結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
巴打唔好放棄 出去夾下band

我覺得最靚嘅james burton 都係呢一支
我承認paul 叔係有影響我對呢支tele 嘅審美

可惜而家應該搵唔番呢一支
個火焰的確好睇人口味 自己覺得Burton用paisley tele係最好睇
Pink Paisley好似冇出過Signature
最接近已經係68 paisley reissue
入amp聲底如何
個人覺得藍色正過紅色
#GearReview #146

#TokyoGuitarHunt

新宿- 山野樂器新宿店/島村樂器西武新宿店
* 抵去指數:⭐️⭐️⭐️
* 山野樂器係新宿有兩間分店, 大家記著千奇唔好特登行去小田急個邊個間, 因為冇野睇架. 要去行既去Lumine個邊個間, 先有d野睇. 另外島村樂器就係西武新宿站上面.
* 點解要特別一齊講呢兩間鋪呢?呢兩間鋪話有野睇都唔係話好多, 黎黎去去都係Fender, Gibson. 不過零零捨捨呢兩間鋪都放左堆strandberg, 有興趣既朋友可以睇下. 事關其他地方其實冇乜Strandberg, 但唯獨新宿呢兩間係附近既鋪都一齊display左好多strandberg, 唔洗四圍走啦
* 另外島村仲有一堆Mosrite, 可以順便睇埋
想請問一下巴打studio mon入interface條cable係咪好多人都自己燒?
去到御茶了
支野仲係度

本來諗住係呢支。點知前日係digimart 碌碌下又見到支好吸引

咁本身我想買果支係御茶嘅黑澤樂器
另外果支係G-Club Shibuya
頭先同御茶個經理Fuji san 講想試晒呢兩支
先決定要邊支, 跟住佢走左去打電話
2 分鐘後同me 講話去行下街食下野,一個鐘後涉谷果支就會黎到御茶比me A/B
原來G-Club 係黑責樂器的子公司。我依家先知。。

now me 就去御茶嘅居酒屋食下野飲下啤酒等guitar 到

我係。因為買現成好貴。我又要好多條
所以睇吓你用得多唔多,用2,3條嘅話買現成好啲
自己整買工具都要錢,除非本身有
咁請問有冇話咩牌子好啲?
因為我上網搵又有分balanced cable, 又TRS頭咁樣
你諗住點駁?mic 定guitar 定咩?
駁guitar
guitar 唔好買balanced
買普通jack 線就ok
mogami 唔錯
我自己用Gotham audio cable 自己焊
純粹貪佢夠軟
係咪姐係普通TS頭既instrument cable就ok?
yesss
感謝
巴打係咪都係自己帶翻黎 寄倉定買左機位
係啊自己帶。寄倉算了

個經理係咁叫我買呢支65 strat
除咗nut, fret 同一隻tone pot 唔係original 之外
全部original. 佢折比me 118萬yen
不過真係好好聲同好好彈
可惜已破產
唔知點解我未開啲圖都估到係PRS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞