皮鞋post 過黎未?

1001 回覆
2 Like 0 Dislike

以前近腳眼外側對上拉傷過,骨科醫生介紹過我用superfeet橙色墊

依家所以跑鞋都用佢。

功能性應該有唔同
一個extra support
一個主要防護同緩衝

其實醫生話我應該著咩鞋都要落,但對墊太厚,如果放落皮鞋到對鞋窄到連鞋帶都綁唔到。

Bespoke, bespoke, bespoke, bespoke

係咪即係waxy calf?

直頭變左第二隻色

瘋馬你上咩都會變深,所以可以不理照著
著多幾次會隨時間變化

上saphir delicate cream
同boot black delicate cream 唔會

同埋你依對係瘋馬皮黎,正常唔使點打理

直頭變左第二隻色

Waxed calf 同瘋馬皮其實係兩樣野,最簡單既分別係瘋馬皮唔係calf,而係成牛牛皮,而且waxed calf 唔會變色變得咁勁,始終纖維密d入面亦無咁多油份。

Anyway,瘋馬皮呢d野,唔洗點保養,粗野黎。
各位有冇女裝Chelsea boot 推介,bugdet 1500 最好香港買到 網上買都ok

直頭變左第二隻色

Waxed calf 同瘋馬皮其實係兩樣野,最簡單既分別係瘋馬皮唔係calf,而係成牛牛皮,而且waxed calf 唔會變色變得咁勁,始終纖維密d入面亦無咁多油份。

一直都分唔清cxl/waxy calf/瘋馬皮
淨係知佢地歸類做oiled calf

直頭變左第二隻色

CXL同Crazy horse都唔係calf waxed calf亦唔算oiled leather
各位有冇女裝Chelsea boot推介,最好可以係香港買到,網上買都可以 ,budget 約1500
聽日準備去倫敦乾行而買唔到岩著既特價野

唔緊要,你可以買遮!

唔緊要,你可以買遮!

我用梁蘇記得啦,重到都唔想再拿出街
求黑色casual襯 恤衫既皮鞋推薦

CXL同Crazy horse都唔係calf waxed calf亦唔算oiled leather

Ok 皮已收
要再做多啲功課
有對全新loake aldwych black uk7買左返黎唔岩碼,有無巴打想接收
想問下Alden Tassel Loafer Snuff Suede 3403F仲有冇得賣?我搵到下面兩個網都仲有呢對loafer,不過兩對既顏色都好似唔多同,究竟邊張先係實物既顏色?求巴打解答

https://aldenshop.com/Store/DrawProducts.aspx?CategoryID=183&ParentID=3&PageID=&Action=

https://aldenmadison.com/collection/tassel-loafersnuff-suede3403f/

新衫
Gorge line造低左
Lapel 造窄左
出黎既感覺差左
Tie from conrad wu
想問下Alden Tassel Loafer Snuff Suede 3403F仲有冇得賣?我搵到下面兩個網都仲有呢對loafer,不過兩對既顏色都好似唔多同,究竟邊張先係實物既顏色?求巴打解答

https://aldenshop.com/Store/DrawProducts.aspx?CategoryID=183&ParentID=3&PageID=&Action=

https://aldenmadison.com/collection/tassel-loafersnuff-suede3403f/

唔同燈光下有唔同色
我有對snuff suede 一時偏啡 一時偏黃
如果鐘意啡色個隻suede, 可以考慮下買Browne suede

唔同燈光下有唔同色
如果鐘意啡色個隻suede, 可以考慮下買Browne suede

同一對鞋黎

新衫
Gorge line造低左
Lapel 造窄左
出黎既感覺差左
Tie from conrad wu

呢條太薄
Double 4 in hand 個結會怪

唔同燈光下有唔同色

同一對鞋黎

Thanks! 就係見好似係同一對黎但唔同色覺得有啲奇怪

唔同燈光下有唔同色

同一對鞋黎

佢偏啡隻色好正 但有時睇偏黃會覺得柒
所以我建議你睇睇brown suede

同一對鞋黎

我就係比較偏好淺色
Brown suede好似太深,唔多岩我口味
我係淺色愛好者黎...

我就係比較偏好淺色
我係淺色愛好者黎...

會唔會考慮tan suede?
我鐘意佢偏啡個隻色
夠曬啡 唔係深啡唔係淺啡

我就係比較偏好淺色
我係淺色愛好者黎...

Why not cream? JL之前有對cream色loafers
BE果陣特價好似先2k,唔知依家仲有無

黑色本身都算係formal嘅顏色, 頗難話casual, 不過如果真係堅持要黑色的話, 我可以諗都嘅都係trickers之類嘅country shoes, suede, calf, 或grained leather都有. 但都係嗰句, 黑色襯其他顏色會頗局限, 巴打都係考慮清楚先.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞