結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
咁算了 今年暑假買枝桐油同steel wool返香港先
係囉好少事,如果自己識攪。30蚊搞掂
都唔算中伏嘅,我有朋友之前買過支幾皮嘢嘅bass
點知支trussrod 係斷咗嘅,呢啲就真係中伏啦
日本兩萬幾都有枝one piece maple

但係TomLee個價真係平
放係全世界嚟講都唔算貴

利申 前仆街
maple同ebony唔駛treatment, 本身就好多油.
Ebony 反而要小心濕度,Ebony好容易裂

Rosewood, 如果Brazilian 嘅話都係唔駛點落treatment.
本身都好多油,但落都冇咩壞處嘅

同埋其實你怕乾嘅話,唔駛擔心。無咁快講緊幾十年唔落任何油都冇問題
除非你好似我咁成日用白電油清老泥。

我基本上係咁搞
- 白電油洗老泥
- Musicnomad Guitar Polish: polish fret
- Fret Dr.: condition rosewood fingerboard.

2手有嘅...我都有睇wood library 可惜睇唔啱top
最平個支好似都65萬yen
Tung Oil 無記錯有毒的,唔好係屋企搞

同埋Tung Oil係做finish 多,好少聽用來condition 木
係桐油有毒嘅
但個做法係Jeff Kiesel自己講黎抺/清潔佢d maple fingerboard
佢教抹fretbord個陣用steelwool 刷下d fret同fretboard, 再上返d tung oil
你塊maple 有無finish?

有finish就用guitar polish ok
無finish 就用白電油捽就可以

tung oil個人覺得真係無需要,除非你好想試就試下啦
同埋如果你個maple係有finish嘅話,唔好用steel wool擦啊
0000都會擦到花晒
Jim Kiesel 個教學第一個comment

"I am assuming that the factory finish on this fretboard is an oil finish. The advice in this video should not be followed on the 99% of maple boards that have a hard finish like urethane or nitro"
我個枝就係Kiesel 嘅tung oil finish maple board
啊,咁就ok 佢本身係tung oil finish,你補返層咁解
就是咁諗
日本買結他可以點運番黎?寄倉?hand carry?
我全部都係寄倉
係日本買guitar 你同佢講會寄倉
佢會同你包得好好。塞晒bubble 紙
抹乾淨晒支guitar 先比你
冒住被掟爛既風險
so far 未試過爛嘅。。我外地親身加網上買過超過20支,好彩無爛過。
不過如果你支guitar 好貴(pre cbs fender, burst 之類)。 不妨可以買多個seat 比支guitar 嘅。。。
各位有冇咩入門既interface或者有interface功能既amp推介
隻ironheart studio壞左
筆直under千5
focusrute2i2
呢隻我都有留意
想請問下佢係咪可以用咪收amp聲再入interface或者直接插直接插結他錄
平時我係結他>interface>macbook
麻煩你
全部interface都得
#GearReview #137

#TokyoGuitarHunt

御茶丿水 - BIG BOSS SUPER GUITAR SHOP:
* 抵去指數:⭐️⭐️⭐️
* 之前第一集講過既Big Boss/ESP Store, 其實行到入街中間都仲會有間Big Boss Super Guitar Shop. 但呢間結他鋪表面睇係勁多木結他, 而且唔係好大, 好多人望一望外面見到淨係木結他就會行過就算, 但其實寶物係最入面!
* 係外面基乎完全望唔到, 但行到最入係一個少少vintage角落, 其中Vintage Gibson SG最多, 掛滿左一幅牆. 其他冷門野都有少少, 好似epiphone wilshire, 甚至silvertone呢類都有. 不過數量唔多, 比起街尾既中古屋比較遜色. 所以中規中矩, 3星分數
Rubix 22
#GearReview #138

#TokyoGuitarHunt

御茶丿水 - 中古專門店
* 抵去指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
* 請原諒最近幾個post得鋪面圖, 因為御茶多小店, 比較難偷拍. 之後會有翻鋪內圖.
* 由御茶既guitar planet個邊行起, 行到最尾就到呢間中古專門店, 顧名思義就係專買賣中古二手結他既鋪, 但日本二手市場好蓬勃, 中古二手結他極易搵到正野. 呢間中古專門店就有唔錯既中古貯存.
* 一入去一樣係平野放最出, 但平野唔代表冇好野, 今次呢個位置就見到有支90年代日製Epiphone SG-70, 當年係only for Japanese market, 琴身極薄Poly, 仲有Gibson style既琴頭.
* 行入少少開始有MIJ Fender, 都係90年代為主, 再入有一排MIA Fender, 80 90年代都有, 包括當年仲用緊lace sensor pickup既Eric Clapton Strat, 90年代AVRI. 望向左邊有一排80 90年代PRS, 望向右邊就係一大個Gibson section.
* Pedal呢到就比較少罕見特別野, 冇乜好睇. 但結他黎講, 中古專門店既價錢算係比較正路, 大家要記著日本買結他普遍比香港其實貴, 但優勝既地方係佢地對二手結他既護理同setup都係數一數二, 比貴少少當做左個setup都還可以. 但中古專門店既價都比較合理, 加上多野睇, 比出一個5星分數
呢間真心成條街買二手結他嚟講最正。價錢公道選擇多
不過player grade 比較多。要好靚仔嘅2手呢度唔算非常多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞