皮鞋post 過黎未?

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
我的最愛。。。有冇同好?

岩岩買左新鞋break in 左一排都緊緊地,
想請問係咪可以搵d 野整大佢?
大家好,想請教一d低能問題,希望有巴打指教。 thanks.

1. 對皮鞋新買番黎時個形狀比較修長D。著左一排後,個鞋頭近腳趾末端個關節位好似會闊左DD,望落冇咁修長,同有摺痕。想問係唔係一定冇無可避免呢個情況?定係我對鞋唔係靚料所以咁?

2. 因為我住果頭行去搭車番工係完全冇瓦遮頭,一到雨季橫風橫雨,因為番工要著皮鞋關係,所以一定濕曬。對棗紅色皮鞋一大雨就濕到變成深啡色。對鞋宜家有D地方好似有D水漬咁 想問有冇乜方法可以救得番對鞋?同埋有冇方法令對鞋無懼大雨?

摺基本上都無法避免 特別腳既厚度唔夠既話仲特別易有摺 我都係咁 腳背同皮鞋面有好大空間 就超易有摺
所以shoe tree 基本係必需品 撐返住對鞋 減輕摺痕
料當然有影響 但並唔係話靚料就一定少摺痕or冇 even Bespoke 都會有摺痕 所以應該唔洗太介懷
知得唔多 都係分享下
Loafer有咩推介?
Tod's定Church 好D?
大家好,想請教一d低能問題,希望有巴打指教。 thanks.

1. 對皮鞋新買番黎時個形狀比較修長D。著左一排後,個鞋頭近腳趾末端個關節位好似會闊左DD,望落冇咁修長,同有摺痕。想問係唔係一定冇無可避免呢個情況?定係我對鞋唔係靚料所以咁?

2. 因為我住果頭行去搭車番工係完全冇瓦遮頭,一到雨季橫風橫雨,因為番工要著皮鞋關係,所以一定濕曬。對棗紅色皮鞋一大雨就濕到變成深啡色。對鞋宜家有D地方好似有D水漬咁 想問有冇乜方法可以救得番對鞋?同埋有冇方法令對鞋無懼大雨?

摺基本上都無法避免 特別腳既厚度唔夠既話仲特別易有摺 我都係咁 腳背同皮鞋面有好大空間 就超易有摺
所以shoe tree 基本係必需品 撐返住對鞋 減輕摺痕
料當然有影響 但並唔係話靚料就一定少摺痕or冇 even Bespoke 都會有摺痕 所以應該唔洗太介懷
知得唔多 都係分享下

Thanks 巴打
不過宜家先用shoe tree會唔會為時已晚?
Btw, 乜地方可比買到shoe tree ?
同埋問題2 有冇多少心得?
新手想問下Clarks係咪垃圾?

第一唔識答
第二水蹟方面等專家答
但無懼風雨呢點可以噴防水噴霧

純粹唔鐘意

鞋多左你就會鐘意番膠底 過來人

可能係我個人問題 我硬係覺得皮底好跣

皮底好似都有分有d比較跣 個人覺得而家著緊對Alden既皮底有想像中跣
另外對Prada 跣到仆街 唔打掌唔得
諗緊幫唔幫對Alden 打個鞋頭鐵好 係咪會襟用d

你嗰對alden可能係所謂flex welt sole, 同一般oak leather sole會有所不同, 因為浸過油, 所以除咗無咁冼之外, 亦比正常oak leather軟熟. 所以alden通常都係用落suede或軟身grain leather做upper, 令對鞋著上腳好似拖鞋咁林咁舒適.

打唔打鞋頭鐵就睇你有幾粗著, 因為flex welt sole都會磨蝕得幾快.

你用得隻腳行路, 對鞋就會有摺痕. ball位闊咗同水漬亦係無可避免, 但如果你平時會張對鞋入shoe tree同上下蠟做保養, 可減少清況惡化. 例如呢張圖, 同一款鞋, 無落tree同補養可以有幾殘:

Loafer有咩推介?

通常見開買loafer一係 alden tasseled loafer, 一係carmina stringed loafer.
https://www.facebook.com/pg/shoesuitandsomthingclassic/posts/
比人係台灣告仲要比台灣法院通緝
搞到要道歉先收到科
真係...

咁我舊年六月離境
十月先出傳票,我無收到兩次傳喚無到
自然就會通緝,呢件事入境前唔知情

再者,咁我當時講野係過火
咁大家再次見面傾和解,我道歉都無咩
如果件事本身我有問題,我唔覺得道歉係丟假
自己講錯野自己負責番,我亦好樂意咁做

一落地比人拉 焗道歉咋掛
想問邊到有防水噴霧賣?係咪columbus 最好?
amazon 買左對皮鞋,着上腳大左一碼
留明
好耐無入黎吹
新手想問下Clarks係咪垃圾?

唔係,desert boot 同trek 都係經典

皮底好似都有分有d比較跣 個人覺得而家著緊對Alden既皮底有想像中跣

你嗰對alden可能係所謂flex welt sole, 同一般oak leather sole會有所不同, 因為浸過油, 所以除咗無咁冼之外, 亦比正常oak leather軟熟. 所以alden通常都係用落suede或軟身grain leather做upper, 令對鞋著上腳好似拖鞋咁林咁舒適.

打唔打鞋頭鐵就睇你有幾粗著, 因為flex welt sole都會磨蝕得幾快.

同Trickers 雙皮底比起
我覺得alden water lock sole真係冇咁跣
但硬底度好似差唔多
Trickers 就真係跣喇 要拎去打掌
https://www.facebook.com/pg/shoesuitandsomthingclassic/posts/
比人係台灣告仲要比台灣法院通緝
搞到要道歉先收到科
真係...

咁我舊年六月離境
十月先出傳票,我無收到兩次傳喚無到
自然就會通緝,呢件事入境前唔知情

再者,咁我當時講野係過火
咁大家再次見面傾和解,我道歉都無咩
如果件事本身我有問題,我唔覺得道歉係丟假
自己講錯野自己負責番,我亦好樂意咁做

一落地比人拉 焗道歉咋掛

不如唔好狙擊麻甩巴啦
講番皮鞋老西

今日著alden cxl boot 生膠底好舒服
Loafer有咩推介?

通常見開買loafer一係 alden tasseled loafer, 一係carmina stringed loafer.

C&j cordovan 都常見

但硬底度好似差唔多

我著開嘅waterloc sole都係single sole, 所以我嘅經驗係唔冼之餘仲好flexible. 正因如此, 我通常唔會同double oak sole嘅上腳感作類比...

但硬底度好似差唔多

我著開嘅waterloc sole都係single sole, 所以我嘅經驗係唔冼之餘仲好flexible. 正因如此, 我通常唔會同double oak sole嘅上腳感作類比...

咁又真 Trickers 個double leather sole堅係好硬淨

但硬底度好似差唔多

咁又真 Trickers 個double leather sole堅係好硬淨

學到野
好奇問下 你地會唔會清潔個皮底
我見d人影自己鞋底既相 全部都好乾淨

其實番到屋企係地毡上磨幾野就ok
皮底本身無紋,無乜污糟野會卡住

好耐冇著

其實番到屋企係地毡上磨幾野就ok
皮底本身無紋,無乜污糟野會卡住

仲以為大家係自己搵野抹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞