結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
御茶之水我諗你係講街尾果兩間?一間係下倉,有好多樂器譜買
呢間無咩靚嘢,但價錢ok
對面街個間唔記得叫咩名,好多正嘢價錢亦非常正
2個月前去係入咗呢支

日本款多好多, 尖咀Tomlee 冇乜款揀
巴打如果你去東京嘅話,去原宿果邊PRS多好多
御茶相對少PRS, 平均一間得10幾20支

原宿Ishibishi 同G-club

屋企唔開 amp,開電腦加 interface 玩 bias
我有間 studio 教結他,果度係用本地薑 ga1.1 + boogie 1x12 cab
都未開多過 9點鐘方向既音量
OMG! THANKS!!!!
sorry 我意思係涉谷。打錯
啱呀 PRS其他全部鋪都係差唔多數量
Shibuya 109後面GClub好似多過ishibashi
Ishibashi都係偏向多Gibson
我以前都用ht-1r, 佢清聲真係好普通,
blues jr 15watt 其實會唔會好大聲?
同埋香港有冇supro amp?
之前睇 Laney個個L5好似好好, 但TL又冇...
我都唔知... 我都係睇返間廠用乜跟住買
我係加拿大, godin 好撚平
訂左枝kiesel返香港, 要等多8-10個星期

btw: 有冇人有用tung oil, 用開邊個brand? 同邊到有得買?
有用過musicnomad隻F-one oil,幫rosewood 上下油
不過唔知係唔係你想要既野
Thanks 但唔啱 上得落rosewood 多數都唔啱maple
見佢寫住unfinished rosewood, ebony and maple都用得
不過實際我都未試過用在其他木上

咁可以睇下喎, 有冇相睇下
同幾錢邊到買?
屋企用細amp 個人喜歡
Laney VC-15 or VC-30
discontinued 左
搵2手
都可以睇下, 但如果可以, 結他同amp都唔係太想二手
2手先抵玩
真 但以前買二手結他中過伏 就prefer唔揀二手
點伏法?
我買枝classic vibe, d electronics野壞 其實整都唔貴
無聲/支支聲? 呢啲其實好易check wor
不過唔緊要啦,當係交學費, Classic Vibe 唔貴
呢支抵玩以前係TomLee試過覺得唔錯,算係Squire入面做得比較好嘅series
係咪講緊F-one oil, 我之前係uni_ _ und度買 佢問我用係咩木度 我話咩都有 之後佢叫我唔好落係maple度
佢時有時冇聲
佢枝tele真心抵玩
有時無聲多數係有鐵碎之類跌咗入個volume pot
有時會short到就無聲。 小事
問左間熟嘅guitar store換左粒volume pot
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞