皮鞋post 過黎未?

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
頭先去左H記白撞 老闆好好人傾左好耐

what is H記?
新手 買左對eg 但其實覺得同Loake carmina呢啲冇咩分別 有冇人可以講解下?

叫regal, 好似話係日本野
對難著左唔夠一個星期而家好似黑衣衫咁左補右補
掉左佢算

圖呢?

之差影落,而家已經多左好多達, 用啡鞋油都cover唔到

你自己踢到定放係到都自己甩

我對meermin 都試過咁
除左cream 有咩計

好靚 收到貨了

但carmina 無寄到條belt 黎

咁都得

好靚,香港無得賣要網上買?
我隻腳好難簡size一定要出街買
行clarks 都見唔到呢類款

呢度巴打介紹既皮鞋牌子好多款香港未有

巴打,如果呢對CJ代工全新既marlow cordovan loafer要價$4000是否值得? 係咪算係超值?

Cj自己用horween shell, alden horween shell 叫價都~6k
如果呢對都係horween shell 我覺得抵玩

我都有問過CJ如果要整對dark brown cordovan要幾錢,佢話因為係special order連埋運費差唔多8k

巴打,如果呢對CJ代工全新既marlow cordovan loafer要價$4000是否值得? 係咪算係超值?

Cj自己用horween shell, alden horween shell 叫價都~6k

我都有問過CJ如果要整對dark brown cordovan要幾錢,佢話因為係special order連埋運費差唔多8k

唔知點解 講shell多數諗到嘅都係alden先
Cj都係用horween但唔多人講

唔知點解 講shell多數諗到嘅都係alden先
Cj都係用horween但唔多人講

好似係alden既horween係靚d 浸finishing好d?

我對meermin 都試過咁
除左cream 有咩計

咁你踢到硬野/石屎就緊係花架啦
我自己就上cream補色 之後再落wax拋少少光
落完wax如果踢花左 求其用手指卒兩下就無左條痕
所以我多數都會落少少wax
利申 淨係識少少 等番麻甩snow巴等有料巴打再解答

what is H記?

Hackney

抵就抵既呢樣。

但認真就算同樣horween,Alden做左自己處理色水始終靚d。其他廠就算買左番屋企自己開電刷同落cream最多就令左glassy左,避免唔到著耐左之後成色無咁靚既問題。對比起Alden既馬屁, Carmina同cj甚至G&G 既horween shell 著耐左始終睇落膠d,個陰陽色出得無咁natural。

行路hi到野甩,例如上樓梯點都會掂到前面,以前買過d 皮鞋點踢都唔會咁,其實點解既

因為你以前買既係correct grain膠野囉

靚野唔係俾你用黎踢架 而且你又無打蠟,買鞋又買太大對,咁乜鞋俾你都死啦!

岩腳既鞋除非個last本身好長,否則唔會有「上樓梯點都會掂到前面」既問題囉

講到尾,呢個唔係regal問題而係你自己問題。cashmere衫會俾蟲蛀,化纖衫無蟲咬,咁係咪化纖野靚過cashmere? 你自己思考下呢個問題

之前carmina launch mto programme時訂嘅nst blucher終於到手, 雖然落單時無揀size, 之後連環email請求佢改翻啱, 好彩廠嗰面到有聽到, 唔怕徙咗對鞋. 不過我個spec話做storm welt, 但而家做咗flat welt, 其他spec如red calf lining, commando sole等等都無陋, 所以當dressy啲收貨.

料同工都係一向水準, 無甚驚喜, 係其中一隻有啲blemish, 不過應該係塊皮本身嘅班痕. 呢對antique cognac shell比之前買嘅carmina shell令啲, 不過個人喜好可以加多浸glaze, 再令啲.

之前carmina launch mto programme時訂嘅nst blucher終於到手, 雖然落單時無揀size, 之後連環email請求佢改翻啱, 好彩廠嗰面到有聽到, 唔怕徙咗對鞋. 不過我個spec話做storm welt, 但而家做咗flat welt, 其他spec如red calf lining, commando sole等等都無陋, 所以當dressy啲收貨.

料同工都係一向水準, 無甚驚喜, 係其中一隻有啲blemish, 不過應該係塊皮本身嘅班痕. 呢對antique cognac shell比之前買嘅carmina shell令啲, 不過個人喜好可以加多浸glaze, 再令啲.

抵就抵既呢樣。

但認真就算同樣horween,Alden做左自己處理色水始終靚d。其他廠就算買左番屋企自己開電刷同落cream最多就令左glassy左,避免唔到著耐左之後成色無咁靚既問題。對比起Alden既馬屁, Carmina同cj甚至G&G 既horween shell 著耐左始終睇落膠d,個陰陽色出得無咁natural。

多謝指突,又學到野
我係ig都係見啲日本仔總有幾對alden但唔覺有CJ,原來係咁既原因

what is H記?

Hackney

呢間野好唔好

行路hi到野甩,例如上樓梯點都會掂到前面,以前買過d 皮鞋點踢都唔會咁,其實點解既

靚野唔係俾你用黎踢架 而且你又無打蠟,買鞋又買太大對,咁乜鞋俾你都死啦!

岩腳既鞋除非個last本身好長,否則唔會有「上樓梯點都會掂到前面」既問題囉

講到尾,呢個唔係regal問題而係你自己問題。cashmere衫會俾蟲蛀,化纖衫無蟲咬,咁係咪化纖野靚過cashmere? 你自己思考下呢個問題

我成日都踢到前面點算

抵就抵既呢樣。

多謝指突,又學到野
我係ig都係見啲日本仔總有幾對alden但唔覺有CJ,原來係咁既原因

咁依個又唔係太關事,只係兩個牌子係鞋形同定位唔同,咁先令到部分人著Alden 而唔係cj
想買呢對tricker 有無巴打知邊到有?

bookbinder leather嘅trickers stow應該係官網先買到, 除非ebay outlet假期後開翻門有呢啲貨翻, 否則都係官網special.

Thx bro
求問,如果casual 邊隻皮好? 黑色

咁我都係唔知問下姐
對鞋就一定唔係太大,我行路習慣黎,二來我腳大

係咪打左蠟就唔會花?

咁我都係唔好買靚野算,咁易花仲樣衰過買膠野
踢到就緊係花ga 啦
花左上番cream brwax 咪得
邊有皮會踢到唔花咁神

咁我都係唔知問下姐

係咪打左蠟就唔會花?

你諗你啦
個人選擇
不予置評

不過呢,有句說話叫:
You can judge a man by the shoes he wears, not by the level of the price, but how he takes care of them.

咁我都係唔知問下姐

係咪打左蠟就唔會花?

打蠟同著花對鞋係兩回事, 如果你嘅步履習慣係會令對鞋易花的話, 學上面巴打講, 你可能要密同勤啲上蠟或shoe cream ( 當然要加埋刷) 補翻撻色.

其實又唔使咁灰心, 你著波鞋都會著殘著花, 只不過皮鞋有皮鞋嘅手法去保持新淨咁解.
想買呢對tricker 有無巴打知邊到有?

bookbinder leather嘅trickers stow應該係官網先買到, 除非ebay outlet假期後開翻門有呢啲貨翻, 否則都係官網special.

Thx bro

縱觀官網減價嘅stow, 我個人覺得burgundy嗰對似乎較為穩陣, 但如果你想再再casual啲的話, 對espresso grain就更加casual ( 因為用grained leather再加條contrasting color storm welt), 想襯dressy小小都可能未必夾.

Thx bro

縱觀官網減價嘅stow, 我個人覺得burgundy嗰對似乎較為穩陣, 但如果你想再再casual啲的話, 對espresso grain就更加casual ( 因為用grained leather再加條contrasting color storm welt), 想襯dressy小小都可能未必夾.

其實casual 還casual好d imo

Thx bro

明白,另外想請問巴打contrasting color storm welt 姐係點 sor 新手睇左都唔係好識

同埋請問black bookbinder 黎講,個面較亮個隻叫法同啞色分別係點叫?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞