結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
好多都仲係all original都還可以 係有少少有撞花
#GearReview #139

#TokyoGuitarHunt

御茶丿水 - 中古專門店 2號店
* 抵去指數:⭐️⭐️
* 中古結他店正正對面就係中古結他店2號店, 但好野係哂大間既本店, 呢間基本上冇乜野睇, 有d細日廠既中古二手睇下, 冇興趣既基本上唔洗入.
* 但2號店主要做埋買取, 姐係收結他同pedals, 如果大家有野想放, 但香港放唔出既黎開日本旅行都可以順路帶埋黎試下放, 呢面二手價都唔會話太衰. 特別係有d vintage pedal香港冇乜人欣賞既呢邊都有market.
唔識唔好鳩up pls..
可以咁講
但有d難搵d既野
有陣時反而大阪有東京冇
#GearReview #140

御茶丿水 - 下倉樂器
* 抵去指數:⭐️⭐️⭐️
* 行完中古2號店附近, 仲有幾間唔同既鋪, 不過都係賣全新居多, 佢地有既二手中古野又唔太吸引, 所以基本上可以不提, 唯獨一間好黃色既下倉樂器值得一行.
* 下倉樂器一行入去就係一個accessories區, 右邊就有一個舊書架, 係唔同cd album既結他tab譜, 可能因為舊, 所以好抵買, 一眼望落去就見到blink 182, slipknot, kiss, Eric Clapton等等. 大家不仿掃翻幾本.
* 再行入少少係Pedals區, 都唔算太多, 又冇乜特別野睇, 可以直接skip.
* 行埋左邊就開始有少少睇頭既結他, 沿著樓梯行落去有一大批mij Fender, 行到落樓下就有比較collectible少少既model. 成個御茶黎講, 下倉既MIJ選擇算係比較多元化, 其他鋪多數以strat為主
agger
好似有D shop 可以去之前check左邊間有stock先
去之前上digimart check 想要嘅野邊間分店有貨先常識吧
同埋就算同琴行,唔同地區/分店價錢都唔同
大阪啲鋪普遍平過東京
Digimart同J guitars都得
但digimart個search engine有d on9
乜9都彈哂出黎
J guitars search完個result範圍合理d
#GearReview #141

御茶丿水 - 石橋樂器 Ishibashi
* 抵去指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
* 石橋樂器相信係海外人對日本樂器鋪最大既印象之一, 因為石橋做好多international trade, 即使係香港或者美國都好容易買到, 只要email溝通下仲可以直寄你屋企. 去到御茶當然要入去朝聖一下.
* 不過客觀黎講, 呢間石橋唔算話太多野睇, 想揀全新結他既去渋谷會多好多. 另外, 石橋太多分店, 二手中古野分得好散, 有target既話上石橋官網search一search先再去相應街鋪實際好多. 同時因爲分得太散, 你比較少機會會係石橋突然搵到令人眼前一亮既中古野.
* 不過比4星既原因, 在於御茶石橋3樓既parts area. 3樓專賣parts同diy tools, 係暫時所見新宿渋谷御茶三個地方之內算係最齊料. 唔同結他專用既量尺, 六角鑰, 批等等tools都有, pots, caps, pickguards, wiring kit, wires都有. 想自己玩下diy mod下野既人去呢到入手工具最適合.
https://www.facebook.com/HeadacheSoundTeam/photos/a.224469634672456.1073741828.224385134680906/456115288174555/?type=3&theater

之前香港整左隻 amp 果隻牌子出左新野
放係 pedalboard 度用既 amp,專夾 pedal 用
buy buy buy
仲有幾個呢d, milkman 同台灣個個EGO都有呢D, 好似幾啱係香港用
仲未有機會試到之前個amp頭 雖然好多人讚
下個4月之前睇唔中Amp, 就grad 買個milkman 返香港
#GearReview #142

新宿(新大久保) - Hyper Guitars
* 抵去指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
* 御茶既介紹告一段落, 有其他幾間鋪頭冇乜睇頭, 基本上唔洗特登去就唔講啦. 去完御茶, 轉去新宿區既新大久保, 呢到有兩間結他鋪係正JR站隔離, 兩間都一定要去下.
* 第一間介紹既係係地庫既Hyper Guitars. 有留意開日本vintage market既相信都聽過Hyper Guitars. 有興趣可以follow下佢地FB Instagram, 佢地既vintage貯存真係全日本數一數二.
* Gibson, Fender, Epiphone, Grestch等等熱門收藏之選都有齊. 一行入去直頭好似去左博物館一樣, 50s 60s Fender同Burst Les Paul都有.
* 不過公道d講, 強烈建議大家都儘量唔好係呢到買野, 事關呢間鋪既價實在Mark up得太高, 高美國一般市價起碼30%. 連鋪內最cheap既Fender Mustang都標得極高價.
* 不過, Hyper Guitars當博物館入去行下朝聖開下眼界都十分值得.

黑色靚D
黑白都靚
隻pedal限訂50部都要$2880
巴打買左?
我係第一批訂既人黎
Yes 第一批訂
有咩用家真心評語 好同壞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞