結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike

唔記得有冇講過, 所有vintage Custom color都係沿自美國60-80年代既muscle car熱潮, 呢張相就係最完美演繹
隻色好靚

跟據消息, Gibson中最大問題既CEO Henry仍然會繼續留任, 推翻之前有傳董事會想罷免佢既傳聞
終於都宣布破產,要來嘅始終要來
今朝1起身就睇到Gibson破產
同雲加比人炒一樣好興奮

話說點解joe bonamassa咁多肯幫佢出野
Gibson d結他咪會升到仆街
真係唔知開心好定傷心好 Gibson好大部分都係自己攞黎
出埋啲垃圾guitar 又九唔撚搭八又貴 qc又差 點買得落手
今年年頭先係日本執左枝gibson 2018
都唔似好事定壞事
又唔係執
只會變成第二個norlin era
因為jb要大家供佢買vintage
乜都肯制
邊支 2018都好多9唔搭8款
2018點會係好事
我係覺得佢有咩咁大價值d廠幫佢出
why not,樣靚岩手感就去得馬啦
聲呢d慢慢執其實冇問題

我只係concern個價錢升定跌
2018你想可以點升
你真係問得出奇
講緊原價呀
比你2009都唔會升得去邊啦,又唔係真1959
事實係當代結他hero真係唔多
佢已經算係其中一個支柱
過多幾年d後生既可能已經個個都走去當Jonas Brother同Harry styles係guitar hero
柏斯個價都企得唔硬
唔洗怕蝕底
見到2015都仲賣得仲貴過2017
真係痴根
柏屍標價不嬲on9
點解可以仲未執
我諗Gibson新款都仲有好野⋯⋯⋯可能十支有一兩支ok嘅
前個月去日本,同位置左面Gibson右面PRS,Gibson又真係會完全比下去,唔講聲,手工已經兩個當次
如果買回來聲要慢慢執時,倒不如直接入支PRS即時J到出血,價錢真係差唔遠什至Gibson更貴⋯⋯
不如結他最緊要啱心水,自己感覺好feel就可以
企得好硬*
Gibson如果唔係為左追牌子歷史同iconic既款
真係唔會考慮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞