測量(GP,BS,QS) 討論區6

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
BIM普及你覺得係幾時
都無話偽唔偽專業,工程入面有幾多位係呃飯食,相信大家都好清楚。
食到幾耐咪幾耐囉
根本外國普及左成十年有多 依家政府civil works都開始入標要成BIM 你覺得幾耐?

QS take數做payment,莫講話好多唔曉睇spec,有d撚樣直情夠膽死地盤都唔行 圖都未曉睇就上數,consultant 又求鳩其比個work done percentage 就算⋯想笑死個咩專業測量師
師兄你又唔好咁睇唔開,人地唔得咪顯得你叻豬囉

仲有點解你覺得QS 淨喺需要做measurement 咁既,唔太明點推出有BIM = 唔洗QS 呢個結論。
你做咩?
如果覺得 QS 最大價值係 measurement 同 payment
唔怪會覺得呢行好灰
咁你覺得qs最大價值係咩
新仔係咁 做下payment就覺得自己好叻
做measurements 又度q錯曬
考唔到牌又屌鳩學會
比人炒就賴地硬
新加坡推晒BIM
有冇請少左QS?
Commercial Management
越做越覺得考到牌只係起步
叫做俾個機會你再學上去
所有專業最後都殊途同歸
講 Management
你口中既交易費用喺tender 後經price competition已經internalize 左,唔明你講咩減少好多
你覺得呢?
會請多左有bim experience 既qs. 英國推左十幾年都喺政府project 同大developer 用only. 因成本問題仲未普及
乾收銀賤價bid job 先係qs 低賤化原因
咁每個職業既存在都某程度上係因為有transaction cost 架啦。唔明點解有得討論。

利申: AL econ 冇a
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞