結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
咁勁咁都估到
退完稅。now 地鐵返酒店
呢支我有興趣
呢排搜尋緊all original precbs strat
但想比多少少搵d新淨
日本好多呢類甩哂手臂位油唔多好睇
同埋日本好少all original
新淨同all original 就唔係呢個價
其實呢支真係抵買,同埋真心超好聲

佢地有支all original 55,450萬yen
我target 63-65
寧願比貴d保值

Btw Brazilian rosewood
過關又洗唔洗搞文件野
成個覺得擔心海關問題好on9
但比咁貴係外國寄過黎
成日驚會冇文件比當地或者香港海關周到
會想死
54,55 果啲都好保值架
其實呢支65 me係好有興趣
nut同fret其實問題唔大(me覺得)

BRW 其實都唔洗搞咩。我帶過超過10支BRW嘅結他過關
暫時好彩冇出過事,希望呢支唔好係第一支
個d係太貴買唔起
係咪親身帶會安全d
而家rosewood真係好矜貴
Player Series好似即係取代墨仔Standard?
Pau Ferro 其實幾好聲的我覺得
係太淺色同埋啲streak唔好睇
有錢就梗係買個seat位比佢啦
不過我都係寄倉算。。日本之行剩低果幾日。
三餐都食松屋算
我以前有過2支Pau Ferro fingerboard的guitar 都好好聲(其實都唔知有無關係)
不過Pau Ferro個look的確麻麻地
唔知真定假
早排reddit有內部人爆料 話player series好垃圾
完全冇做qc
好多野都未整好趕著出貨
寄好容易出事。
人手帶so far 真係未聽過有問題
CITES 其實係禁買賣出入口,自用帶出帶入其實係冇問題
唔奇吖。其實MIM同MIA嘅分別就係

Built by Mexican in Mexico

Built by Mexican in USA

真係QC分別最大影響,當然木材都唔同等級
但墨仔甚至Squier我都有見過有靚木
Fender Japan 直頭性價比一流啦
係衰pickups 同埋啲pot呀jack呀嗰啲嘢
同埋finish太厚。

其餘一流,執支2手Fender Japan之後比千零蚊upgrade晒D pickups同control
已經好正
話說2018個批MIJ質素跌左好多
d fret既處理好似變左MIM一樣
通利早排翻左批2018
直接比較過 真係差左好多
OMG 我直頭唔知通利有Fender Japan 賣
頭先係御茶見到啲2手Fender Japan 2000幾蚊一支Strat好抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞