結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
用krk rokit 5 同focusrite scarlett 2i2
買2條TRS(balanced) 嘅jack to jack cable 就Ok
感激
唔駛relic, team build嘅話應該都係差唔多3雞港幣多DD
假設你唔揀啲特別option (lightweight ash, 某某winder d pickups)

睇下你經咩dealer訂,如果TomLee嘅話,超過1-1.5年都唔係無可能
如果你去啲正常dealer,甚至啲同Fender關係好嘅dealer(如Wild Wood)
Team Build應該半年左右ok
巴打想要整d咩要Custom build
Custom teambuild唔值
teambuild 自己訂其實真係唔係好值,主要係option好少。
啲組合少到基本上實搵到現貨,除非要啲好特定嘅顏色
同埋dealer 訂team build都快/平好多

要自己落order me都覺得要MB先真係"custom"
巴打想改咩?
諗緊買對MON
有冇巴打知點解ADAM A5X平過A3X
sperzel tuner 應該真係要MB先會比你..
Team build無呢個option, 自己買好簡單
但無記錯sperzel 同kluson 唔係drop in replacement, 你要鑽窿

between 要CS NOS Tele, birdseye maple neck
呢啲先平..唔算搶手style.

我個friend早排先放咗支你講嘅spec,好似賣咗15k
佢係日本2手入都好似係入咗13k...

NOS CS flamed/birdseye maple neck
如果唔介意2手,通常都平
I don't know but Adam A_X系列個人覺得麻麻地
除咗A77X 好啲

平價moon, 個人推薦Yamaha HS系列
eee啱啱睇返支PS 啲case candy先知
原來呢支有CITES export cert
唔怪得知Brazilian rosewood, 但headstock 後面無寫
"CUSTOM BUILT FOR U.S.A ONLY"

咁可以光明正大過關
我枝wood library都冇寫係咪都可以過
case入面有無cites documents?
冇 嘻

好撚期待 有條友同我訂左枝差唔多嘅 又可以打陣J
新手入來學野

想問下,之前尖咀通你 木結他區放左個類似結他ge 樂器,但d 弦線高到按唔落bar度,想問點彈ga?
你cm幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞