結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
但我嗰部只係普通fx2 唔係XL+
都有好大分別?
咁如果講手工方面呢?
應該ta再好suhr少少
但suhr低model都好過prs
無知一問 香港邊到有得試TA ?

同埋想知巴打你哋點睇啲外國唔出名嘅guitar custom shop?有啲睇落整得好靚,聲又好似唔差,但就係唔出名,手工問題?最衰冇得試
其實會唔會有靚結他但牌子唔出名嘅店存在 聽朋友講呢啲多數伏
guitarsofa 其他太細既廠唔試啦 買左又跌價
太多grade可以分到出黎
好難用牌子黎比較手工
最高階既其實全部差唔多
講緊Custom Order Masterbuilt個類
Custom shop同production又差好遠
你有冇個心水price range
先再比較
Suhr同prs兩條路線其實都冇得直接比較
未必伏 但唔會特登買
講手工 suhr又唔係剩係出superstrat
有錢我都買suhr既有top雙humbuckers
唔考慮prs既custom系列
Novo guitar built by Dennis Fano 好似唔錯 不過佢d shape全部都係offset
果d咩咩custom shop 做得好既 waiting list好長 訂完都有排等
睇TGP d鬼佬係danocaster訂完閒閒地都要等成年
利申9up
都好大分別
Suhr造bolt on結他
基本上機cut完個body同neck之後合埋一齊
手工淨係需要處理條頸既shape同fret

PRS又crave top又set neck
Headstock又要整個angle痴落條頸
要處理既野多好多
Pickups既野都唔關手工事
純粹係個人心水同隻聲啱唔啱聽
因為novo係Fano個老闆賣盤之後再搞
基本上已經係出左名
你講果d suhr都有做架啵
而且prs一般custom model手工已經開始參差
又或者Chapin guitar joss smith 支黑tele 個brand
佢果枝cort黎好似
Suhr極少要搞呢類野
諗下佢賣得最多既都係Bolt on strat類野
不外乎合埋d parts一齊
再setup
其他款係少數

PRS淨係人手磨翻靚個crave top既工藝要求都屌打suhr

加多句
基本上現今公認bolt on類既所有野都係最冇手工價值
基本上冇工藝成份
貴個d通常係靠靚木同整頸同fret既手工黎justify個價
唔係針對suhr
係針對大部份bolt on
Bolt on既原意就係快
可以mass produce同平
我都係唔會買prs
因為qc明顯要遂枝揀都啱
d dealer唔會肯咁就d客啦
個價真係買ta好過 2手又企得好d
但係prs se仍然係屌打其他廠嘅個價位
要上網望望個spec , 但冇左interface你想錄野咪又要買過舊interface, 都係唔換好過換
如果20~30K左右呢?
其實暫時對Suhr 同TA比較有興趣

之前唔知邊度睇到話TA 同Suhr 兩間公司係有關係?定係我記錯,好似仲關schecter事?
Xotic唔熟悉,好似好少見你哋講?

平時都有睇樓主個IG,原來呢度先係最學到嘢嘅地方
見到有咁多識嘢嘅人係度真係唔知自己做緊乜 結他都未彈好淨係想買 仲要唔識揀結他買
ta老闆由schecter走出黎
ta同suhr2個老友
比得起30k就ta
20-30k
的確係suhr TA好過Fender teambuild
如果你係鐘意傳統strat就照買fender
始終傳統黎講fender個味濃d
同埋傳統唔一定要好好彈
唔介意有d新派modern野要好彈既就suhr TA
通常玩開shred玩開modern rock既都會揀suhr/TA
Blues classic rock呢類舊派野就fender
揀樣同頸最實際 咩spec個d你真係係好鐘意支野既就唔會好介意
支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞