測量(GP,BS,QS) 討論區6

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
contract dispute 其實又冇乜得讀,都喺做落先有用。又因為dispute resolution 類既course 都喺教procedure 野居多,唔太啱洗。最後我都喺簡左d 可以之後讀PCLL (and the like) 既course 讀。

辛苦到仆街
LLB/ JD ? 半工讀仲要成績有番咁上下升PCLL 應該chur 爆
我見HKU Space個London U LLB可以分8年讀?
8 年搞不撚掂,我心急。btw 你指MMU?
唔太sure 但讀咁耐冇乜so. time cost 仲有學費inflation 都玩死你
我睇個課程係可以自由每個sem take幾多個credit,所以可以最長8年,但你可以4年讀完佢
傳聞MT 係26K
一寸巴打點解會選擇可以駁PCLL既course?
workload同cost都貴過LLM,除非你諗住 想做bar姐?
定係你覺得LLM唔夠用?想深入了解下
Smart巴打,尼樣我認同。基本上做耐左冇人理你乜出身,開會識講野,湊到客,technical有個做到野既partner已經搞得掂。

個客唔buy你幾做得野都冇用,個D專業資格,AP/ENGINE/Survey/Archi其實講到尾都唔係最值錢既野,最重要都係network。

同個客熟,做唔岩野都可以商量點樣拆掂佢,又或者佢鬆比你。你同佢唔熟,乜都冇情講,比人鬧到隻狗咁仲要自己執手尾。

基本上上位當然要有實力,但自己既network同埋醒唔醒目都緊要。
asd qst 出黎好廢好廢
有冇做緊leasing嘅巴打講下呢行好唔好做
去到最後要搵大錢既都係要自己開公司接job
識湊客就算做二判位都幾開心
做左年半fitting out想轉入consultant學下野
但唔知出面個境點,未開始apply
以前讀書試過assignment字數多過limit被人倒扣分
同問
呢度可能比較少gp人

不過都想知同行人有咩得著分享
想問下有冇人收到協興aqs offer?
有冇人收到intern interview or offer?係咪宜家先開始睇cv?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞