結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
Online 買?
我都想335換對Lollar imperial
有冇巴打可以講解一吓Hand Wound pickup同Machine Wound有咩分別
去開日本順便買
換,好過Gibson stock pickup(我覺得)
有無人對atomic amplifire有興趣
好想入隻6玩下
呢隻feedback pedal 好似幾好玩
Digitech Freq Out
https://www.youtube.com/watch?v=puXTs6zclT4
#GearReview #131

Gibson Custom Shop Les Paul Special with Firebird Pickups:
* Gibson Custom Shop之前炒左一大班人之後都繼續不停出新野, 今次就出Les Paul Special Double Cut, 不過個gimmick位就係用一對firebird既pickups.
* 不過les Paul special呢類琴身係一舊slab wood, 完全唔需要任何craving既結他黎講, Custom shop既價錢都幾唔抵.
-「如果你做recording / mixing / live stage,個interface夠低latency係好重要
咁如果隻interface唔係native用TB3,意味住你必需要一層或以上既轉插,可以出現問題既機會係大好多,小則delay大則drop out」

-「最煩係USB出現DPC latency問題,呢樣野響Windows係常見d,大概係因為個bus無自己controller,而要依靠部腦去分配I/O時候,個OS用左佢自己既邏輯prioritize其他I/O先於你隻interface,咁就會出現delay/drop」
呢兩句係硬件台巴打贈我嘅
想知你哋點睇?
我都想有新用新,但追完硬件台個post, 16 17機除咗啲port位, 好似仲有好多其他問題咁
所以好猶豫
Btw 我未用過macbook pro / OS 0知識
唔該晒
有冇人記得早幾年boss都出左隻feedback
其實都幾好玩
佢姐係話17 18個d macbook pro用tb3/usbc
如果你部interface伸係用緊舊款usb
你自然要加個轉插
加左個轉插錄音個陣有機會有delay問題
所以講到尾都係睇你個interface用咩頭
用tb3/usbc既咪買18 MacBook Pro
用舊usb既而家apple store都仲有得買有舊式usb既mb pro
加上16 17款都大把人用左幾年
唔會話有咩問題令你錄唔到野
唔好比硬件令你轉牛角尖
事實係唔會有大問題,即使加轉頭都無問題,最起碼tb3>usb2>8ch內都無問題,除非你有廿幾三十ch啦,就真係未試過。肯定既係home studio一定無問題,唔洗太擔心
明白
THANKS
#GearReview #132

58 vs 59 Les Paul:
* 傳統最出名既Les Paul大多數都集中係58 59 60三個年份, 連而家Custom Shop既reissue都一樣以呢三個年份為主打, 到底佢地有咩分別, 今次先講講58 vs 59.
* 同現代既分法黎講, 58同59最主要既分別在於琴身既木紋, 58係plain top, 59係flame maple top. 不過呢種現代既做法只係特登mark up 59既價錢. 事實上, vintage 58 59並冇特登分flame唔flame呢樣野, 有58既top甚至比59更勁, 亦有59基乎冇flame top一樣.
* 另外, 好多人話58既頸會比59厚少少, 呢樣野就有些少保留. vintage Gibson既頸由於人手關係, 支支都會有些少差異, 所以好難一口咬定58一定厚過59.
* 其他方面, 58 59基本上都係一樣, 包括pickups. 至於現今市場好明顯過份吹捧59, 只係因為最出名既一批結他手都有意冇意地一齊用59. 所以好多collector, 甚至gibson自己都特登塑造出59 LP係最勁既現象
#GearReview #133

60 Les Paul:
* 上次講完58 59 Les Paul, 今次就到講1960年Les Paul啦. 第一批Sunburst Les Paul只係出左3年, 60 LP就係最後既一批啦. 當時要等到10幾年後先有Les Paul再出架.
* 60同58 59最明顯既改變, 就係琴身既paint. 由於58 59既紅色一層paint最容易因為UV令佢fade, 所以令到好多LP都變成Lemon Burst既樣. 所以, Gibson係60改變左塗油既方式. 但係好搞笑既係, 因為改左油, 所以60 LP變到好紅, 所以變到好多人叫做Tomato蕃茄色.
* 除左繼續都有愈來愈薄既頸, 另外都冇乜改變, 直至LP因為完全冇乜人買或停產, 轉成SG推出.
Lemon Burst 仲靚

認得既唔好起底
拎prs refinish會唔會價值低左
所有refinish都會
整自己鍾意嘅色定近返prs出廠色好
巴打你都係想放一段時間
而家整都仲諗著價值既
姐係你都唔係幾想keep
不如平平地放左佢換過支
慳翻refinish呢幾千啦
好正 好想逆市入翻支true historic
定係refinish唔改色
59逐支試啦,真係支支唔同聲
#guitargossips

Kurt Cobain Unplugged 木結他:
* 早幾星期有單新聞, 內容係講Nirvana既Kurt Cobain個女Frances Cobain係一單離婚官司入面, 輸左Kurt Cobain當年係MTV Unplugged用過十分出名既呢支木結他比佢既前夫, 事關Frances曾經將呢支結他送左比佢前夫做生日禮物. 好多人都表示真係冇眼睇!
* 呢支結他係Nirvana後期都深受Kurt Cobain喜愛, 算係佢既no.1 木結他. 最近有專家嘗試為呢支結他估價, 呢支木結他係1959 Martin D-18E, 專家話原來當年呢款D-18E只有302支出廠. 再加上Kurt Cobain同Nirvana MTV Unplugged都算係搖滾樂史上重要既一頁, 當年佢地既MTV Unplugged曾經被認為係令大眾明白Nirvana唔單止係一隊好嘈淨係不停嗌既樂隊. 所以呢支Martin好容易就可以拍賣到過百萬美金.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞