皮鞋post 過黎未?

1001 回覆
2 Like 0 Dislike

shoecare sunday, 建議懶人可以買cordovan 既鞋,係咁易定時上下cream 就得連wax 都唔洗上

巴打有無試過買carmina啲cordovan?唔知啲quality點

alden同carmina應該都係用horween shell,不同在於alden出廠前會同對鞋做glazing,carmina就唔會。個人覺得係賣相問題,品質上兩間廠差不多。

如果你係新手咩都唔識搞的話我會建議你咩都唔好搞直接著對鞋落地, 因為如果你有追皮鞋post都會見過噴防水都會噴到一撻撻, 對新鞋未落地就已救唔翻. 講真, 除非你黑仔到對鞋一落地就黑雨, 否則一般微雨係唔會令對鞋有永久嘅水蹟, 其實對新鞋個condition已經好decent, 所以倒不如著多陣, 得閒上youtube睇人點擦鞋, 著咗個幾兩個月先落手試下自己polish對鞋, 咁樣會穩陣啲.

thanks

其實係咪應該落樓下街市買對兩舊水既練左擦鞋先呢

果d都唔知係乜皮,你就算用cheap鞋試過做shoe care,但到你玩有咁上下級數既鞋,可能就係兩回事,如果真係驚唔識搞壞對鞋,咪去d有幫人做shoe care既鋪,當面睇下人地做法,乜唔識即場問仲有用

有對suede chukka 操左好耐未刷過
都想知安徒生或其他舖係咪有刷鞋服務
留名
小弟有對全新未落過地既Loake Chester Brown UK9, 買完返黎都係覺得唔多鐘意Derby Shoes既鞋款,有冇巴打有興趣願意接收?
對鞋係美國訂番黎

果d都唔知係乜皮,你就算用cheap鞋試過做shoe care,但到你玩有咁上下級數既鞋,可能就係兩回事,如果真係驚唔識搞壞對鞋,咪去d有幫人做shoe care既鋪,當面睇下人地做法,乜唔識即場問仲有用

買枝renovating suede買個刷自己黎啦

求解答

唔使特別打理,rm William 當worker 野著

而家有d後悔買左 想要對斯文d既Chelsea

RM Williams Yearling, signature craftsman好斯文架喎

唔使特別打理,rm William 當worker 野著

RM Williams Yearling, signature craftsman好斯文架喎

Rm williams 偏square toe 出黎會有啲rugged

Rm williams 偏square toe 出黎會有啲rugged

而家有三四種頭,我對黑皮係英式尖頭 (澳洲sales講), 同其他牌子Chelsea差唔多,佢最傳統個隻chiseled toe其實仲formal

shoecare sunday, 建議懶人可以買cordovan 既鞋,係咁易定時上下cream 就得連wax 都唔洗上

巴打有無試過買carmina啲cordovan?唔知啲quality點

alden同carmina應該都係用horween shell,不同在於alden出廠前會同對鞋做glazing,carmina就唔會。個人覺得係賣相問題,品質上兩間廠差不多。

明曬,唔該巴打

工具已經有,想認真睇人示範下學野先

著新鞋出街

想問下哩D襪係邊買?

另外皮鞋最入門係咪2千幾左右?
巴打d皮鞋定期拎出街俾人保養定自己攪?

自己搞,已經搞到一年先搞一次...懶出汁

自己搞.

著新鞋出街

想問下哩D襪係邊買?

又唔好話最入門
不過2千尾3k起標既野質量會比較decent 姐

Suede易搞過皮多多聲

著新鞋出街

想問下哩D襪係邊買?

圖中對襪睇怕要問翻圖中人, 不過你可以睇下品牌如happy socks或日本嘅tabio, 或美國嘅american trench, 都會有啲靚同品質好嘅襪.

入門皮鞋方面, 二千幾都應該可以買到meermin, carlos santos等嘅入門皮鞋.

著新鞋出街

想問下哩D襪係邊買?

圖中對襪睇怕要問翻圖中人, 不過你可以睇下品牌如happy socks或日本嘅tabio, 或美國嘅american trench, 都會有啲靚同品質好嘅襪.

入門皮鞋方面, 二千幾都應該可以買到meermin, carlos santos等嘅入門皮鞋.

對於CS,我始終認為sosad
留名

著新鞋出街

想問下哩D襪係邊買?

唔該幾位巴打先, 廢時逐個quote
二千幾係咪都可以買到carmina? 同埋係咪大部份香港都冇得試?

另外大家係襯西裝casual wear? 訂做定現成? 有冇介紹
終於排到whiskey ptb 幾日後ship 到黎

想問下哩D襪係邊買?

唔該幾位巴打先, 廢時逐個quote
二千幾係咪都可以買到carmina? 同埋係咪大部份香港都冇得試?

另外大家係襯西裝casual wear? 訂做定現成? 有冇介紹

Carmina預大約二千中起標,有時瑞典網仲平過carmina個網。其實預多少少筆直買carmina個quality好過meermin好多。

Suede易搞過皮多多聲

自己刷得太大力搞到起絲
我覺得拎出去俾人搞一次學下手勢再自己試係最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞