皮鞋post 過黎未?

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
又唔太Fail,係Half lined有d薄

成步堂龍一
睇返以前post 麻甩話新鞋落地會做全套保養
全套姐係點 有無教學
新鞋直接嘖防水得唔得

唔好意思新手多問題

你有無睇過麻甩巴打寫嘅呢一篇呢?
http://maslow2421991.pixnet.net/blog/post/66008671

岩岩睇完 我有透明既cream 同 wax 可以用係我對 啡色皮鞋嗎

最好係用翻同色嘅cream同wax. 但我會建議你不如就咁著對鞋落地, 著翻幾個月先著手做保養, 因為而家對新鞋其實好好地, 好多時啲新手都會驚對鞋唔靚仔, 但自己又無咩擦鞋經驗, 時常落cream或落wax或噴防水過份重手搞到對鞋未落地就一撻撻又要post上黎求救, 所以不如唔好諗太多, 買得對鞋就enjoy對新鞋先.

http://maslow2421991.pixnet.net/blog/post/66008671

岩岩睇完 我有透明既cream 同 wax 可以用係我對 啡色皮鞋嗎

最好係用翻同色嘅cream同wax. 但我會建議你不如就咁著對鞋落地, 著翻幾個月先著手做保養, 因為而家對新鞋其實好好地, 好多時啲新手都會驚對鞋唔靚仔, 但自己又無咩擦鞋經驗, 時常落cream或落wax或噴防水過份重手搞到對鞋未落地就一撻撻又要post上黎求救, 所以不如唔好諗太多, 買得對鞋就enjoy對新鞋先.

其實我都想問新鞋出廠係咪蠟都唔使打,噴個防水就著得

點解要退?

55% Wool 20% PU 10% Silk 10% Linen 5% Cashmere

頹頹地,係耐用

RTW黎?乜牌子
btw, wool溝linen其實有乜好

一般係為左個texture同涼d

Cream (鞋乳,下圖)作用主要補色

而leather cream (下圖) 就滋潤

我諗透明鞋乳對補色幫助不大 滋潤就還可以

下面果枝用落皮件皮褸會好d
用落鞋始終renovatuer好d

下面我會同renovatuer 一齊用
而家買左罐mink oil 就用黎搽錶帶銀包

同renovatuer配方幾乎一樣係水d
一齊用多左舊魚

同renovatuer配方幾乎一樣係水d
一齊用多左舊魚

我以為會潤過renovatuer

我自己會打蠟先.

如果你係新手咩都唔識搞的話我會建議你咩都唔好搞直接著對鞋落地, 因為如果你有追皮鞋post都會見過噴防水都會噴到一撻撻, 對新鞋未落地就已救唔翻. 講真, 除非你黑仔到對鞋一落地就黑雨, 否則一般微雨係唔會令對鞋有永久嘅水蹟, 其實對新鞋個condition已經好decent, 所以倒不如著多陣, 得閒上youtube睇人點擦鞋, 著咗個幾兩個月先落手試下自己polish對鞋, 咁樣會穩陣啲.

我自己會打蠟先.

都係嗰句, 你地班高人識手勢就話省靚對鞋開心落地, 不過無經驗嘅新手就好易太重手搞到對鞋又啞面又起霧, 乜sheen乜glaze都起唔到, 你都咪話唔挫折...
又唔太Fail,係Half lined有d薄

件overcoat睇落唔錯喎, 但half lined得黎又要暖除非全flannel (tweed又太過厚同casual...)

sofar我重未覺得凍,配件8/9oz岩岩好,tweed就著返Safari Jacket好了

巴打你提起safari jacket, 冒昧問聲你個件用幾重嘅tweed做呢? 我係hack記做嗰件用塊15oz harris tweed, 用塊咁重嘅布我自己覺得玩人地同師傅...

件overcoat睇落唔錯喎, 但half lined得黎又要暖除非全flannel (tweed又太過厚同casual...)

sofar我重未覺得凍,配件8/9oz岩岩好,tweed就著返Safari Jacket好了

巴打你提起safari jacket, 冒昧問聲你個件用幾重嘅tweed做呢? 我係hack記做嗰件用塊15oz harris tweed, 用塊咁重嘅布我自己覺得玩人地同師傅...

13oz H&S Tweed w/ cashmere

靚料! 小弟啲cheap料真係不值一提...

想問吓巴打知唔知有無第二款類似呢個鞋型 但隻色比呢個sharp 啲

後面都磨到起曬毛粒

後面都磨到起曬毛粒

Cashmere不嬲唔襟操

如果你係新手咩都唔識搞的話我會建議你咩都唔好搞直接著對鞋落地, 因為如果你有追皮鞋post都會見過噴防水都會噴到一撻撻, 對新鞋未落地就已救唔翻. 講真, 除非你黑仔到對鞋一落地就黑雨, 否則一般微雨係唔會令對鞋有永久嘅水蹟, 其實對新鞋個condition已經好decent, 所以倒不如著多陣, 得閒上youtube睇人點擦鞋, 著咗個幾兩個月先落手試下自己polish對鞋, 咁樣會穩陣啲.

thanks

後面都磨到起曬毛粒

話雖如此, 但混咗cashmere會唔會軟滑啲, 無harris tweed咁諧霎霎呢?

後面都磨到起曬毛粒

話雖如此, 但混咗cashmere會唔會軟滑啲, 無harris tweed咁諧霎霎呢?

滑點,5% Cashmere啫
岩岩到左對RM Williams comfort craftsman
對鞋係yearling leather
想問下平時保養當佢calf咁做就得?
最近想買一對黑色皮鞋,上網睇到呢款幾鐘意,但搵唔到邊到有賣

有冇巴打知道或者有心水推介?

有冇巴打幫到手
想問下各位巴打點睇今年C&J今年新出既果對Tan色Fairford,睇圖覺得好正好靚 ,不過唔知會唔會太formal

我向pediwear排緊隊,要用到出年二月quota,希望快啲到手。
新手問野 皮鞋除左用tree,日常你地點保養?
想錫住對carmina

仲有定期清潔加磨鞋。
想問下各位巴打點睇今年C&J今年新出既果對Tan色Fairford,睇圖覺得好正好靚 ,不過唔知會唔會太formal

我向pediwear排緊隊,要用到出年二月quota,希望快啲到手。

巴打早買早享受
我就等下遲啲英磅會唔會跌番啲先再諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞