結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
劇透
其實prs d qc都好撞手神而家
有時真係寧願貴d供枝suhr or ta
#GearReview #124

Eric Johnson 1954 Stratocaster:
* Previously owned by Eric Johnson.
* 彈到連pickup cover都爆埋, 都幾難先做到
top 10會唔會穩陣dd?? 近排想買custom 24
我有枝custom22 20th週年
已setup 10top 有無興趣
香港市面難求
暫時只想要24格fret thanks
加油
Top 10同普通core line冇手工上既分別
淨係個木紋會勁d
Private stock先有
其實PRS core line都穩定地好
唔洗擔心咁多
S2 SE就不了
入門PRS唔清楚,但暫時見過20K以上的都無挑剔,Private stock更加唔洗講
Gibson就⋯⋯⋯三四皮價位都會見到明顯瑕疵
Suhr都有兩支在手,不過產量相信無咁多,QC正常都應該
fender stratocaster
邊d line有22frets
非vintage reissue類既都22
我有枝st62 21 frets
想買枝22 frets換bridge humbucker長用
HSS Professional/Elite

BTW 想㩒 reply 㩒錯負評 sor
搭單問問yamaha thr10x好用嗎

利申:處女級新手, 啱啱先淘左支Duerlo開始學
有mia? 定mij要top 有無推介
新手冇所謂啦 平平地玩著先
由Axe fx 2 轉ax8 會唔會好傻豬
其實冇show 出 只係覺得一舊嘢過唔洗煩 爽啲咁
但轉聲ax8又好似會有一瞬間冇聲,冇fx 轉得咁順
唔知點取捨

同埋想買支Strat
點睇Suhr Xotic TA fender 呢幾個牌子
比得起就TA Suhr classic系列都正用過
但條頸係厚身 xotic聽人講正但都無dealer
對orville, greco, tokai, burny d vintage 日製les paul有乜評價?
bid咗支orville by gibson 寄緊返嚟。
平平地買個midi footswitch用仲好過換

Ax8粒chips 降左頻的, 仲要冇左interface
好多年前呢堆牌子都係nitro finish
而家得翻某幾個牌子既top model仲有nitro finish比較好
其他而家轉哂poly
但買得top不如買gibson
日製既又完全冇二手價值
自己彈得開心唔會賣既就可以
一心預左會upgrade既就不了
始終les paul你拎上手唔係Gibson
心態上係會覺得差左d野
Fender Strat=原廠
Suhr Xotic TA比較modern少少 hifi少少
睇你想要vintage味定hifi味
#GearReview #125

Smuggler Tele:
* 之前Fender Custom Shop出過一款叫Smuggler Tele既野到底係咩黎?
* 話說以前有段時間有d tele出廠既時候, 佢地pickguard下面既cavity係比正常既用得大左, 變左有好多空位係pickguard下面.
* 點解叫smuggler呢?smuggler中文係走私. 原來好多人以前會將毒品大麻呢類野, 開入呢d空位, 再上翻塊pickguard去遮著佢地, 方便佢地四圍去tour都唔會比人發現藏毒.
* 當然大家而家記著要遠離毒品, 就算買左smuggler tele都唔好試, 因為x光機勁左好多.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞