結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
後面麻麻地

東京尋結他之旅!:
• 日本係亞洲地區黎講算係最容易搵到大量全新同vintage結他既地方, 今次咁啱去開日本東京, 決定帶埋大家一齊去睇下東京既唔同結他鋪.
• 今次將會去3個主要地方既結他鋪,包括 渋谷, 新宿, 御茶丿水, 我仲會評論下有每間我去完又覺得值得大家特登去.
#GearReview #134

#TokyoGuitarHunt

御茶丿水 - BIG BOSS GUITAR/ESP Store:
* 抵去指數:⭐️⭐️⭐️
* 日本結他街, 御茶丿水, 結他鋪林立, 要平有平要貴有貴要日廠有日廠要新有新要舊有舊, 基本上呢到搵唔到既其他地方都未必有, 但入面唔係間間都真係話好充實. 所以要整個抵去指數, 最高5星, 等大家可以慳翻時間唔洗周圍行.
* 一行入御茶丿水範圍, 第一間會見到既就係街頭既BIG BOSS GUITAR. 御茶既結他鋪一行入去通常放最出既都係一堆日廠結他, 例如Navigator, Edwards, FGN, Grassroots等等, BIG BOSS收藏既日廠款式頗多, 貴少少既日廠例如ESP同Schecter都有.
* 呢間BIG BOSS同時都係ESP Store, 所以特別係ESP同Ltd都好齊款, Ltd甚至有齊咁多款Metallica Signature guitars. 另外仲有個位放哂d木出黎, 相信係比人造Custom order.
* 另外有少量Rittenhouse同LSL, G&L guitar, sadowsky bass呢類boutique野, 但唔算太多
* Pedals量少, Accessories配件量正常, EMG Dimarzio呢類偏向重型既pickups大廠都頗齊.
* 總結黎講, 作為打頭陣既尚算合格, 但結他類型偏向重型, visual類, 所以給出3星中間分數
上年行過御茶丿水, BIGBOSS 隔離間 GUITAR PLANET 擺PRS個層個sales 串爆, 唔知佢係唔係唔識英文. 問佢咩都零反應. 行過幾間結他鋪, 係得一個咁串, 其他都好nice
佢地英文真係好差
#GearReview #135

御茶丿水 - GUITAR PLANET 中古屋:
* 抵去指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
* 離開Big Boss行翻入正街, 第一間就會見到Guitar Planet 中古屋. Guitar Planet係御茶有幾間唔同既鋪連埋一齊, 但每間唔同主題, 方便大家睇自己想睇既野, 今次先講係街頭既中古屋.
* 中古屋睇名都知係賣vintage/used野為主. Guitar Planet中古屋收藏80 90年代MIJ MIA Fender為主. 鋪內大部分都係Fender. 但佢地既80 90年代Fender差不多係御茶內最多.
* 鋪內亮點就係一大行既80年代MIJ Fender. 80年代既日廠Fender被籲為最高階既海外production, 同而家既墨廠日廠都差一大段差距. 著名用家包括The Stokes既Albert Hammond Jr, Nirvana既Kurt Cobain都玩80年代日廠Fender為主.
* 第二個亮點就係一個放vintage pedal既小玻璃櫃, 最亮眼既係入面有4隻original Klon, 兩隻original Russian Muff, 仲有其他唔同vintage pedal包括MIJ Boss等.
* 去到日本如果想買獨特結他, 當然要買翻80年代日廠Fender, 去買80年代日廠Fender, Guitar Planet中古屋就係最好選擇, 經過仲可以玩下隻klon朝聖
仲有90年代既MIA Eric Clapton, AVRI, Strat Plus呢類輕微保值MIA之選
師兄可否幫我買枝新淨中古musicman jp6 piezo返黎
telegram
愛莫能助 自己都入左支
加上已經離開了
買咩
1994 Fender 57 AVRI Fiesta Red
冇relic?

幾錢
係咪佢幫你寄返香港
屌 第一次見到個post
新訂左枝kiesel 留名
原廠nitro fiesta red
我自己同佢搭飛機寄倉
但佢有問寄唔寄
巴打你可能係呢到第一個godin用家
正 最憎relic

留名學野
點解唔搵佢寄
買完緊係即刻翻去J 比佢寄咪幾日冇得玩
我係加拿大, godin 好撚平
訂左枝kiesel返香港, 要等多8-10個星期

btw: 有冇人有用tung oil, 用開邊個brand? 同邊到有得買?
巴打今次有冇去 IKEBE? 黎緊會去東京, 想睇下值唔值得去, thanks
#GearReview #136

御茶丿水 - GUITAR PLANET其餘部份:
* 抵去指數:⭐️⭐️⭐️
* 中古屋隔離連著幾間都係Guitar Planet, 不過分哂Gibson, Fender, Jackson等部份, 呢一列鋪頭9成9都係一手野, 基本上通利有既牌子都係通利有折平d. 柏斯既牌子就日本平d. Custom Shop Gibson都有好多選擇, 大部分都比柏斯平及款齊. 但日本普遍賣Gibson既地方都好齊款又平過香港, 所以唔算好新奇特別.
* 值得一提既係Jackson Ibanez Dean呢類重型結他係Guitar Planet算係齊款, J Custom Ibanez亦有好多, 絕對值得一睇, 因為有好多款都係通利可能永遠都唔會有既野.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞