結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
slide guitar, 主要玩country野會用到,佢彈法係左手戴slide,右手用手指/pick 黎彈

slide可以睇圖,基本上任何野都可以當係slide,你攞風筒都得,總知啱聲就可以(因為唔同物料嘅slide會製造唔同嘅音色,例如玻璃會尖聲啲清脆啲,銅就暖聲啲)
間野做大左係咁... 師兄有冇custom guitar parts牌子推介
slide me 以前細個窮閪時係用鉛筆或者火機
我阿sir係隨手攞起個釘書機就咁用
如果木嘅話聽講USACG 幾好,有某啲大廠啲貨都係搵佢哋拎
但無網上落單,要打電話去落單好old school

如果整Fender S/T style 應該搵USACG或者Allparts都無死錯人
USACG就啲木quality好啲,allparts就平
Slide係用到就得
本來都諗住買USACG,但呢排聽講搞CNC嗰幾個師傅比人炒左,然後佢地一批又整得耐,我都唔係好知點好

搵搵下啲forum就話啲師傅去左間叫Best Guitar Parts嘅公司做,睇過個網都ok多野揀,不過email佢地就應該有再多啲option
#GearReview #147

#TokyoGuitarHunt

渋谷樂器村
* 抵去指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
* 以前未去過日本, 都聽過呢個渋谷樂器村. 樂器村由一個小街區幾棟building組成, 但其實每棟得一兩間, 亦唔係間間都好多野睇. 圖一就貼左街區既總覽. 基本上呢個樂器村既賣點就係量多, 可以慢慢唔啱都揀到啱為止.
* 第一個地方可以去下既係Building B既Heartman Guitar. Heartman以Vintage野為主, 但量同質素都唔夠新大久保既Hypers鬥. 不過都可以行一行. 但鋪內亮點係大量vintage overdrive/distortion/ pedal. 包括fuzzface, Muff, Marshall Pedals, tubescreamer, MXR
* 第二係building D既Guitar Station, 亮點就係大量Custom Shop Gibson同James Tyler. 佢地仲寫明, 佢地既CS Gibson係特登係美國Handpick翻黎.
* 最後係Building A既Ikebe, 地庫B1. 亮點就係大量PRS同Mayones, 多到可以慢慢揀, 都可以揀足一日.
而家我都盡量唔建議用呢d散買既野
雖然大部份人都推介USACG
但諗諗下有idea既話成支搵人Custom build好過
Warmoth USACG MJT呢d全部翻到黎又要搵人砌同setup
分分鐘同Custom build差唔多價
就算自己砌都好哂時間又考功夫
特別係Fender Style既野大把builder
同意
MJT等佢上油都幾個月
近排見到日本fat guitar都有custom build
心郁郁
https://fat-guitar-stock.jimdo.com/fender-type/brazilian-rosewood-neck-olympic-white/
有無結他setup交流

http://www.charvel.com/guitars/pro-mod_dk24/
唔知呢枝好D 定ibanez az 好D呢
交流邊樣
想點交流法
香港好難買到Charvel
通利
純個人口味..2個月前去日本。我個朋友就係特登去試支Prestige AZ唔知咩Model
個人同埋同行另一個結他佬都覺得非常麻麻,個樣似Suhr
但啲聲好怪,非常compress.幾乎無dynamic可言。唔知咩pickup嚟
如果齋啡嘅話我覺得唔錯嘅。其他用途me覺得麻麻地
以前好多架喎而家唔知了
action果d點睇點set
萬3圓枝az mii
我就兩個廠都彈過下 我覺得造功好得 同枝頸好好揸
聲就不過不失
樣就 睇人啦 我鐘意Martin Müller signature個枝多d
Martin Miller
睇play style
我彈得好大力,同埋唔鍾意太低action (好多fret聲同"禁"落冇乜feel)
通常relief@7-8th fret set 0.5mm
12th low e 2.2mm high e 1.8mm

如果彈得細力 同埋新guitar 兼有plek
relief 可以0.1-0.2mm 12th fret action low E 1.5mm high E 1mm 都ok

同埋都要睇fingerboard radius , vintage 7.25" 太低action bend 1 度會fret out無聲
12" 16" 20" 呢啲相對可以set 低D action

同埋記得量relief/action 支結他唔好放平,要擺係playing position 量
因為呢個世界有地心吸力
上次朋友試果支好似叫AX24乜乜
唔記得幾多錢,但總之個人覺得麻麻地
AZ*
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞