皮鞋post 過黎未?

1001 回覆
2 Like 0 Dislike

好耐冇著

呢個post d巴打好似個個都好有米咁
好奇問下 你地會唔會清潔個皮底
我見d人影自己鞋底既相 全部都好乾淨

其實番到屋企係地毡上磨幾野就ok
皮底本身無紋,無乜污糟野會卡住

仲以為大家係自己搵野抹

有啲人係會搵刷/掃去挑番啲沙,石仔出黎再上皮底油
不過我懶就乜撚都做

好耐冇著

巴打好高 腿好長 鞋好正 j左
好奇問下 你地會唔會清潔個皮底
我見d人影自己鞋底既相 全部都好乾淨

其實番到屋企係地毡上磨幾野就ok
皮底本身無紋,無乜污糟野會卡住

仲以為大家係自己搵野抹

個底反正都係踩落地, 我個人就睇唔出點解要抹, 反而我會入門口前係doormat度擦幾下費事整污糟人地或自己地方.

至於影相時鞋底乾淨, 我相信該對可能係新鞋或剛換底吧... 著得出街而又鞋底一塵不染同無crease一樣無咩可能吧...
重諗緊退唔退貨
想問下各位巴打點睇今年C&J今年新出既果對Tan色Fairford,睇圖覺得好正好靚 ,不過唔知會唔會太formal
想問下各位巴打點睇今年C&J今年新出既果對Tan色Fairford,睇圖覺得好正好靚 ,不過唔知會唔會太formal

幾靚呀
Full brogues 又淺色唔會太formal啦
重諗緊退唔退貨

點解要退?
重諗緊退唔退貨

點解要退?

55% Wool 20% PU 10% Silk 10% Linen 5% Cashmere

頹頹地,係耐用
重諗緊退唔退貨

點解要退?

55% Wool 20% PU 10% Silk 10% Linen 5% Cashmere

頹頹地,係耐用

RTW黎?乜牌子
btw, wool溝linen其實有乜好

點解要退?

頹頹地,係耐用

RTW黎?乜牌子
btw, wool溝linen其實有乜好

suitsupply
新手想問下Clarks係咪垃圾?

唔係,desert boot 同trek 都係經典

上次買左對Clarks 皮鞋,皮底加膠(好似係), 一邊腳嘅鞋底踩落去吱吱聲,有冇得救,肯定唔關鞋墊同鞋底有空位事
又唔太Fail,係Half lined有d薄

件overcoat睇落唔錯喎, 但half lined得黎又要暖除非全flannel (tweed又太過厚同casual...)

件overcoat睇落唔錯喎, 但half lined得黎又要暖除非全flannel (tweed又太過厚同casual...)

sofar我重未覺得凍,配件8/9oz岩岩好,tweed就著返Safari Jacket好了
有冇巴打識josef seibel
想問下呢個牌子既鞋點樣?
定係d 雞牌子 廢野黎?
新手問野 皮鞋除左用tree,日常你地點保養?
想錫住對carmina
睇返以前post 麻甩話新鞋落地會做全套保養
全套姐係點 有無教學
新鞋直接嘖防水得唔得

唔好意思新手多問題

sofar我重未覺得凍,配件8/9oz岩岩好,tweed就著返Safari Jacket好了

有咁多做rotation咁就無有怕啦...
新手問野 皮鞋除左用tree,日常你地點保養?
想錫住對carmina

shoe cream, renoveateur, wax同刷, 呢啲看門口嘢不可少.
全套姐係點 有無教學
新鞋直接嘖防水得唔得

唔好意思新手多問題

你有無睇過麻甩巴打寫嘅呢一篇呢?
http://maslow2421991.pixnet.net/blog/post/66008671

有咁多做rotation咁就無有怕啦...

要去改闊個膊,胸岩膊太窄
全套姐係點 有無教學
新鞋直接嘖防水得唔得

唔好意思新手多問題

http://maslow2421991.pixnet.net/blog/post/66008671

岩岩睇完 我有透明既cream 同 wax 可以用係我對 啡色皮鞋嗎
全套姐係點 有無教學
新鞋直接嘖防水得唔得

唔好意思新手多問題

岩岩睇完 我有透明既cream 同 wax 可以用係我對 啡色皮鞋嗎

Cream (鞋乳,下圖)作用主要補色

而leather cream (下圖) 就滋潤

我諗透明鞋乳對補色幫助不大 滋潤就還可以
最近想買一對黑色皮鞋,上網睇到呢款幾鐘意,但搵唔到邊到有賣

有冇巴打知道或者有心水推介?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞