測量(GP,BS,QS) 討論區6

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
聽日去戴德梁行個assessment day 有冇人知係咩黎 要做啲
我唔係讀測量 只係之前係間firm幫手做過valuation
咁有冇問題?
吹奏BIM可以取代QS既人,知唔知香港BIM consultant有幾垃圾 擺到明呃飯食
呢樣真 人地set up 間公司來cap 政府水架乍,真喺做野咩

另一方面,香港喺冇BIM 適用既SMM, 所以其實冇得直接用bim gen 岀來既qty
整緊smm5 會考慮埋bim

paul ho 萬歲
點解見到有qs舊同事轉左去銀行做
銀行會請qs架咩

做咩多
Cost and commercial management
Programme management
Process control
Compliance

覺得銀行qs點
做完會發覺世界其實好大
如果成日覺得自己係專業其實幾圍爐

銀行qs其實咩project多

想知,因為做QS做到個人好厭
Fit out, A&A, infrastructure 為主
Redevelopment 都有
好睇管理層方向
詳細唔係度多講
唔想自爆
Critical facilities
Bank 成個dept 都係construction 人都有
利申:做梗
可能請返去睇project based loan?
有無巴打公司會請QS intern
今年asso grad 請教各位巴打 到底做乾收銀好定contractor好 人工方面其實差唔差得遠
assume 你讀QS

不如我又問下你知唔知兩者做既野有乜分別呀?
chartered ard 30k more or less

no scheme (unlike HKIE) is provided by both institutes (HKIS & RICS). the 'scheme' like chartership pathway is called assessment for professional competency (APC)
再搵唔到工可能轉行算
今年asso grad 請教各位巴打 到底做乾收銀好定contractor好 人工方面其實差唔差得遠
assume 你讀QS

爬過下文 consultant 好似主要for 考牌?
assume 你讀QS

爬過下文 consultant 好似主要for 考牌?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞