結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
直接入vintage CE-1 (條電線好麻煩
太大舊 好難拎出去用
#GearReview #121

Joe Bonamassa又出新野:
* 今次到Fender Custom Shop Yuri Shishkov Masterbuilt 同teambuilt同時發售既55 Telecaster, 係joe支55既replica.
* 呢支有咩特別?特別之處在於55 telecaster既原廠顏色係blonde, 係唔會有sunburst出現架. 其實呢到都講過顏色好多次, 再提多次vintage Telecaster既原廠顏色從來都未試過係sunburst. Sunburst只會係Strat, Jazzmaster, jaguar係原廠顏色.
* 加上50年代未有Custom color呢樣野, 所以55年既sunburst telecaster係少之有少, 現存應該不超過20支.
* 不過今次呢支masterbuilt我就唔睇好, 好奇怪地55年應該用2 tone sunburst, 呢系列masterbuilt同teambuilt version都用左3 tone sunburst, 睇介紹都見到同original好明顯兩隻色黎
出黎都唔係For佢自用既喇
佢咁多 每支出一次都fatfat
原本都冇諗住買, 但突然話減價平幾千就忍唔到手

kemper
恭喜巴打 邊到買
都係弘力啦, 我彈野唔叻不過都厭左一路換器材, 而且亦都慳位
遲下買埋ace fx iii
垃圾根
買kemper同仲會唔會換器材係冇關係 器材是冇止境
agger
有時都覺得自己追gear追到好癲
雖然大把人追得勁過我
但每個月找卡數就好傷心

早排入左隻靚仔Distortion又洗左2千銀
我不嬲垃圾
唔追啦, 唔好搞到變左卡數奴隸
我人生既意義就係為左追Gear
#GearReview #122

Orange OMEC Teleport Interface:
* Orange最近推出左一隻幾有趣又引黎幾多討論既interface, 賣點就係細.
* 佢既size只係一隻mini pedal既大細, 就可以用黎做interface插入電腦用自己既plug in amp, 再經呢隻野既output入DI/mixer 甚至你個amp.
最近先因為貪細買左隻 focusrite scarlett solo
我想用spdif想換隻focusrite 6i6
放枝20週年prs custom22有無人啱
冇人岩
根叔說話唔好咁盡好啵
呢隻應該好過scarlett 再換
#guitargossips

Fender MIM Standard即將停產?:
* 最近網絡流傳, 墨西哥廠既Standard系列將會停產. 雖然真定假就唔知, 不過諗諗下其實都唔出奇, American Standard都已經變成左Professional, AVRI都變左Original, 到墨西哥廠換一換血都唔奇.
* 所以大家本身想買支standard既而家可以等下, 之後執平貨, 或者等新野出.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞