結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
的確
重點分開幾舊買,可以享受多幾次買新玩具個種快樂

Yamaha啱啱宣佈收購Ampeg!Ampeg未來會唔會有好多電子野加入去呢?
有Line6同Ampeg
lm
我又唔會咁諗
我會覺得 gear 係用黎 serve the music,再點靚都係用來彈
用平野都做到好音樂

喺FB見到呢位師兄咁講 覺得打得自己好應

雖然樂器嘅科技進步係好事 追求自己想要嘅tone都係好平常

但唔可以唔記得呢啲器材係因為音樂而存在 唔應該本末倒置 掛住追gear而忘記音樂
咁當然都要自己勤練野
自己既技術起碼要對得著自己既gear
要講minimalist其實大把人
Eric Clapton最出名既時期都淨係用一個wah直入amp
而家都冇點變過

但呢個係器材post 點都要抱著器材優先既態度
一個好既結他手用屎一樣既器材都會彈得好有自己既style
但佢自己都未必會彈得開心
器材目的就係令自己satisfy
更有動力去繼續玩唔同音樂
唔同類型既pedal都會令人有唔同idea去寫歌
呢樣我都覺得啱 冇flanger點彈unchained 冇wah點彈voodoo child 冇chorus同reverb又點整隻80s ballad 清聲出黎
電結他世界最重要嘅一樣野 就係大把器材可以玩 有唔同聲先有唔同嘅音樂
講都最後 最緊要都係對得住自己 同埋玩得開心 唔買pedal 都彈到野 但自己唔鐘意隻聲 彈得唔開心又有咩謂
#GearReview #127

Parallel Unvierse Elite Telecaster HSS:
* 係Namm公佈既Fender Parallel Universe系列最近陸續正式推出, 今次就想特別講講呢支近期主打Parallel Universe Elite Telecaster.
* 名義上佢係一支American Elite Telecaster, 所以有部分既spec都同普通Elite一樣, 包括wood type, neck shape, compound radius, fret, contour neck joint.
* 但呢支結他最新鮮既必定係佢既pickups配置. HSS Tele本身已經好少見. Neck pickup方面有64 tele beck. 中間既middle pickup最有趣, 通常一般既HSS Fender, 中間都偏向採用Strat Style Middle Pickup, 但今次呢款結他就將64 tele neck推上一格作為middle pickup. 最後既humbucker就係Fender主推既shawbucker.
* 除左pickups, 呢支Elite Tele仲會換上Nitro finish, 而且結他身上有特別設計既forearm bevel. 唯一美中不足既係得呢隻顏色, 我個人就唔係好like.
隻色比較易聯想到Les Paul多過Strat

早兩日訂左呢塊Endaw Pebble-5 pedalboard

佢送埋soft case同跣水袋 好抵玩
一萬睇下搵唔搵到American vintage reissue二手
或者通利有陣減價會減到萬三
分jazzmaster model定唔同fender model
Fender model認樣
Jazzmaster model都係認樣, 跟著認下d spec
Fender Jazzmaster其實而家冇乜款,
一萬可以買MIA就唔洗理墨仔同日本仔
MIA得professional同avri/original
仲有個位放iphone
#GearReview #128

Arctic Monkeys中的Burns Guitar:
* 唔知呢到有冇人聽開Arctic Monkeys. 今日佢地新出既mv當中, 出現左兩款幾獨特既結他同Bass, 第一眼望落去好似Jack White以前好鐘意個類好cheap既Tesco/Walmart結他一樣. 但其實唔係, 佢地係曾經好出名既英國傳統老字號, Burns Guitar.
* Burns Guitar係電結他黃金時期50-60年代已經係英國成立, 由於當時英美既關稅問題, 全部美國牌子例如Fender Gibson係英國都賣上天價, 之後就令好多英國人決定自立門戶, 好似Marshall咁.
* Burns Guitar打著英國制造既招牌, 令佢地比美國進口結他平好多, 吸引到一班英國結他手玩下, 當中包括貓王, Hank Marvin, Beatles既George Harrison等. 當時仲吸引到美國既Ampeg同佢合作, 係美國賣Burns.
* 好景不常, 1965年Burns Guitar比人買左, 之後就一落千丈, 直到近年先慢慢復蘇, 近年最出名既莫過於幫Brian May整左支有Burns獨有既Tri-Sonic pickup既Red Special. Brian May自己造既個支Red Special一樣係用Vintage Tri-Sonic, 證明呢set pickups既獨到之處.
* Bass手Nick係MV入面彈緊係Burns Sonic Bass, 佢係tour亦有用. 結他手Jamie Cook用既係一款全黑Burns Nu-Sonic Guitar, tour就唔見佢用啦. 以上兩款都係用basswood造, 配有Burns獨有既Burns Tri-sonic pickups.
幫襯呀蒙?
有冇人有用過pedal buttons
好似好靚
屌梗係唔係 特登上台灣網買
一黎依家出左新版 隻色靚啲
二黎射落海都唔益佢
我都由PEDAL轉玩MUTLI
而家淨係用個AMP/入電腦就算
1. 太大舊而且 D 線太亂 ,感覺咚屋企已經細, 一舊過既multi又易拎又唔晒空間
2. 其實自己對音質唔太識分亦唔太考究
叫我BLINDTEST應該淨係分到粒distortion pedal
3. 錢錢錢 愈買會愈多
見親Uni sound 啲pedalboard 隻隻都砌哂呢啲大粒掣 就覺得好似pro左
但窮9就淨係賣得起弘力啲Mooer能得利硬糖膠掣
邊度買到大掣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞