結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
巴打等fx3啦
老老柒柒
其實我兩部都有 只係諗緊賣走邊部,用一部算

fx3就暫時唔考慮
不如等第二代ax8 不過先出咗fx3冇耐,應該有排唔會出,拆自己招牌
通常你哋會點樣入手suhr/ta呢啲? unisound guitarsofa ?
咁custom 又係咩價位 唔係好清楚

同埋另外如果用suhr嘅modern pro 同ta嘅drop top比,巴打又點睇?

sorry好多白痴問題,係咁答我真係唔該晒
ta drop top保值d應該 (hk)
suhr custom要unisound or 外國網間野
唔記得咩名 好似matthew guitar
Custom order去代理叫佢幫你搞
但20-30k唔會夠
個兩條line真心其實差唔多
不過我會揀suhr, 純粹因爲靚仔d
suhr modern pro好似係basswood body
ta 係mahogany body 而且而家個bridge pu會有埋細制split coil 所以我一定係ta
補充:
Tom Anderson有分body wood
同一款可能隻隻wood都出一支
一樣有basswood alder mahogany
小心買錯
Suhr modern pro就多數basswood
同埋suhr都split到
講到尾真係差唔多
睇樣吧啦
Suhr custom要預30k或以上,最近都入左支
modern Pro 或standard Pro都Basswood body, custom都基本價加多10k以上最小
但就算Classic Pro都脫離咗Strat聲底,真係想清楚先入手

去到Custom model , TA/Suhr基本上都差不多
不過Xotic 條頸真係好靚
你果支有無相睇先
Xotic 條頸
依條友仔有好多正野 可以follow佢
相就唔post了,唔係d咩靚TOP之類
Facebook Suhr Page二月有Post一支Classic JM custom,就係個支了
去到30K 我會揀日產Strandberg 雖然啲pot同wiring都未係最靚 但條頸個Endurneck profile真係好正

把野又細又輕 而日產同韓產分別係個top靚勁多!! buckeye burl 真係冇得頂

其實大家對headless嘅第一印象不外乎“怪”或者“醜” 但親手試過同埋望多排就會改觀 依家淨係攞起把Strat 都覺得覺得點解把野咁重

我都有枝 strandberg
我覺得 strandberg 唯一可以挑剔真係個 neck join 位
彈 high fret 覺得幾頂手
同埋去到23 24格 佢啲fret太肥 好易變ghost note
同埋我嗰支係Boden OS6 Trem 一divebomb得太勁 佢啲線可能會喺個saddle度甩出黎 要放番上去

但除左呢啲慣左就冇野嘅問題之後 把野真係perfect池
PRS用家
但係用interface入電腦用Guitar Rig
諗緊要唔要買AX8

唔諗pedal啦
做琴行見證買買賣賣太晒錢
諗住一步到位
好重
同埋double價錢
有無搵個香港師父做塊top refinish
見過有某大fb page整過
第時如果我枝結他殘殘舊舊都會想整
which
冇記錯係樂道
如果refinish做prs 果隻blue faded都幾正漸變色
我一開始都想要blue fade
其實睇耐咗真係會厭
同埋好難襯

好彩最後買咗Faded Blue Burst
prs有無咩靚色分享下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞