結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
個website話metalica 同 slayer.... 我唔夠膽答你
我個人覺得其實真係無咩唔好
唯一我覺得再好啲嘅就係cab sim, 老實講個cab sim 同而家啲IR based 嘅cab sim 差距好遠下

呢隻amp早期研發時me都有參與(只係幫手係tone上面俾意見)
所以我意見可能有啲bias.

由第一個prototype到成品其實音色改變都好大,
睇住成個project由DIY 愛好者當係一個pet project自己玩下到
最後真係整咗隻完成品出來。其實係好唔簡單。當初無論設計同搵材料
Banny都撞咗唔少板。

我覺得呢隻amp真係做到
個tube "feel"。 Power section 好接近cold bias類嘅tube amp (5150, Fender Twin之類)
但就唔似hot bias power section嘅amp (JCM 800之類), 無咁gritty.

個人最喜歡channel 2, 佢有點marshall crunch味道但無咁裂開晒, 聲亦好open
channel 1 唔算我鍾意嘅clean, 無咩特別味道偏硬。
channel 3 好夠gain, 係類似5150 果類tight 嘅聲,但亦好compress.
星期日me又去東京

暫時打算入支refin嘅 '68 Fender P
上次係Big Boss個vintage section睇啱咗支唔知仲係唔係度
4月果時因為入咗支Nocaster 先見到。無買到
同你睇法差唔多
IR based cab sim姐係點
都係Line 6 G50架啦

不過等得嘅話可以等下boss果隻
好似唔錯
出pedal版既amp head,幾吸引
其實係咪之前冇訂而家就冇
日本仔d refinish都標到個價勁高 好痴線
Refinish左都仲係美國既普遍價錢
都訂咗
唔係呀。只不過而家買貴好多。
訂果時好似4800
而家7200
係貴過美國嘅.不過都可以接受
我睇中果支'64 P bass
refin olympic white, nut唔係original, fret餘量60%左右
400k 左右。可以接受嘅

不過今朝有啲改變。應該都唔會買呢枝
今朝見到支嘢上次去太貴無買,點知今朝list咗sale 打78折
睇下後日去到仲係唔係度,仲係度嘅話到時post相
唔開係咩住。怕俾人搶攤
鼻屎冇咁多人搶 祝巴打買到翻黎包膠
吉他黎
4 月去果時已經睇中,但130萬yen 接受唔到
今朝突然減價。打78折
希望去到未有人買左
me 頭3日係河口湖。27號先返銀座
我有枝warmoth strat頸
Maple neck rosewood board
Compound radius
Standard shape
Med jumbo fret
冇單

想放 有冇人有興趣?
睇錯以為你講支p Bass
#GearReview #144

#TokyoGuitarHunt

新宿(新大久保) - TC Gakki
* 抵去指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
* 上次講完博物館一樣既Hyper Guitars, 最好就睇下算, 買野都係去翻係正隔離既TC Gakki啦. TC Gakki係東京都算係數一數二既中古或二手結他鋪, 貯貨極多, 而且唔會偏向只賣貴野, 平價同中價位選擇一樣好多.
* TC樓高三層, 地面層乜牌子都有, 雖然放哂出黎好似雜貨攤垃圾堆一樣, 的確有d趕客, 但放開偏見認真望下, 呢個雜貨場入面都有好多好正又抵玩既野. 首推既係Vintage Yamaha. 唔好睇少Vintage Yamaha, 連Red Hot Chili Peppers既前成員John Frusciante轉戰電子音樂前都講明唔再彈Strat, 只彈日產Yamaha Style既SG. 價錢相宜既另外仲有大量vintage Ibanez值得一試. 想保值少少既亦有一列80年代既MIJ Fender. 地面最入仲有一個vintage Pedal櫃, 見到有Tone Bender流哂口水.
* 上到一樓就開始到貴價Fender同Gibson. 同地面比較, 呢層連裝修都明顯高檔, 同樓下都幾大對比, 收藏比起隔離hyper唔算話太多, 但價錢相對易入口, 再上二樓就係木結他部, 呢兩層詳細睇圖就得啦. 但tc既木結他貯存明顯比hyper多.
* 總括黎講, TC地下尋寶的確好過癮, vintage木結亦有唔少幾好既選擇
#GearReview #145

#TokyoGuitarHunt

新宿- 石橋樂器新宿店
* 抵去指數:⭐️⭐️⭐️
* 石橋新宿店比起御茶, 渋谷呢兩間大鋪, 的確係差左些少. 不過佢一樣有佢既賣點.
* 第一個賣點就係二樓全層既Pedals區. 一手二手中古都有. 但新宿店人流比較少, 反而上黎呢到靜靜地試下野係唔錯. 係御茶同渋谷就少不免要同人鬥大聲. Vintage亮點包括有兩隻klon同vintage boss dm2
* 第二個賣點就係地面結他部既二手區. 唔知有心定冇意, 新宿店既二手區特別多日本高質素boutique牌子, 例如大受好評既Moon, Vanzandt, Momose都有, 呢類獨立廠質素比得上甚至超越Fender masterbuild. 另外當然亦少不了大路Tokai, Greco等等.
* 新宿店人少少, 係伊勢丹附近, 但係搵獨立日廠既好去處
正野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞