結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
唔識 有冇其他巴打用
有呀, 你想睇邊類型野
上年去日本見到枝中古Gibson Custom都係廿萬羊

想知點拎返香港
有用過musicnomad隻F-one oil,幫rosewood 上下油
不過唔知係唔係你想要既野
寄倉
Thanks 但唔啱 上得落rosewood 多數都唔啱maple
想問下大家係香港用咩amp

下年返香港想買返隻靚清聲細嘅tube amp最好有reverb
好似冇乜得揀
blues jr iii
用緊black star ht1r+Mullard 12ax7, 有reverb不過清聲普通
個要求成個市場得blues jr iii揀
利申用緊日版
2個月前去試咗支R6好正,可惜condition 對唔起個價錢
結果買咗支CS 51 Nocaster 個價其實唔平,貴過劏你discount後幾多下.
不過好好聲,無計都照比錢.

御茶之水我覺得普遍都比較貴. 上年去大阪係心齋橋果邊啲價錢平啲
上年買咗Martin HD-28V 2手但價錢非常ok
東京嘅話涉谷果邊都普遍平過御茶之水

今個月24號再去東京,睇下今次搵唔搵到正又價錢ok嘅R6
between 原本係諗住去入Nik Huber Krautster ii
特登去呢間Guitar Planet basement睇,可惜賣晒,店員話8月先再返貨

同埋呢間Guitar Planet 試貴guitar 有啲店員係咁同你講係咪買,係買先比試..
大佬唔試點知啱唔啱

其他舖頭好似Big boss, 黑澤,下倉 咩guitar都任你試
Big Boss 啲店員尤其好服務又主動同你吹水
想搵支靚PRS flame maple top
我反而覺得御茶石橋最西
不過普遍真係通利有既野都係通利平
不論pedal定結他
全新既話間間存貨差唔多
知道自己係想搵咩既話
建議digimart揀左個樣先
揀定幾支逐間去試
純粹想望下
或者想洗錢但唔知自己想買咩既先逐間慢慢行
中同低價位清聲只有Fender沒有其他
我之前係御茶之水同心齋橋都買過結他
御茶之水我係間專賣2手既鋪度買 細細間既
店員都幾細心 會用果d"泡泡紙" 包好曬 又會搵下有冇hardcase送埋比你
但可惜我果時冇fit size既case
但maple唔係話唔洗點打理?上面有層finish
我見大部分fretboard既conditioner maple都唔岩用
送咁好
係啊 我都問佢係咪free 佢話係
但可惜唔岩size 之後佢就比左個都幾厚既fender袋比我
但可惜用左一排個拉鏈爛撚左
日本買PRS好貴
見佢寫住unfinished rosewood, ebony and maple都用得
不過實際我都未試過用在其他木上
御茶石橋 冇試嘢。無咩嘢啱.
心齋橋個間電結他同bass 部門啲人好西
但樓上木結他部門啲人好好

呢個好似拓也哥咁嘅sales好好人

其實都係,除咗某啲牌子pedal, 其餘都係Tomlee平啲
日本買二手平,買新嘢其實好貴
除非買本土牌子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞