皮鞋post 過黎未?

1001 回覆
2 Like 0 Dislike

Thx bro
求問,如果casual 邊隻皮好? 黑色

縱觀官網減價嘅stow, 我個人覺得burgundy嗰對似乎較為穩陣, 但如果你想再再casual啲的話, 對espresso grain就更加casual ( 因為用grained leather再加條contrasting color storm welt), 想襯dressy小小都可能未必夾.

其實casual 還casual好d imo

我平時都係恤衫黑色褲咁

Thx bro

縱觀官網減價嘅stow, 我個人覺得burgundy嗰對似乎較為穩陣, 但如果你想再再casual啲的話, 對espresso grain就更加casual ( 因為用grained leather再加條contrasting color storm welt), 想襯dressy小小都可能未必夾.

明白,另外想請問巴打contrasting color storm welt 姐係點 sor 新手睇左都唔係好識

同埋請問black bookbinder 黎講,個面較亮個隻叫法同啞色分別係點叫?

Storm welt係一個防水性結構,簡單講姐係一條由延條反摺出黎既邊邊。見下圖

至於contrasting colour你跟字面解啦

我平時都係恤衫黑色褲咁

黑褲襯黑grain其實幾型。牛襯黑round toe grain calf / cordovan boot都幾好

行路hi到野甩,例如上樓梯點都會掂到前面,以前買過d 皮鞋點踢都唔會咁,其實點解既

因為你以前買既係correct grain膠野囉

靚野唔係俾你用黎踢架 而且你又無打蠟,買鞋又買太大對,咁乜鞋俾你都死啦!

岩腳既鞋除非個last本身好長,否則唔會有「上樓梯點都會掂到前面」既問題囉

講到尾,呢個唔係regal問題而係你自己問題。cashmere衫會俾蟲蛀,化纖衫無蟲咬,咁係咪化纖野靚過cashmere? 你自己思考下呢個問題

咁我都係唔知問下姐
對鞋就一定唔係太大,我行路習慣黎,二來我腳大

係咪打左蠟就唔會花?

咁我都係唔好買靚野算,咁易花仲樣衰過買膠野

巴打一定係踢開波 慣左每步都要掂下野拎下腳感
新手想問
有對LOAKE 既 Braemar brogue
最近想學下擦鞋

上網睇見SAPHIR有2隻油
想問
Saphir Pommadier creamn 同 Cordovan cream 有咩分別?
cordovan 係咪淨係馬皮先用得?

另想問,香港有咩地方可以買現貨? 定上網買平d
thx
有對loake 既Braemar brogue
最近想學下polish

上網睇saphir有2隻油
Saphir Pommadier creamn 同Cordovan cream
想問有咩分別??係咪Cordovan cream for馬皮only?

同埋想問香港有冇邊度買?定上網買會平d
thx巴打
新手小弟
最近想學下polish

Saphir Pommadier creamn 同Cordovan cream
想問有咩分別??
係咪Cordovan cream for馬皮only?

thx巴打
屌sor
電話hanghang地
問左3次,

Check野 loake 1年著用,勝在易襯
黎緊想入alden

係時候搞搞佢

我平時都係恤衫黑色褲咁

黑褲襯黑grain其實幾型。牛襯黑round toe grain calf / cordovan boot都幾好

即刻去search下round toe grain calf 同 cordovan boot先 我多數下身全黑,巴打上身會點著?

我平時都係恤衫黑色褲咁

即刻去search下round toe grain calf 同 cordovan boot先 我多數下身全黑,巴打上身會點著?

我平時好少咁著 我是唔同路數的。不過可以俾其他人你抄考下

[url]網址 [/url]
新手小弟
最近想學下polish

想問有咩分別??
係咪Cordovan cream for馬皮only?

thx巴打

一個牛皮用,一個cordovan用
Shell cordovan =/= 馬皮
Cordovan 唔係skin
一般馬皮用番牛皮野就得

香港的話
有得補 tassels Armoury 等地方都有
上網買平d如果有團
但如果你乜都唔識無人教你用差好遠
分分鐘fuck up對鞋

利申:我無賣saphire

黎緊想入alden

講真幾好睇

黎緊想入alden

burgundy ptb係幾百搭.

bookbinder leather嘅trickers stow應該係官網先買到, 除非ebay outlet假期後開翻門有呢啲貨翻, 否則都係官網special.

Thx bro

明白,另外想請問巴打contrasting color storm welt 姐係點 sor 新手睇左都唔係好識

同埋請問black bookbinder 黎講,個面較亮個隻叫法同啞色分別係點叫?

我講contrasting storm welt即係鞋底上面有小小突出黎嗰條嘢, 一係同色, 一係用natural色. 如果用natural色就會起咗反差效果, 通常襯牛或chino會好好睇, 但如果你想dressy咁著( 例如襯深色tweed或flannel西褲) 會格格不入. 所以呢樣你要睇翻你著咩衫多然後再作考慮.

第二個問題小弟唔係太理解. 所以呢刻答唔到你.

黎緊想入alden

想問下呢隻係corrected grain定係calf?

黎緊想入alden

想問下呢隻係corrected grain定係calf?

corrected grain都係calf嘅一種, 你嘅問題會否係關於圖中對鞋係corrected grain定係full grain leather?

根據herring入面嘅形容, loake 771 ( 相信係圖中對ptb嘅型號) 係polished leather, 睇翻loake網頁有時佢地會用polished leather黎形容corrected grain嘅皮, 所以對鞋可能係corrected grain都唔奇, 但係如果著上腳啱feel啱睇, 我又唔覺有咩問題.

我平時都係恤衫黑色褲咁

[url]網址 [/url]

你接受到卡其色襯黑鞋?

網址

你接受到卡其色襯黑鞋?

For casual shoes why not?

好多Alden 人同country 友vintage友都係咁襯,我又唔覺有大問題。

For formal 就7 d呢個真
等我推爆佢
等我推爆佢

皇上駕到
等我推爆佢

對鞋好正
叫咩名?

Btw香港邊到有得買?

CJ cigar cordovan loafer
中環RL好似有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞