結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
(1) https://lihkg.com/thread/397310

小弟成日search唔同既結他野睇
對vintage guitar亦略知一二
亦都希望將所有知識同各巴打分享
所以決定開個ig分享下
絕對唔講樂理
絕對唔教你點彈
只講gear
Guitar/pedal/amp

http://instagram.com/guitarstation_hk

各位巴打有野想知都可以問下
我識既都會盡力係未來既ig post介紹下
唔識既都會代你做下research! Re完再答你! 希望大家一齊學多D知多D

上個post精彩重溫:

上個post最尾既post
lm
樓主加油
繼續支持樓主
lm
想問我支fender 佢個序號係E字頭 咁係代表佢係made in 80s 定純粹個型號係80s
Thank you
Made in 80s
#GearReview #102

Gibson Custom Shop Chinese New Year Les Paul $6699
* 祝各位新年快樂!Gibson都同大家拜年. 早幾日Gibson Custom Shop公佈左2018 line up. 支支都貴價賣gimmick. 其中一支就係狗年結他
* 美金$6699, 橫掂都咁貴, 點解唔直接$8888 攞個好意頭.
留名
留個名先
留名
唉而家支strat條頸有幾格唔正常
賣又唔係唔賣又唔係
應該點好
有冇得整先?
同埋strat 有樣野好,就係情況去到最壞,都仲話有得成條頸換咗佢。
你話如果係bolt-on 或 neck-thru 嗰D,真係換都無得換。
巴打係咪想講set neck 同 neck thru
冇得整啦 攞去check過 係本身塊木唔夠硬 容易變形 做完refret都冇用
換頸其實係咪ebay最好 應該換全新定二手都ok
同埋又驚唔fit neck pocket
哈,自
唔知做乜成日記錯咗set neck 做bolt-on

邊度買頸最好我就真係答唔到,
不過都係嗰句啦,有得換總算有個希望
換頸平平地可以試下warmoth玩下custom頸
我有Fender情意結
呢個真係要問問妙麗巴打,
一直我都有個疑問,就係萬一我地D結他有起事上嚟,其實可唔可以寄番去間結他廠度維修呢?
好似LV D手袋都有得原廠維修。

究竟係D結他廠無呢個服務?定係個成本 (運費、維修費) 太貴?所以維修結他好多時都要搵街外師傅去攪。
多謝各位巴打支持
放完一個禮拜假啱啱回歸
過兩日先再開post

答左你地先
其實好少可聽話會原廠維修
特別係香港都唔會特登寄翻去
哂錢哂時間
就算係美國有warranty你send翻去原廠佢地通常都係直接換比你
唔會哂時間同你整
Custom Shop master build另計

Fender其實自己有出aftermarket neck
Deluxe, standard, special個類頸
同埋香港買麻煩
一係要問下通利訂
一係自己上網買
不過warmoth同usacg呢類license廠有得自己Custom整
好玩d
有 但rosewood你寄到都出唔返口
#GearReview #103

Gibson Custom Shop Les Paul :
* 新年快樂!放左一個禮拜假, 啱啱回歸, 即刻黎回顧一下Gibson Custom Shop既新聞.
* Gibson就破產都講過無數次, 不過最近呢一次消息比以往唔同, 就係連美國各大媒體倒如cbs abc呢d都有報導, 睇得出今次真係唔係講笑, 連Gibson自己都發聲明話將會有架構重組. 不過今年啱啱公佈既Custom Shop Line令人再次十分失望, 一黎核特, 二黎睇唔出點解要賣Custom Shop價錢. 基本上成個結他community都鬧緊呢批結他核特同唔值. 未來幾日就慢慢點算一下.
* 頭炮出擊就係Les Paul Custom Boogie Van. 同以往比, 今年Custom Shop得一支historic reissue, 其他變哂做gimmick野. 例如呢支boogie van. 賣$4999, 其實只係一般Les Paul Custom上面多左少少圖案, 用黎紀念70年代既car paint熱潮. 一般Les Paul Custom上年先賣緊$4599, 今年仲貴左, Gibson好似真係覺得有人會特登比多400美金, 等於3000幾港紙去買.
好想gibson執笠 等你重周圍告咁串
USD 3K幾枝lp std 搵鬼買, 貴過vai 支7v
唔知gibson幾時先肯減價
但減得黎會重視qc
而家叫佢減應該收皮收得仲快
支支求其砌就出貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞