測量(GP,BS,QS) 討論區6

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
一個都無
點解你覺得最top 嗰d 喺做MD / Director?
Civil/則師出身既局長/上市公司董事/大律師/富豪多啲,定qs出身既多啲?
先唔講局長同大律師主動收入其實唔多(唔計因為social status 搵到嗰d marginal benefit )

1. 你成日睇住人地叻而自己又冇人地咁叻,冇意思。

2. 最top 我諗你喺講有錢 / 權。嗰堆人搵錢攞權唔喺靠打工,喺靠take risk, 靠network 搵生意 / 埋堆, 靠財技。呢d 野喺睇個人能力,唔喺職業。

3. QS 根本喺polytechnic 既科,技術人員來,training 根本唔喺幫你去做你口中既嗰d 人

單純講錢,最top 既QS 應該會喺做殼上市cap 水嗰d 建築公司老闆,其次喺搞dispute 嗰d 人,即喺律師。

睇野闊d 啦ching

🙇🏻‍♀️😃
做so定g仔先?
有冇開過tg group
好山頭主義嫁呢度,當親生g仔如珠如寶,其他人wfc

BD有呀Sir肯幫technical grade簽簿考牌,有少數考到之黎再入返professional grade
大家點睇arcadis嘅人同工作?
人工高 福利好 training多 senior肯教 ot補水
workload細 network廣

fg必入
入面黎講 EC Harris 好似好過 LS , 純粹聽返黎
唔是bd啦 岩岩so無去in
另一個部門 唔會考到牌
所以大佬先自問自答
政府好多部門都係咁既
總之就放棄左考牌呢回事架喇
而家仲有分ec harris 同 ls咩?
有冇人知Arup 點?
YES
讀緊poly測量
黎緊想揀bs stream 對building 興趣較大
bs考牌係需要隊team不眠不休砌個pj出黎
我份人比較毒 應該搵唔到人幫手考牌
Bs呢條路唔考牌會唔會好難行?
唔諗考牌既話fg bs grad多數係咪搵返bs contractor做?

先多謝巴打解答先
大家點睇20-25人左右嘅QS細firm ,fg 入到去前景會唔會冇晉升機會 發唔到圍?
有冇人已經有summer intern offer?
有冇人做過claim consultant? 可唔可以講下大約duty 同行情
interview都得一個咁大把
有無人已經有dtz offer?
yes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞