結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
量產就梗係得個樣似,當relic 咁做
好彩esp唔做呢d野
#GearReview #118

Vintage Fender Jaguar custom colors:
• 大家知唔知, 現存最多Custom color既fender model係jaguar. 點解呢?
• 因為當時Jaguar推出既目標市場係主打surf rock player, 例如The Beach Boys呢類青春陽光男孩band.
• 叫得surf rock, 顧名思義其實真係關海洋沙灘呢類野事, 仲係關southern California一班鐘意係海灘hea下吃喝玩樂既年輕人
• 仲想像下, 一班咁青春陽光既人, 當然會買翻d有好sharp既color既結他拎去海邊威啦. 所以, Jaguar係最多Custom color既Fender
仲勁過 Fender 0個枝
呢個係好多樣混合體
會唔會介紹下啲細牌pedal
或者有咩平野好執, 例如Joyo, Mooer

少少矇希望睇到
唔係阿, 想知你有冇啲故講
例如啲勁musician用cheap amp/pedal/guitar個類
之前見過 Tina Guo 個 pedal board 有 mooer 同 behringer pedal
佢唔係結他手黎,佢係個 cellist 但有用 pedal 拉電 cello
大粒d例如Jack White
Dan Auerbach
St Vincent都用cheap amp cheap guitar出名
Pedal反而真係少d大星用cheap pedal
大家對pedal都幾重視
多人用既cheap pedal通常都係distortion Pedal
e.g. DS1/DS2/Rat
cheap guitar其實無咩所謂
pedal就睇要咩 有d cheap都得
amp真係盡量要啱 靚聲
例如blues jriii 性價比高但個聲夠出大show
TC, Boss果啲都好多人嫌唔掂
不過以我所知Slash, Paul Gilbert都係同呢啲為主
Joyo同Mooer應該無乜人會用
DS1同RAT夠經典
*用
Lm 結他友學野
boss用既一定係vintage
tc最多人用一定係flashback mini
跟住就chorus同reverb 之後都無人用
巴打會唔會講下pickups呀,例如50s 60s fender strat tele啲聲分別、趣聞咁?

Btw support巴打
waza果啲都幾吸引 delay blues driver
我想講flashback delay打錯mini
我都有隻 有點想換
musician用BOSS, TC, MXR/Fender, Marshall 呢D量產野已經算平,唔係D有錢買唔到手工XX
平啦 同埋大路野
Waza CE2想入好耐 但好奇怪
佢ce2 mode唔似ce2
但ce1 mode就好ce1
入啦 我都物色緊Chorus
掙扎緊入vintage CE2定waza CE2
both
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞