結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
有無比人set到
我一兩枝都試過set完無事
你係邊粒音
我係12 fret嗰粒G

Down tune半度之後個音就移咗一格
原本12fret個sustain又長返
有無set返後面intonation
有啊 格格準
咁都係比人set
有冇人會deck咗枝PRS CUSTOM24
我係拎去set要decl埋佢
同一個位downtune會好翻咁應該唔係deadnote
但係個G音仲係短
downtune咗係12格個F#正常
#GearReview #129

JHS Bonsai - All-in-one Tubescreamer:
* JHS上前出左一隻All-in-one big muff, 集合左唔同時代又iconic既big muff, 雖然概念係好, 但呢隻muff都受到好多批評, 事關佢捉唔準muff tone. 今次, JHS再用tubescreamer黎做同一樣野, 但今次普遍都有好評.
* 呢隻Bonsai有齊咁多款經典tubescreamer model, 包括808, ts9, ts10, Keeley mod, 甚至連tubescreamer既origin - Boss OD-1都有埋, 可以一次過試齊唔同tubescreamer口味
* 當然佢價錢都唔係平, 如果有明確心水要邊隻tubescreamer的話, 可能直接買ibanez比較平. 但如果想一隻入面試齊唔同野, 都可以考慮一下Bonsai
正喎 幾錢 雖我已經用緊最強timmy od
229美金
JHS大家其實多唔多買,價錢其實唔平,但質素有點高不成低不就感覺,好過度性嘅品牌(對於我黎講)
D OD類係對得著個價錢既
特別有幾隻經典od clone好多好評
但mod類野大多高階野揀
好少人會用JHS
sweettea 囉 真係好正
You Dirty Rat
之前都差 D 因為樣靚買佢隻 Ryan Adams VCR
3隻 流通最多係v2 最新係v3
聲底應該無 係control扭唔同
Guns n roses黎香港 睇slash
Slash而家好似用緊Marshall silver jubilee reissue 好想現場聽佢個tone
#GearReview #130

Smuggler Tele - Part. 2:
* 上星期講過Fender既Smuggler Tele, 姐係pickguard下面比人刮空左好多位, 好多人收d野入入面, 所以有Smuggler呢個名黎形容. 今次就講下點解Fender會刮空左咁大忽木啦.
* Smuggler Tele最常見既年份, 係60年代中後期, 亦即係CBS買左Fender而Leo Fender逐步完全淡出既階段. 呢個時代, Telecaster係賣得最多既model, 所以CBS亦都跟貼市場需要, 不停出產Telecaster.
* CBS粗製濫造既惡名遠播由個時開始. 基本上為左推高產量, CBS唔會對木材做深入既QC, 見木就用, 愈平既木愈好. 呢個情況之下, 好多當時採用左既木都勁重, 特別係60年代尾既Telecaster用既Ash body.
* CBS就決定將pickguard底下既木刮空黎減重. 但事實上, 即使係好多刮空左既Smuggler Tele都仲有成8磅9磅重, Tele黎講算係好重架啦. 有人亦都話, 因為咁重既木, 引致Fender係60年代尾開始推出thinline tele. 咁樣諗, 其實CBS都有帶到少少好野出黎既.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞