結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
通利有冇pedalboard 賣,自己diy 有冇咩建議?

求指教

利伸:電結新手
Gibson Custom Shop Mike Mcguire個仔
可以一試
你想講Diy塊板定砌signal chain
無錯 Kiesel=carvin 據我所知依加d kiesel bass &guitar全部都落哂kiesel名 無carvin logo name依支歌仔唱 今年kiesel都簽左幾個新artist 比如Johnny hiland 由musician 轉左去kiesel

大家可以聽下佢支前之musicman 同佢依加果支有咩分別lol

Musicman
https://m.youtube.com/watch?v=PCIog3HBUEc

Kiesel
https://m.youtube.com/watch?v=2W3ifDfMQ10
不過kiesel 既bolt on series 姐係classic strat款同Jason Becker 系列仲係落緊carvin名
我係 j 身軀果度試過
聲係好
但我自己唔係好鍾意佢話自己可以 custom
但冇得改外形同埋 neck 粗幼闊窄果D profile
而佢本身出到條 neck 都幾粗吓
同埋枝結他都幾重吓
值唔值我就唔敢講 好個人 但d台仔網友對佢d木同手工都算滿意
Ps D圖from台仔論壇

不過都有台仔話佢地d電路繞得唔係咁好
睇下你點睇喇~

比多個你地參考 都係from台仔論壇

佢地話D聲都係modern hi fi 咁都要你地自己試過先知 依d野好難講得準
如果買1手我都想整枝Kiesel Carvin
有無得加piezo落去 prs cu22/24 piezo太貴
我都係dislike個body

好多資料
我覺得佢neck同body個接口真係好靚
個聲方面,其實我發現新款結他都無乜分style,都係啲聲清脆響亮,大大粒易收音
正確嗎?
好彩你講一講啲電路一般,本身仲想3個pick up,但驚有電流聲
兩個穩陣啲
拎去setup整埋反正kiesel性價比高
紫色個支個top craved得咁奇怪
#guitargossips #003

Gibson vs Retail Stores:
* Gibson破產既新聞就快多到可以開個專題. 老闆Henry日前接受訪問, 佢就怪結他retailer令到佢地既product賣唔出, 不過佢又唔係冇道理.
* 佢話好多結他鋪唔識做生意, 唔會好有耐性地幫first time buyer揀結他. 鋪頭入面既氣氛係好唔歡迎人試彈, 又唔夠凳比人坐試彈. 所以貴價結他仲要全部lock起哂, 趕客多過做生意, 仲要不停security check驚死你偷野. 去過美國連鎖大型結他鋪既可能都試過, 你揹著袋行入去, 就好似行入聯合國咁, 要check袋, check完仲要比佢地keep好, 行完先出黎攞翻個袋.
* 再望下香港, 柏斯以前有段長時間好興綁起哂d Gibson, 仲要不論平貴都綁. 而家好左少少, 冇綁得咁多, 但的確好影響買結他試結他既體驗.
老實講,佢咁樣真係有d 賴地硬。
PRS 鎖埋喺間房,Shur、TA直頭試都無得試,又唔見佢地仆直?

就算柏斯琴行通利琴行~狗眼看人低唔鎖起d gibson,2012年嗰一水les paul,邊買得上手呀?
整塊板痴啲pedal呀,不過signal chain我完全未知
我頭先係通利睇,賣好貴
可以睇下淘寶 效果器板
#guitargossips #004

Gibson繼續救市!
今日最新消息, Gibson Custom shop開始裁員. 但居然裁既係一班senior builder. 仲有人即刻睇到Gibson Custom shop居然登廣告請人, 但請既係一班低階組裝員工. 呢幾年Custom shop雖然貴, 但都算打好口碑, 而家居然一個反高潮.
好快就可以買到STD質數既喼神Custom
gibson執笠😎
快d轉手 想買Gibson
轉手翻生咪又係買舊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞