender pickup適當地大粒
而家好多Fender Strat都好刺耳又好薄
我自己等手頭鬆d都入枝jm strat
不過我無研究開radius d野
我有枝mij st62 同佢有咩分別
St62好似都係7.25
Fretboard radius愈細理論上愈難bend線
但其實亞洲人手黎講係幾好
本來都想賣左佢買mia strat 而家等jm 2nd hand
街外人全部都屌支PRS,我自己又覺得無咩問題仲幾靚

TL$18000
如果prs 做到萬八,都算合理價錢喎
等2手1萬👅
新結他二手好難劈價劈得咁盡吧?
所以有排等 本身prs又唔係好保值
PRS二手有價無市,下下二手都同兩皮幾三皮,那有錢

不過,$18000,比你地係PRS strat定Fender strat
prs strat 本身我期待中
唔係期待既買suhr strat
但suhr條頸真心厚左少少
PRS strat.

18000 嘅fender感覺好撞手神
prs strat 本身我期待中
唔係期待既買suhr strat
但suhr條頸真心厚左少少
除非買2手 1手fender萬8根本完全唔考慮
大部份人都會咁選擇啦,但就好多人把口就屌
Suhr Standard Pro勁就好順手好好J

就算比我而家選,Suhr/TA/JamesTyler/LSL/Fender等等各大strat model,我都係選擇要支PRS strat
本身想買支美仔STRAT,但發覺都成萬幾,如果PRS真係$18000咁不如買PRS,至少保值過FENDER
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞