結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike

似曾相識
我覺得好多巴打可能唔係太清楚 amp sim cab sim 嘅玩法,所以想簡單講一講,有錯煩請指正!

其實一隻amp主要由3個部件組成,Preamp section, Power amp section 同 Cabinet。

所謂Preamp其實就係比你較gain, EQ 嘅部份,你亦可以話係隻Amp嘅神粹,因為拆聲同pre-gaim EQ嘅特色就係喺呢度整出黎。

Power amp 作用就係將preamp 左嘅訊號再放大,由instrument level 推上line level,再比隻cab 發聲。

而cab好簡單,就係speaker。但結他amp嘅speaker唔同平時聽歌嗰啲full range speaker (支援一首歌所有樂器頻率嘅樂器嘅喇叭),結他amp speaker係專對應番結他嘅頻率而有番相應嘅frequency cutoff,所以結他amp唔會出到極高同極低音就係咁解。

而一隻guitar cab 其實並非一隻speaker咁簡單,有分唔同size (主要係 8", 10", 12"),數量(1,2,4,8)同埋個箱背面開唔開(opened back/closed back)。唔同牌子唔同款嘅speaker同cabinet,都會有唔同嘅frequency cutoff 同EQ。

而除左結他amp本身呢3個部件之外,會影響音色嘅仲可以係收mic同埋你環境嘅resonance。

所謂amp sim,姐係例如mooer, AMT 同Kemper,扮嘅就係個preamp section,你唔駁cab,得preamp的話,個聲就會好嘈好多高頻,因為少左隻cab嘅high frequency cutoff.

而淨power amp sim,其實只係for你有preamp有cab但冇power amp呢種罕有情況(例如你買左隻amt preamp,有隻執番黎嘅cab,但amt 個preamp又唔包power amp)先會用到。依家新啲嘅cab sim pedal,例如mooer radar 係包埋power amp sim,仲可以比你揀唔同嘅power amp tube (6L6, EL34, EL84 etc.)

cab sim pedal呢,就最多野玩嘅。因為你可以揀唔同牌子amp嘅cab,唔同款嘅speaker,用咩mic同埋mic嘅擺位。你亦可以用IR Loader 黎去重現番指定某隻cab嘅聲,甚至喺IR Loader度blend埋幾個收咪擺位唔同嘅IR,去扮番一個全方位,真實啲嘅cab聲;你甚至可以blend埋幾個唔同款嘅IR,去整一隻獨一無二嘅hybrid cab。

大概就係咁,有咩可以一齊討論(如果有人睇的話
http://www.dsmnoisemaker.com/omnicabsim-deluxe

Cab sim pedal 我用緊呢隻
唔算非常聲,但好好用
巴打好有心
唔該哂你幫手解釋
我自己都會懶唔會一次過打咁多
明白晒

但我見好多玩bass的人而家都冇再用amp, 直接用di box (可load IR, eg reddi box) 就咁入pa system

咁姐係佢bypass 左 poweramp? (我估有onboard preamp/ preamp pedal)
http://www.dsmnoisemaker.com/omnicabsim-deluxe

Cab sim pedal 我用緊呢隻
唔算非常聲,但好好用
你可以咁講嘅,因為本身一隻結他amp有power amp section 係為左將本身preamp 左嘅line level signal,隊上去speaker level, 再入隻speaker播出黎。

而一隻純粹di box 就係將個signal impedance降番低,避免經過長cable之後啲高音冇哂,以及去match番mixer其他樂器嘅level (因為入mixer 嘅樂器多數都統一喺mic level,方便管理)。

而specific啲,專比electric guitar / bass用嘅di box就同上面講嘅普通di box 唔同,佢係Preamp EQ Cab sim impedance match 一覽包辨。最佳例子就係Darkglass Alpha Omega Ultra。

咁正因為以上兩隻DI Box 最後都係將impedance set 低,所以係唔需要,亦冇所謂power amp section。你最多可以話bass di box 個cab sim 功能會扮power tubes + cab 個聲,即係power amp 喺音色上嘅作用,但就唔會推高個level 到speaker level,即係power amp喺音量上嘅作用。

References / 額外閱讀資料:

https://www.sweetwater.com/sweetcare/articles/whats-the-difference-between-mic-instrument-line-and-speaker-level-signals/

https://music.stackexchange.com/questions/13923/what-does-a-preamplifier-pedal-do

https://www.sweetwater.com/insync/di-boxes/

http://whirlwindusa.com/support/tech-articles/high-and-low-impedance-signals/
太長唔再QUOTE 感謝

DARKGLASS 果兩隻野都係今年先出左version 2 有load IR 同cab sim功能 唔知效果如何
我寫完上面先睇到有得入埋IR 真係屈左機

就算內置cab sim唔好聲 有得用IR都已經贏左
買h&k果隻
睇筆直
傳說中既電子雞出現了
玩咩style多?
4000樓下high gain
Ironheart算唔錯啦
其實都冇乜選擇
呢d價位都係睇價錢揀
H&k我成日覺得個tone太厚 唔適合玩快板metal
點睇aristides, skervesen, Mayones呢堆結他 感覺上都係metal路線多 好似基本都2萬蚊起跳
我見aristides d finish好似幾正, 又可以自己custom
Mayones Regius 同 Hydra model 都好正
#GearReview #114

Fender Neck Shim:
* 應該好多人都未聽過, Fender 60年代中期既結他好多都有neck shim, 特別係Jaguar Jazzmaster同mustang呢三寶. Neck Shim姐係係個neck joint位sip一塊shim入去, 托高條頸. 點解要咁做呢?
* 因為Fender去到60年代中期推崇快速production line, 所以qc做得唔多好, 好多時頸同身接口位都整得唔好, 令到頸同身既angle冇左, action就會高到不得了, Leo Fender當然唔會同你重新再整過一批, 佢就sip塊shim落去, 托高條頸就翻string action.
* Shim都有Fender Vintage Original Shim架, 一隻係紅色厚Shim, 一隻係黑色薄shim. 有時仲會一厚一薄sip哂落去.
可能Metal人鐘意呢類款呢類top
其實未必係metal人 但shredder
因為佢地鐘意條頸彈得快

其實睇耐左都唔係咁7姐 成個feel都幾vintage
而且多左個asshole d 聲都有d 335 feel
不過如有suhr或者prs既造工 加埋 satinless fret咁就完美喇 比多d錢都濟
嗚哇 好想買
根本個窿都放唔啱位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞