結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike

63 Custom 335
老實講,我覺得日仔同韓仔喺手工上、用料上嘅分野幾明顯。韓仔epiphone喺十幾年前真係初學入門中嘅像樣級數,而家個價咁硬,我真係覺得係因為而家MiC嘅epiphone太垃圾。
我都想知更多 而家係咪興用cab sim 個個都bypass左 amp頭?
巴打我唔太明你想玩邊款 cab sim點解仲要cab
定係你想玩amp sim
Bass會常見d
結他有部份amp head有內置cab sim可以直接由amp駁去interface
有部份就有個叫raw output既野 比你駁去cab sim再去電腦
內置Cab sim又冇raw outout
可以係amp effect loop駁去cab sim再去interface

但cab sim同amp head係兩野樣黎
唔好搞亂
有cab sim唔代表你bypass amp頭
你想連amp都唔用既話就應該係要睇Axe-fb/helix個類digital system
Amp head駁落red box 5
咁就直頭唔需要cab
但都要有個amp head
不過cab sim聲方面真係麻麻
如果有budget既話, 不如玩Axe-Fx/AX8/Helix呢類有哂amp Sim cab Sim multi fx完整system,
慳埋買amp買pedal既錢
師兄有冇玩過mooer radar? cab sim pedal, 仲可以入IR檔 當IR Loader 咁用
我冇 但見到mooer出哂preamp poweramp cab sim覺得好有趣
巴打呢個係器材post 不過我照答你啦
Improvisation我自己覺得要學識左follow drum beat既grove先
如果唔係自己死鋤licks都冇乜意思 太表面
Feel完個drum之後聽下後面個background chord progession同bass
因為其實你impro個melody既走勢都係跟個chord change
Scales當然都要識
但最緊要係你impro流暢度melody起伏做得好唔好

如果覺得唔明melody點行
可以睇人impro睇人jam既video
你唔洗跟哂佢d licks彈
你首先搵翻佢每一段小licks仔既頭尾notes係咩
再睇佢邊個音接落下一句licks
大約你會feel到佢段impro jam既melody點去
之後中間先fill翻其他野落

控制dynamic高伏就等john mayer教你
https://youtu.be/D7j-7hoiNaY
Dynamic 起伏
點解cab sim 代替唔到amp? 唔係load 個IR 落去就可以扮返?
thx
Cab係個speaker
Amp頭係你既eq gain tone之類既聲底
你用個Marshall amp頭連落唔同cab 你個聲底都係marshall底
Cab sim只係幫你扮左個speaker
IR只係你preset左個cab sim係點
唔關amp頭事
姐係總之amp同cab係兩樣唔同既野黎
唔明可以再問
見上面講緊 amp sim cab sim
唔知呢個係我偏見定點
我成日都覺得一經左 digital processor,所有結他個聲既分別只有 output 大/細,好多 detail 冇左
即使係 fractal 果類咁 top 既機我都覺得係咁
淨用 effect 都 ok, 但一開 preamp 我就總係覺得好怪
總係覺得真 amp 比較呈現到枝結他本身既聲
除非本身amp有cab sim(eg boogie mk5 25),可以直入di or interface之類,但老實講聲就麻麻,以mk5 25個can sim黎講
如果amp head要去can sim, 無記錯中間要加個load box先可以連接,如果唔係會太大power壞cab sim
又唔係偏見,事實係咁
咁要方便定要真實detail,睇需要⋯⋯⋯最好兩邊都玩唔洗煩

Prs
用 fx loop send 去個 cab sim 都要
唔經power amp唔需要,所以要睇個連接方法,can sim都有幾種玩法

各位想玩cab sim既巴打
Supper moment既阿雞為大家推薦

個body led得一條曲線好奇怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞