結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
我用緊枝印尼整,但 qc 已經非常好
同埋用 strandberg 最大既感受係我竟然可以咩住呢枝野追巴士追地鐵,仲要跑得好快
呢個係我過往彈左十幾年結他一直都做唔到既事黎

T style 都出埋

其實kiesel既headless 都幾抵屌
我反而想搵枝 7線 multi scale 但 high e 枝係 25 scale
我鍾意 strandberg 但佢 7線既 high e 係 25.5
唔知有冇巴打知有冇其他牌子有我想要既野
呢隻色令啊 同埋violet, whale blue都正
btw blue faded果類色我見prs 係官網po條片
係整果陣逐隻逐隻色咁用布 抹上個body度 唔係直接噴 應該對手工要求好似高d
全部色都係用布抹上去
除咗Gold top
Blue fade就太型carry唔到
最鍾意嘅就係呢隻grey black fade
木材上選擇多過Strandberg好多 不過加咁多料 價錢又唔同

同埋multiscale冇得用正常pickup 有少少可惜

最主要係multiscale冇trem玩
啱啱睇過幾個牌子 其實6 string multiscale model 肯 High E 25" scale 嘅 都係得Strandberg同Skervesen

而其他牌子 例如Ormsby 同 Kiesel 就算係唔係multiscale 條High E 都係由25.5" 起跳

而以上講嘅野都只係講緊6線 一去到7線 基本上係全世界High E 由 25.5" 起跳

所以真係比較難搵有treble side 25" 嘅7線multi 除非巴打你玩custom (Strandberg made to measure) 不過都要4萬港紙
睇左咁耐都仲係覺得佢個尾好似個蘿柚
#GearReview #126

Vintage Bodyguard:
* 相信大家有睇開vintage結他, 甚至relic既都有見到好多結他既背面都充滿花痕, 有人會覺得好有vintage味, 亦有人會覺得不了. 但相信冇人知, 60年代Fender曾經為佢地每一款結他出過bodyguard.
* 呢個bodyguard, 就好似而家你既電話要用硬殼或者軟套一樣, 佢可以套落支結他既背脊上面, 防止你地既皮帶扣同褲頭整花支結他.
* 但呢個bodyguard係一把雙面刃, 事關雖然佢擋到背脊既花, 但由於佢條邊要cool實支結他既邊, 姐係好似你iphone殻4條邊一樣, 所以拆翻個bodyguard落黎時, 會有好明顯既印係到
strandberg custom 好似都冇呢個 option
faded果類色全部都係

1. 抹黑色
2. 沙紙磨返D木紋出黎
2. 抹第2隻色

要求唔高,不過本身木紋要靚+人手抹計返人工=貴左
我嗰枝啲紋好唔整齊
同我交換囉 你加錢

Prs最愛都係charcoal burst 好襟睇
其他色好快睇厭
好普通咋啵
唔驚有carry唔到嘅一日
始終最愛都係金黃色
長青
有日carry唔到就要擺錢起自己身上
今時今日出show用pedalboard 覺得自己好old school
唔會掛
係一種進步都係一種退步

Gear勁咗 大家嘅技術都退步咗
個個都multi, ax8
試玩唔同pedal 再慢慢砌Pedalboard先係樂趣所在
唔玩pedal淨係玩multi同ax8呢d其實玩少好多野
得罪講句
睇人用咩pedal睇得出個人咩taste
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞