皮鞋post 過黎未?

1001 回覆
2 Like 0 Dislike

口味變得快~

有錢人口味轉得快

我好窮

一路吹

有錢人口味轉得快

我好窮

一路吹

我今年聖誕淨係買左枝筆,鞋都無買,窮到燶
蘇巴,想請教一下,入vass 定gg 好
睇中左對vass double monk ulast 同 gg deco last wholecut.
想了解一下皮質同造功高低
Vass hand welted gg Goodyear welted
係咪就代表vass 扎實過gg?

好啦同屋企人食完飯有少少時間,答埋你既問題先。首先我要聲明既係,因為我係賣鞋既,所以其實我唔會公開去建議你去揀邊一個牌子,我只會講我對你所問既兩個選擇既睇法。另外我所講既野只代表我呢一刻我個人對於佢地現況既睇法,你兩年之後拎返出嚟睇未必具參考價值。

Vass 佢地所用既皮料供應商係好好既,例如Annonay。而選位方面就相對差少少,不過就佢地既建議售價黎講係已經好decent(但個人唔鐘意佢地既museum calf,基本上唔係佢地問題,而係普遍地museum calf既韌性及延展性都比box calf 差)。而g&g過去既deco皮既選位都係非常好既,依家我唔了解因爲好耐無買,所以呢個只係根據我過往經驗答你。佢地既box calf(黑同espresso)係頂級貨,crust leather既finishing上亦做得ok,不過瑕疵會多少少(crust leather通病)。

因為vass無乜點用crust leather,如果單睇box calf,從皮面用料既級數黎講,佢地用既「廠」都係靚廠,但box calf leather 既鞋既皮料選位上, G&G deco會稍勝。
至於做工上,其實我地可以分開兩個層面去睇既,分別係鞋面同鞋底。就皮面既做工而言,兩間廠都係用現代既針車而唔係老式小圓針車,縫紉針距密度黎講都算中規中矩二十幾針一寸。

當然,to be fair 就成鞋黎講已經係好高既水準,畢竟老式針車車既皮面我只有響幾個base in Italy 既bespoke鞋匠(包括fukaya)度見過,估計佢地都係搵同一批大媽去做皮面 (基本上依家已好少見)

鞋入面既stiffener 兩間廠既鞋我都未拆過,所以唔知到底佢地係用皮stiffener 定膠,但係vass既stiffener明顯大塊過g&g,所以長期使用落去出現堆跟機基會係比較細既。不過,to be fair,作為曾經既g&g腦殘粉,so far我咁多對g&g既鞋爭都未見有大問題,所以亦唔需要太擔心。

係出品既穩定性而言,g&g無疑比較高,畢竟產量同生產模式都比較流水規範化。而響lasting方面,因為vass始終係hand lasted,所以皮面係會比較可以忠實呈現last既形狀,但有時就會有錘打、拉幫既痕跡,尤其內側如何取捨就真係要睇自己。
而鞋底方面呢,就有比較大既分別,首先vass黎講佢地理論上個底係一定實淨d既,因為畢竟手縫延條本身就已經一定穩陣過Goodyear,再加上本身佢地外底都係手縫,因為走針方式上既區別,一定會比機車外底穩固。

不過,手縫既野都有分level,vass因為平,你就一定要預左佢只會交番果個水位既standard俾你。佢地用既線係比較粗既六股線,相對黎講係更實淨,但佢地每一寸既針數外底只會有大概4-6針,呢個係一個比較低既數字,內底連結延條既針位亦唔見得好密,所以幾常見會有一個問題就係落地行果時會有怪聲(似你上渡輪時夾板同繩之間發出既拉扯聲),而因為佢地既工比較粗,所以做起之後佢地既邊條亦都係比較寬少少,從好既角度睇就係比較manly,有粗獷既味道;但從壞既角度睇就係俾唔到人高級細膩既感覺,做工感覺比較粗糙。而另一個比較中性既現象,就係粗既邊條亦會令你隻腳睇落大d,是好是壞就因人而異。
有冇巴打可以介紹吓日本牌子
至於g&g,佢地既結構係Goodyear,外底亦係機車,再加上用既線係比較幼既四股線,從結構上既穩固度去睇,佢一定係輸蝕既。不過,正因為佢用既係四股線,所以佢可以將條線車去比較入既位置,針數亦都做得比較密,加上佢係Goodyear,基本上行路唔會有怪聲。而用四股線除左睇落去精細d,亦都方便佢可以做更多後期既邊條打磨同hammering works,所以佢地做出黎既野,finishing睇落就會比較雅緻、精細。

而鞋底方面,你如果兩者都有,你會好易發現g&g既鞋底用料係非常靚既,非常襟磨,比JR襟磨好多(jr已經非常好)。如果係用黎爬山、經常大幅度屈曲對鞋,又成日踩水,咁當然vass一定襟操d,但如果只係用黎日常行路,我又唔覺得Goodyear既鞋會有咩好大影響,反而有個耐磨既底,g&g分分鐘可以遲過vass 換底Tim 。

我個人就一唔都唔係vass既fan屎,我對「純手工」呢樣野係有追求既,但係我唔會因為要純手工、襟操就放棄外觀上既細膩(我個人鐘意fine d neat d既野)。所以如果我想對鞋純手工,我一定會上bespoke。

不過講到尾,呢d野完全係個人選擇黎,有人想要平得黎又有全手工,又或者鐘意比較manly、粗獷少少既style, vass亦不失為一個好選擇。而且邊個last岩自己其實人大唔同,有人因為腳背高u last舒服,有人就因為腳窄岩g&g,呢d野好因人而異。

最緊要你要了解自己鐘意d咩、想要d咩,再去了解果個option合唔合符你自己需要,好過你上網問人意見,始終對腳同個銀包都係你自己既。

Btw,依家既我好少買中高價位成鞋,基本上只會買平野既superbuck shoes(yanko, carmina水位)同bespoke。出trip 著平野,粗著亂踩唔心痛。響香港或有需要時先著bespoke,有番對工藝既要求。不過我重申,呢個只係我個人選擇,最後點揀,完全係由你自己決定。

你想rtw定bespoke?
事關我兩個brand買個價差無幾,諗緊邊個好,今日着過gg deco 真係好包腳,但略嫌長左啲

rtw就得㗎啦thx
或者指條路俾我自已去睇吓

rtw就得㗎啦thx

去睇下三陽山長,好野黎
事關我兩個brand買個價差無幾,諗緊邊個好,今日着過gg deco 真係好包腳,但略嫌長左啲

長就一直長架喇,但如果你著既褲腳比較闊、夠瘦夠高又未必會難睇既,如果你本身腳細又高(e.g. 180/uk 6)又或者腳唔長但勁寬要加到F/G width,分分鐘著出黎好balance tim。係睇你自己鐘唔鐘意/岩唔岩自己style姐。btw長既鞋唔好揀casual款,會好怪雞。
原來有係Foster買野
原來有係Foster買野

恭喜發財恭喜發財
發到你滿心歡喜

三陽山長

利申冇買過
麻甩巴啲知識真係勁到可以出書

rtw就得㗎啦thx

去睇下三陽山長,好野黎

Thank you
另外我想問吓香港除咗T記 leather heal armoury仲有其他鞋鋪
T 記係咪landmark 入面

三陽山長

利申冇買過

有機會去日本睇吓先

如果佢出我會買幾本看門口

rtw就得㗎啦thx

去睇下三陽山長,好野黎

Thank you
另外我想問吓香港除咗T記 leather heal armoury仲有其他鞋鋪

佢個間

如果佢出我會買幾本看門口

真心 人生中必定收藏嘅一本書
書名直情叫麻甩皮鞋撚

去睇下三陽山長,好野黎

Thank you

佢個間

Thx 我老豆想係香港買對3000左右嘅
新手第一次造bespoke,budget大概5-6k去邊間最好

Full canvassed呢個價係咪有啲難?
新手第一次造bespoke,budget大概5-6k去邊間最好

銅鑼灣h記大約呢個價位
高少少就dreams bespoke/Browns tailor

銅鑼灣h記大約呢個價位
高少少就dreams bespoke/Browns tailor

仲有上環suit access 不過唔知價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞